Hakan Atis

Hakan Atis

info@hakanatis.com

Tüm Yazıları

Göcek, Fethiye, Marmaris, Bodrum denilince akla ilk önce mavi tur gelir. Şu dönemde de tam zamanı. Peki, nerelere gidilmeli ve bunun maliyeti ne olur? Bu hafta sizleri yöreyi avucunun içi gibi bilen usta denizci Onur Ugan kaptanla, mavi rotada uzun bir yolculuğa çıkaracağım

Mavi tur denildiği zaman Fethiye, Göcek, Bodrum, Marmaris rotasında lacivert deniz, muhteşem koylar ve dostlarınızla kuracağınız keyifli sofraları hayal edebilirsiniz. Peki, bu rotada 4-6 kişinin 7 günlük yat tatilinin maliyeti nedir? Göcek çıkışlı 6 kişinin kalabileceği 3 kabinli gulet tipi yelkenlinin düşük sezonda bir haftalık fiyatı yaklaşık 6 bin euro’dan başlıyor. Yüksek sezonda (temmuz-ağustos) günlük fiyat bin 250 euro dolaylarına çıkıyor. Belirttiğim guletin 16 metre olduğunun altını çizeyim. Diyelim ki yaşam alanı (havuzluğu) daha geniş, 20 metre civarında bir tekne istiyorsunuz. Bunun için ödemeniz gereken bir haftalık tutar yaklaşık 9 bin euro. Maliyetler yüksek sezonda doğal olarak yüzde 25-30 daha pahalı. Bu rakamlara günlük ortalama iki saatlik seyir yakıtı dâhil.  

Haberin Devamı

Lezzet durakları 

Kumanyalar ise tekneyi kiralayanlar tarafından alınıyor ve mürettebat tarafından hazırlanıp servis ediliyor. Gelelim ideal tarihlere. Göcek için 15 Eylül-30 Ekim arası aslında en keyifli dönem. Hem su sıcaklıkları uygun hem de koylar yaz döneminde olduğu gibi kalabalık değil. Bu cennet beldede Bedri Rahmi’nin yaptığı balık resmi, Kleopatra Hamamı, Yassıca Adaları tersane kalıntıları, Gemile Adası mutlaka görülmesi gereken yerler. En uygun geceleme, demirleme noktaları ise Yassıca Adalar, Boynuz Bükü, At Bükü, Sarsala Tersane Adası, Taşyaka (Bedri Rahmi Koyu), Sıralıbük, Domuz Adası, Hamam, Yavans, Göbün, Kille, Gemiler Koyu, Ağa Limanı. Peki, ya lezzet durakları? Göcek koyları için en bilindik yerler Boynuzbükü, Küçük Sarsala, Taşyaka ve Tersane Adası’ndaki yerel işletmeler. Bu restoranlarda özel toprak fırınlarda pişmiş yerel keçi veya oğlak kebaplarının yanı sıra balık ve diğer deniz ürünlerini deneyebilirsiniz. 

Haberin Devamı

Şimdi mavi tur zamanı

Marmaris’in ideal zamanı mayıs-eylül

Gelelim bir başka cennet Marmaris’e. Fiyatlar yüksek sezonda (temmuz-ağustos) teknelerin uygunluk durumlarına göre doğal olarak değişiklik gösteriyor. Yaklaşık fiyat bilgisi vermem gerekirse; 3 kabinli guletin bir haftalık ücreti 10 bin euro’dan başlıyor. Belirttiğim guletin boyu 16 metre. Motoryatlar için aynı sürede söz konusu ücret ise 12 bin euro. Bu tutarlara standart olarak iki saatlik seyir yakıtı dâhil olup kumanyalar tekneyi kiralayanlar tarafından temin ediliyor. Pişirme ve servis sektör genelinde olduğu gibi mürettebat tarafından sağlanıyor. Marmaris’in ideal tarihleri mayıs-eylül arası. Buradan hareket etmek isterseniz Amos, Kadırga, Çiftlik, Kumluburun, Arap Adası, Serçe Limanı, Bozukkale, Söğüt, Bozburun, Selimiye, Turgut, Bencik, Aktur, Datça, Knidos, Hayıtbükü ve Palamutbükü en gözde uğrak yerleri. Buralarda demirleyen tekne sayıları ve rüzgâr yönüne bağlı olarak çeşitli alarga noktaları mevcut.  

Peki, deyim yerindeyse ne yenir, ne içilir?  

Haberin Devamı

Özellikle Palamutbükü’nde köylülerin yaptığı ekmeği almadan geçmeyin. Çiftlik, Bozukkale, Bozburun, Serçe Limanı, Palamutbükü’nde yer alan yerel restoranlarda Güney Ege’nin lezzetli balıklarını taze taze deneyebilirsiniz. Ancak rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ediyorum. Yoksa ya yer bulamazsınız veya balık temin etme olanağınız pek kalmaz. 

Bunlara dikkat edin!

Tekne tatiline giderken yanınıza olabildiğince az eşya almaya özen gösterin.  

Yüksek faktörlü koruyucu güneş kremlerinizi eksik etmeyin ve teknelerin özellikle tik kaplama bölümlerinde lütfen kullanmayın. 

Seyir esnasında ve diğer zamanlarda kaptanınızın sizlerle paylaşacağı güvenlik kurallarına eksiksiz uyun. 

Bir önemli nokta daha var:  

Kullandığınız ilaçlar varsa yanınızda bulundurun.  

Ayrıca tatile çıkmadan önce doktorlarınızla mutlaka görüşün.