Hakan Atis

Hakan Atis

info@hakanatis.com

Tüm Yazıları

Mustafa Denizaşan’ın 1932’de Akdeniz, Süveyş Kanalı ve Atlas Okyanusu’nda yaktığı meşale, Sadun ve Oda Boro tarafından 1965 yılında dünya denizlerine taşındı. Böylece amatör denizcilik tarihimizde ilham alınan heyecan dolu seyahatlerin ilk adımı atılmış oldu. Hasan ve Zehra Şirin de, yelkenli ile dünya seyahatinin tüm zorluklarını başarıyla atlatan denizcilerimizden. Geçtiğimiz günlerde Antalya’ya döndüler. Onlarla seyahatleri hakkında görüştüm. Kendilerini bilgilendiren Özkan Gülkaynak, Haldun Karagöz, Alim-Hattaya Sür ve Ekrem İnözü’ne teşekkürlerini yineliyorlar.  

Haberin Devamı

Zehra ve Hasan Şirin, kendilerini 2009 yılında yelkenciliğin büyülü dünyasına bırakmaya karar verdi. İlk teknelerini aldıktan sonra buldukları her fırsatta Güney Ege’nin cennet koylarına yelken açtılar. İkinci tekneleri Amel 55 model “Kandiba”yı 2013 yılında Fransa La Rochel’de teslim aldılar. Ardından her fırsatta Bodrum-Fethiye arasındaki koylara yelken açtılar. Birkaç kez Yunan Adaları, iki kez de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti rotasında deneyimlerini pekiştirdiler. Dünya seyahati fikri o süreçte yüreklerine düştü. Şirin çifti yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “2014 yılında Kanarya Adaları’na gidip Atlantik Okyanusu’nu geçen ‘North’ teknesinden Nejat ve Melike, Balıkçıl’dan Mustafa ve Elif’in yanı sıra orada bulunan Gülin ve Ekber ile konuşup bilgi sahibi olduk. Bize teknede yaşamadan hazırlık yapılmaması gerektiğini söylediler. İşlerimizi yeni kurmuştuk. Zor bir karardı. Ancak oğlumuz bizi cesaretlendirdi: ‘Hayalinizde ciddi iseniz yola çıkıyorsunuz veya bir daha bunu konuşmuyoruz’ diyerek konuyu noktaladı. Bunun üzerine valizlerimizi alıp Göcek’e gittik.” 

Hayallerin peşinde dünya turu

Hazırlık ve rota 

Yedi ay boyunca teknelerine bazı donanımlar ekleyen ve su üstünde yaşamaya uyum sağlayan Hasan ve Zehra Şirin, 10 Ağustos 2015 tarihinde Bodrum’dan ayrılarak dünya denizlerine yelken açtı. Yunanistan, İtalya, İspanya, Cebelitarık rotasını izleyip Kanarya Adaları’na ulaştı. Teknelerini adres gösterdikleri için orada uzun süre konakladılar. 2016 yılının Ocak ayında Jimmy Cornel’in düzenlediği Atlantic Odessey ile Karayipler’e dümen kırdılar. Fırtına mevsimine kadar teknelerini kısmen daha güvenli olan Grenada’da bırakıp bölgeyi gezdiler. Bir sonraki sezon Karayip Denizi’nde bulunan Aruba, Bonaire ve Curaçao başta olmak üzere (ABC Adaları) Kolombiya ve San Blass’a uğrayıp Panama Kanalı üzerinden en büyük okyanusa merhaba dediler.

Haberin Devamı

Hayallerin peşinde dünya turu

Galapagos’a uğrayıp Fransız Polinezyası’nda Markiz Adaları, Tuamatu Atolleri ve Sosyete Adaları’nı dolaştılar. Ardından Cook Adaları, Niue ve Tonga’yı ziyaret ederek Fiji’ye vardılar. Teknelerini orada bırakıp fırtına mevsimini geçirmek üzere Türkiye’ye döndüler. Dünya seyahatlerinin üçüncü etabında Vanuatu’yu gezip Kandiba’yı Yeni Kaledonya’da bırakıp ülkelerine hareket ettiler. Aralıklarla toplam yedi yıl süren dünya seyahatlerinin son etabında Papua Yeni Gine, Endonezya ve Malezya’da uzun süre kaldılar. Arada oğulları Erdem’in nişanı için Türkiye’ye geldiler. Ancak dünyayı sarsan salgın, onları da evlerine kapattı. Zorunlu olarak 18 ay beklediler. Sonuç olarak dünya seyahatlerinin son etabında Malezya, Maldiv Adaları, Cibuti, Kızıldeniz ve KKTC rotasını izleyip üç hafta önce Antalya’ya döndüler. 

Haberin Devamı

Hayallerin peşinde dünya turu

Maliyet konusu 

Dünya seyahati planlayanlara, “Bu hayalinizden vazgeçmeyin ve korkmayın” diyerek seslenen mutlu çift, sürecin maliyeti ve gelecek planlarına yönelik şunların altını çiziyor: “Açıkçası tam maliyet çıkarmadık. Ancak tahminimizden daha az oldu diyebiliriz. Bütçe yola çıkmayı planlayan kişilerin yaşam şekline, becerilerine, teknesinin durumuna ve seyahat süresine bağlı. Türkiye’ye git gel yapmazsanız, elinizden tamirat geliyorsa, mutfak beceriniz varsa, motor seyrine uygun rüzgâr beklerseniz Türkiye kıyılarını dolaşmaktan daha az para sarf edersiniz. Hele seyahati iki yılda bitirmeyi planlıyorsanız neredeyse hiç marina parası harcamazsınız. Bundan sonra kara ile deniz arasında hibrit yaşam süreceğiz. Önceliğimiz Türkiye kıyılarını doyasıya gezmek. Çünkü pastada en sona bıraktığımız çilek o.” 

Hayallerin peşinde dünya turu

Seyahatleri sırasında tehlikeli anlar da oldu elbette. Örneğin, Somali açıklarında korsanların tacizine uğradılar. Kızıldeniz’de motor arızası yaşadılar. Sicilya-Sardunya arasında Zehra Şirin’in parmağına saplanan olta iğnesi, eşi tarafından cerrahi işlemle çıkarıldı. Onlara yürekten hoş geldiniz diyor, sağlık ve mutluluklar diliyorum. 

Hayallerin peşinde dünya turu