Hamdi Türkmen

Hamdi Türkmen

hamdi-turkmen@hotmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

9 Eylül’e yasak kalktı.
İzmir kurtuluşunu, Türkiye ise büyük bir zaferle kazandığı bağımsızlığını, 90 yıl önceki gibi Konak Meydanı’nda aynı heyecan, aynı coşkuyla kutlayacak.
Bugün;
Önde Ahmet Zeki (Soydemir) komutasındaki 2. Süvari Fırkası...
Ardından Mürsel (Bakü) komutasındaki 1. Süvari Fırkası birlikleri olmayacak ama...
Bu kahramanlarımızı temsil edecek süvarilerimiz, tam 89 yıldır olduğu gibi, yarın yine İzmir’e girişi canlandıracak ve Türk Bayrağı’mızı Hükümet Konağı’na çekecekler.

9 Eylül’ümüzü; Kültür ve Turizm Bakanı, İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay’ın hassasiyeti kurtardı.
Milliyet Ege, dün, İzmir’de düzenlenecek olan Kurtuluş Günü Törenleri’nde süvarilerimizin İzmir’e girişi ve Hükümet Konağı’na Türk Bayrağı çekilmesi geleneğine son verildiğini, bu törenlerin çıkartılan yönetmelik nedeniyle yasaklandığını yazmıştı.
Kültür ve Turizm Bakanı Günay; “Asla böyle bir şey olamaz ve kabul edilemez” dercesine yazılı bir açıklama yaptı:
“9 Eylül, her şeyden önce herhangi bir il ya da ilçenin kurtuluş günü değil; son işgalcinin de Anadolu topraklarından kovulduğu ve Kurtuluş Savaşı’mızın bütünüyle zaferle sonuçlandırıldığı şanlı ve özel günün tarihidir.
Bu çerçevede, 90 yıldan bu yana uygulanagelen kutlama etkinlikleri herhangi bir yönetmelik tarafından getirilecek bir sınırlandırmaya tabii tutulmaksızın bugüne kadar olduğu gibi uygulanmalıdır.
Ve bu şekilde uygulanmaya da devam edecektir...”
Ekledi:
“Ben de, bu anlayış çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin bir üyesi olarak, 9 Eylül Pazar günü İzmir’de düzenlenecek olan kutlama ve anma törenlerine katılacağım...”

Başımızın üstünde yeriniz var Ertuğrul Bey...
9 Eylül, sizin de dediğiniz gibi sıradan bir ilin kurtuluş günü değildir.
9 Eylül, Mustafa Kemal’in komutasındaki ordularımızın, Kurtuluş Savaşı’mızın zaferle sonuçlandığını tüm dünyaya İzmir’den ilan ettiği, Türk ulusunun bağımsızlığını kazandığı gündür.
Onun için 90’ıncı yılında da, ilk günkü gibi; 1922’den bu yana uygulanageldiği gibi kutlanmalıdır.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile telefonda görüştüm.
O konuştukça, inanın tüylerim heyecandan diken diken oldu.
Bakan Günay, şunları söyledi:
“Nasıl ki Kurtuluş Savaşı’mızın başlangıç günleri; 19 Mayıs, Sivas ve Erzurum kongreleri ile TBMM’nin kuruluşu Türk ulusunun dönüm noktalarıysa, bitiş tarihi de aynı derece, hatta daha da önemlidir.
9 Eylül böyle bir tarihtir.
Çıkarılan genelge, hepimizin bildiği gibi, il ve ilçelerin tümündeki kurtuluş törenlerine bir disiplin getirilmesi için yapılan düzenlemedir.
Ama İzmir’in kurtuluşu ve 9 Eylül bu kapsam içinde değerlendirilemez.
Bu görüşümü İçişleri Bakanımızla da paylaştım.
O da hak verdi.
Yani, sorun yok...
9 Eylül’ü bugüne kadar olduğu gibi kutlayacağız. Kahraman Suvarilerimiz Konak Meydanı’na gelerek, Hükümet Konağı’na törenle Türk Bayrağımızı çekeceklerdir...
Bütün vatandaşlarımın ve İzmirli hemşerilerimin dikkatine sunarım.”