Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Önce 4 büyük özel bankamızın 2009 yılı faaliyet sonuçları yayımlandı. Dün de Ziraat Bankası Genel Müdürü, “Yüzyılın kârı” olarak, bankanın 2009 yılında net 3.5 milyar TL kâr ettiğini açıkladı.
Büyük bankalarımızın aktifleri 100 milyar TL dolayında. Aktif sıralamasında Ziraat Bankası İş Bankası’ndan sonra ikinci sıraya çıkmış durumda.
Ziraat Bankası, mevduat toplamıyla en önde gelen banka. Bu nedenle faiz gideri de yüksek.
Fakat Ziraat Bankası kredi dağıtırken, 4 büyük özel sektör bankasından sonra geliyor. Bankanın yıl sonu mevduat toplamı 98 milyar TL idi. Kredi toplamı 35.7 milyar TL. Mevduatının yüzde 35 dolayındaki kısmını krediye dönüştürmüş. Halbuki 4 büyük özel sektör bankasında mevduatın krediye dönüştürülme oranı yüzde 75-90 oranlarında.

Önemli olan kredi
Ziraat Bankası kaynaklarının büyük bölümünü Hazine bonosu ve devlet tahviline bağlamış durumda. 2009 yılı sonu rakamları açıklanmadı. 2009 yılı 9 aylık rakamlarına göre bankanın portföyünde 49.9 milyar T’L’lik kısmı vadesine kadar saklanacak, 20 milyar TL’lik kısmı serbest, toplam 69.9 milyar TL’lik devlet kâğıdı var.
Bu kâğıtların büyük bölümü bankacılık krizinde görev zararı karşılığı ve de kasa kolaylığı için Hazine tarafından bankaya verilen ve bir bölümü de daha sonra satın alınan menkul kıymetler.
İşte bu menkul kıymetler stoku bankaya kredilerden gelen faizden daha fazla faiz geliri sağlıyor.
Ziraat Bankası’nın menkul kıymetler portföyünden sağladığı 8.2 milyar TL’lik faiz geliri, 4 özel bankanın sağladıkları faiz gelirinin çok çok üzerinde.
Unutulmasın ki bu banka kamu bankası. Bu nedenle Hazine’nin finansmanına katkıda bulunması beklenen bir politikadır. Kamu kâğıtlarının faizinin kârı artırması doğaldır. Ancak Ziraat Bankası’nın kuruluş amacının ne olduğu da unutulmamalıdır.
Türkiye’de tarım sahipsiz. Giderek daha kötü duruma düşüyor. Ziraat Bankası’nın mevduattan topladığı imkânları daha fazla krediye dönüştürmesi ve tarımı daha fazla kredilendirmesi her bakımdan bir zorunluluktur.
Banka Genel Müdürü kredilerin yarısını ferdi kredilerin oluşturduğunu, tarım kredilerinin toplam krediler içindeki payının yüzde 25 olduğunu açıkladı.
Gönül ister ki, aktifiyle büyüyen, mevduattan aslan payı alan, menkul kıymetler portföyü sayesinde büyük kâr rakamına ulaşan Ziraat Bankası tarıma daha fazla kredi versin...
Tarım sektörünün gelişmesine destek veren bir Ziraat Bankası daha az kâr etse bile daha çok sevaba girer, daha çok alkış alır.

Ziraat’tan yüzyılın kârı