Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Sefa Karahasan’ın Lefkoşa’dan gönderdiği haber Milliyet’te yayımlandı. Adadaki 5 özel üniversite bu yıl 16 bin 450 öğrenci kabul edecekti.. Kayıt yaptıran öğrenci sayısı ise 4 bin 750 dolayında kaldı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) için mevcut üniversitelerin yaşaması ve gelişmesi, yeni üniversitelerin kurulması çok önemli. Kıbrıs ya üniversite adası olacak ya da kumarhane adası. Ama görülüyor ki üniversite adası olma şansını yitirme tehlikesi var. Adadaki üniversitelerde yaklaşık 45 bin öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrencilerin yaklaşık 35 bini Türkiye’den gidenler.

Kumarhaneler öne çıkıyor

‘Üniversite adası’ ‘kumarhane adası’ oluyor

KKTC ekonomisine özel üniversiteler yılda 500 milyon dolar gelir sağlıyordu. Şimdi bu katkı miktarı azalırken kumarhanelerin katkısı artmaya başladı. Kumarhanelerin bu yıl KKTC ekonomisine 650 milyon dolar katkı sağlaması bekleniyor.
Kıbrıs’ta özel üniversiteler kurulurken hedef, İngilizce dilinde kaliteli yüksek eğitim veren kurumlara Ortadoğu ülkelerinden, Arap ülkelerinden, Kafkas ülkelerinden, Türkiye’den öğrencileri cezbetmek, böylece adayı bölgenin bir eğitim merkezi haline getirmekti.
Kampuslar için önemli yatırımlar yapıldı. İngilizce eğitim deneyimi olan öğretim elemanları bulundu. İngiliz dilinde ciddi bir eğitim başladı.
En büyük hata, bu üniversitelere hedeflediği bölgelerden öğrenci çekmeye önem verilmemesi oldu. KKTC üniversiteleri tanıtılamadı. Bölgeden İngiltere ve ABD’ye öğretime gidenlerin bir bölümü adaya çekilemedi. O zaman da KKTC üniversiteleri Türkiye’den eğitime gelecek öğrencilerle yaşayabilir duruma düştü.

Nedeni çok
- Türkiye’de sayıları hızla artan vakıf ve devlet üniversiteleri Kıbrıs’a ilgiyi azalttı.
- Üst gelir gruplarındaki aileler çocuklarını gene ABD ve İngiltere’ye göndermeye devam ettiler. Potansiyel ‘orta gelir grubu’ndaki aileler, çocuklarını okutmanın faturası büyüdükçe adadan uzaklaştılar.
- Vakıf üniversitelerinde sendikaların sık sık greve gitmesi, eğitimi aksattı.
- Adadaki üniversiteler eğitim kalitelerini yukarıda tutmak ve yukarıya çekmek başarısını gösteremedi. Bunun sonucu öğrenciler KKTC’de bir üniversitede okuyacak yerde Türkiye’de herhangi bir üniversitede okumayı tercih etmeye başladı.

Bir kap yemek 15 lira!
Sefa Karahasan’dan öğrencilerin yıllık giderleri hakkında bilgi aldım. Bana anlattığına göre KKTC’de yıllık okul ücretleri 4-5 bin dolar dolayında.
Öğrenci yurtlarda kalırsa yılda 2-5 bin dolar ödüyor. Ev tutmaya kalksa en az 500-1.000 TL kira veriyor. Üniversiteler çevresindeki lokantalar, kahveler, pastaneler öğrencilerden daha fazla ücret alma çabasına girdi. Öğrenciler 1 kap yemeğe 15 lira öder duruma geldi.
KKTC’deki üniversiteler her şeye rağmen eğitime devam ediyor. Ortaya çıkan sorunlara çözüm bulmak hem KKTC yönetimi hem Türkiye için önemli.
Tekrarda yarar var, KKTC’nin bugünü ve yarını için üniversitelerin yaşaması ve gelişmesi gerekiyor.
Önce KKTC hükümetinin sonra YÖK’ün gelişmeleri değerlendirerek alınacak tedbirleri bir an önce belirlemesi zorunlu.