Hakan Atis

Hakan Atis

info@hakanatis.com

Tüm Yazıları

“Bir kadın ve bir erkek” kategorisinde, ilk kez bir Türkiye rekoruna imza atan Tolga Pamir ile ekip arkadaşı Sevda Ersezer, Hopa’dan İskenderun’a 11 gün 20 saat 23 dakikada ulaştı

Eşitlik için yelken rekoru

Son yıllarda amatör denizcilik tarihimizin belki de en gurur verici rekorlarına tanıklık ediyoruz. Hopa’dan İskenderun’a uzanan kıyılarımızda Tolga Pamir, Atilla-Tolga Gökova ve son olarak hafta içinde Tolga Pamir ve Sevda Ersezer’in kırdığı rekorlar hepimizi mutlu ediyor. Mayıs ayında Karadeniz’den Akdeniz’e fırtına gibi inen ve bu rotanın erkekler ikili kategorisinde 13 gün 15 saat 2 dakika 58 saniye ile rekor kıran Atilla ve Tolga Gökova’nın başarısı denizcilik camiasını yeni hedeflere ulaşılması için teşvik etti. Geçen yıl Hopa’dan İskenderun’a yelkenlisiyle solo seyir gerçekleştirip bu kategoride Türkiye rekoruna imza atan Tolga Pamir, hafta içinde yine önemli bir başarının mimarı oldu. Usta isim bu kez de ekip arkadaşı Sevda Ersezer’le “bir kadın ve bir erkek” kategorisinde yeni Türkiye rekoruna imza attı. Duo Challenge4seas ekibi, Hopa’dan İskenderun’a 11 gün 20 saat 23 dakikada ulaştı. Bu derece Türkiye Yelken Federasyonu hakem heyeti tarafından da onaylandı. İkili, Fransa’da açık deniz yarış ekiplerinin dünya turu ve Atlantik geçişlerinde danışmanlığını üstlenen Meteorolog Christian Dumard’la çalıştı. 

Haberin Devamı

Eşitlik için yelken rekoru

 Rekorun amacı

Denizde kadınlara yönelik önyargıları kırmak için böyle bir girişime imza attıklarını belirten Pamir ve Ersezer, ülkemizi çevreleyen dört denizin uluslararası ortamlarda daha iyi tanıtılmasına da önemli katkı yaptı. Ülkemizin tarihinde bir kadın ve bir erkeğin ilk kez böyle bir rekor kırdığını vurgulayan başarılı ikili, şunların altını çizdi: “Hopa’dan İskenderun’a hedeflediğimiz süreden daha kısa zamanda ulaştık. İki temel amacımız vardı. Denizde kadınlara yönelik ön yargıların yıkılmasına ve azalan, bilinçsizce tüketilen su kaynaklarına dikkat çekmek istedik. Yarış boyunca World Sailing Speed Record Council (WSSR) tarafından teknemize yerleştirilen özel tracker ile takip edildik. Bu doğrultuda parkurumuz ve derecemiz uluslararası rekorlar listesine eklendi. Bu organizasyonun öyle önemli bir platformda tanınmasının, dünya yelkencilerini ülkemizin karasularına daha fazla yönlendireceğine inanıyoruz.” 

Haberin Devamı

Türk denizciliğinin saygın isimlerinden Tolga Pamir, yaşamını Fransa’da sürdürüyor ve sporculuk kariyerini her yıl önemli başarılarla zenginleştiriyor. Geçen yıl Hopa-İskenderun rotasını gündeme getiren ilk isim de o oldu. Bunu yapmakla kalmadı, söz konusu parkuru tek başına ve sadece rüzgârın gücüyle 16 gün 16 saat 27 dakika 31 saniye ile aştı. Duo Challenge4seas ekibinin Türkiye rekorundaki sponsorları Maçkolik, Masomo, Admost, Tıramısu, Chantuque, Musto/Sportworks, Nautix, Sailmarker.org ve Naviga oldu. Onları da kutluyorum. Gelecek hafta pazar günü Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı’nın önemli bir sergisini ve onun yaratıcısı olan Oğuz Aydemir’in görüşlerini paylaşacağım. Pruvanız neta, rüzgâr kolayınıza olsun. 

Kitap: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından okurlara sunulan Mustafa Pultar’ın “DENİZLÜK-Büyük Deniz Sözlüğü” adlı eseri teknelerinizdeki kütüphaneler için biçilmiş kaftan. Deniz dilinin 904 sayfalık sözlüğü önemli bir boşluğu gideriyor.

Haberin Devamı

Eşitlik için yelken rekoru

Güncel: Avustralyalı Lisa Blair, cesareti ve kararlılığıyla alkışlanmayı hak ediyor. Azimli denizci, 2008 yılında Rus Fedor Konyukhov tarafından Antarktika’nın çevresinde kırılan 102 gün, 56 dakika, 50 saniyelik rekoru geçmeyi hedefliyor.

Eşitlik için yelken rekoru

Anıt: Cennet Kastamonu’nun kendisi gibi yeşil ve güzel olan İlişi köyü, vefanın ne kadar önemli olduğunu 7’den 70’e gösterdi. Boğularak yaşamlarını yitiren deniz şehitlerinin anısına yaptırılan minyatür çektirme anıt, kitabesiyle birlikte köy meydanında açıldı. Konuyu ileten okurlarımıza teşekkür ediyor, tüm deniz şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.

Eşitlik için yelken rekoru