Halkımız bir gün bu çiftliklerin kıyılardan uzak yerlere taşınacağını, turistik bölgelerde çiftlik kurarak işletmenin yasak edileceğini sanır... Ben de saf ve bakir bir Anadolu çocuğu olarak öyle sanırdım.Ama gerçeği öğrendim ki... Artık çok geç olmuş... İş işten geçmiş. Bodrum kıyılarındaki dev balık çiftlikleri o kadar büyümüş o kadar büyümüş ki, yerlerinden kıpırdatmanın "mümkünatı yok!"Türkiyede yılda yaklaşık 17 bin ton "kültür balığı" (çiftlik balığı) üretiliyor. Yaklaşık 500 kültür balığı üreticisi var. Ama bunların ilk 10u Bodrum kıyılarında üretim yapıyor ve Bodrum kıyılarındaki üretim toplam üretimin yüzde 90ına yakın.Bana anlatıldığına göre, Bodruma girerken yol üzerindeki Güvercinlik mevkiinde bulunan Salık adası kıyılarında Türkiyedeki toplam üretimin yüzde 40ı gerçekleştiriliyor. Türkiyenin en büyük üreticileri Kılıç Su Ürünleri Çiftliği ile Norveç ortaklı "Agean" firmasının çiftliği de bu bölgede.Büyüklük sıralamasında daha sonra gelen Hatko, Elize, Gümüşdağ gibi üreticiler de Bodrum kıyılarında üretim yapıyor.Bana verilen bilgiye göre balık çiftliklerine her yıl 100 milyon adet balık yavrusu atılıyor. Bunların 80 milyonu yaşıyor. 30 milyonu ihraç ediliyor. 50 milyonu içeride tüketiliyor. Balık çiftliklerinde genelde levrek ve çipura üretiliyor.Geçen yıl çiftliklerde 17 bin ton balığın üretildiği, bunun 6.5 tonunun ihraç edildiği belirtiliyor.İhracatçılar, balığın kilosunun 3.5 - 4.0 euro dolayında ihraç edildiğini söylüyor.Çiftlik balığı, 1995 yılından bu yana Avrupa Birliğine ihraç edilen tek hayvansal ürün. (Şimdilerde tavuk eti ihracatı başlayacak.) Kültür balıkçıları sadece levrek balığı ihraç edebiliyor. En büyük rakip Yunanlılar. Çünkü Yunanlılarda hem Avrupa Birliği desteği var, hem de Yunanlı üretici Avrupa pazarına bizden 2 gün önce balık sevk edebiliyor. guras@milliyet.com.tr Bodruma gidenler kıyı boyu balık çiftlikleri görür. Bodrumda denize girenler, denize girdikleri yerin hemen ötesinde konuşlandırılmış durumdaki balık çiftliklerinden rahatsız olur.