Hakan Atis

Hakan Atis

info@hakanatis.com

Tüm Yazıları

Tekne hayatında keyifli saatler kadar sert havalar ve fırtınalı denizler de var. Eskilerin sözüyle her nimetin bir külfeti oluyor. Öyle durumlarda teknede fiziki zarar görmeden ayakta kalabilmek son derece önemli

Sakin bir sabaha uyanıp kendinizi denizin serinliğine bırakmanın keyfini tekne hayatına aşina olanlar iyi bilir. O büyülü ortamın geceleri de bambaşkadır. Gökyüzü, yıldızlı gecelerde şov izlediğiniz görkemli bir sahneyi andırır. Hele bir de dost sohbetlerinin renklendirdiği şenlikli sofralar varsa keyfine doyum olmaz. Bu nedenle tekne yaşamına hep özenilir. Çevremde bulduğu ilk fırsatta tekne sahibi olan çok sayıda kişi var. Dikkat ettiyseniz “kişi” diyorum; çünkü “denizci” veya “kaptan” olabilmek için kırk fırın ekmek yemek yetmez. O süreç ömür boyu sürer. Denizcilikte öğrenme evresi elimiz tuttuğu, nefesimiz olduğu sürece devam eder. Bunun istisnaları da var elbette. Hepimizin en iyi öğretmenleri olan Sadun ve Oda Boro’dan esinlenen değerli ustalara sahibiz. Uzun bir liste sıralamak istemiyorum, zira hepsi bilinen isimler. Her birini saygıyla selamlıyorum. Yaşama veda edenleri saygıyla anıyorum. Okurlarımızdan gelen istekler doğrultusunda haftanın konusunu “teknede denge” olarak belirledim. Hal böyle olunca katıldığı yarışmalarda defalarca madalya kazanmış rüzgâr sörfü eğitmeni, amatör denizci ve pilates eğitmeni Deniz Demirasal’a danışmam kaçınılmaz oldu. Çünkü o, tanınmış bir “denge” ustası. Spor yaşamında başına gelen sakatlanmalardan yola çıkarak oluşturduğu programla öğrencilerine işin sırrını aşılayan deneyimli bir isim. Türkiye Yelken Federasyonu ile birlikte genç yelkencilerimize yönelik önemli bir adım da atacaklar. Onu da zamanı gelince yazacağım.

Haberin Devamı

Püf noktası

Yüzme dışında yapılan tüm deniz sporlarında ekipman üzerinde, sabit olmayan bir alanda dengede durmaya çalıştığımızı belirten Deniz Demirasal, kendisinin izlediği yolu şöyle özetliyor: “Pilates, oldukça önemli. Çünkü vücudumuzda yer alan dengeleyici kasların güçlenmesine yardımcı oluyor. Denizciler için de tavsiye ediyorum. Denge çalışmalarının püf noktası sabitleyici kaslarımızın aktifliğini en üst seviyeye çıkarmaktır. Klarnet sanatçısı da olduğumdan antrenmanlarımı nefes tekniklerini kullanarak çeşitlendiriyorum. Bu ‘core’ güçlenmesi sağlıyor. Ayrıca dengeleyici kasların esneklik ve kuvvet kazanmasına yardımcı oluyor. Elbette tek başına yeterli değil. Direct Dynamic adını verdiğim antrenman programımda ayrıntılı olarak uyguluyorum.”

Haberin Devamı

Maviliklerin sırrı dengeyi korumak

Maviliklerin sırrı dengeyi korumak

Deniz Demirasal, pilates eğitmeni, amatör denizci ve rüzgar sörfü eğitmeni.

Temel hareketler

Deneyimli eğitmen, tekne yaşamına yönelik belirli hareketlerin düzenli olarak yapılmasını tavsiye ediyor. Denge, esneme, güçlenme konularını anlattığı kitapları da bulunan Deniz Demirasal’ın “ilk adım” olarak nitelendirilecek hareket seti “pelvic lift/bridging, chest lift&rotation, double leg stretch, roll over” adlı hareketlerden oluşuyor. Bunların temel amacı sırt, karın, bacak, omuz kaslarına esneklik ve güç kazandırmak. Deniz Hoca’nın antrenman programı oldukça ayrıntılı. Bu nedenle kendisiyle www.denizdemirasal.com, Instagram ve Facebook sayfası üzerinden iletişim kurabilirsiniz. Sözün özü, denge denizde de ihmale gelmez. Aman dikkat! Bu haftalık noktalıyorum. 20 Mart Pazar günü yeniden buluşuncaya kadar esen kalın. Pruvanız neta, rüzgâr kolayınıza olsun.

Haberin Devamı

Maviliklerin sırrı dengeyi korumak

Kitap:

Değerli dostum usta denizci Nezih Kılınçkını’nın kendine özgü anlatımıyla kaleme aldığı “Karayipler’de Bir Türk Korsanı/Benden Denizci Olmaz” adlı kitabı çıktı. Uğurlu olsun. Notlarını 2019 yılında Mersin’de okumuştum. Bu eseri deniz severlere sunan Mersin Deniz Ticaret Odası’nın başarılı yönetim kurulunu ve meclis üyelerini A’dan Z’ye kutluyorum. Edinmek isteyenler (324) 327 00 00 no.lu telefonu arayabilir.

Bilim:

Foçalı bilim insanlarımızdan Nermin Sena Özger, Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde ilginç bir proje üzerinde doktora çalışması yürütüyor. Çöp olarak atılan midye kabuklarını çevreye saygılı biçimde yapay resif haline getirmeye çalışıyor. Bu konu oldukça önemli. Aşama kaydettikçe sizlerle paylaşacağım.

Bot:

Botlar tekne sahiplerinin eli ayağı gibidir. Bu gerçeği iyi analiz eden denizcilik sektörünün öncü firmalarından Tezmarin, tekne sahiplerine sunduğu şişme bot seçenekleriyle bu sezon da öne çıkacak. Open Deck 430’dan 380’e kadar tüm seçenekler hakkında bilgi edinmek isterseniz www.tezmarin.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.