Hamdi Türkmen

Hamdi Türkmen

hamdi-turkmen@hotmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bekliyordum...
Ama bu kadar erken değil.
İzmir’de Büyükşehir ile ilçe belediyeleri arasında, kentteki sokak-cadde ve meydanların paylaşımında patlak veren krizin, yeni bir “kavga”nın tetikçisi olacağı endişesiydi benimkisi.
Gecikmedi...
Bayram arifesinde, Büyükşehir Parklar ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Bostanlı’da mülkiyeti Karşıyaka Belediyesi’ne ait olan Demokrasi Meydanı’nda, Cevat Durak’ın halkın jetonla kullanabileceği Bisiklet Projesi için yapılan istasyonu, kimseye bilgi vermeden, tebligat yapma gereği bile duymadan habersiz yerle bir edince, “fitil” ateşlenmiş oldu.
Karşıyaka Belediyesi, Büyükşehir Parklar ve Bahçeler Müdürlüğü’nü, izinsiz yıkım ve kamu malına zarar vermekten Cumhuriyet Savcılığı’na şikayet etti, sorumlular hakkında dava açılmasını istedi.

Olay şu:
Belediye Karşıyaka’da karbon salınımını düşürmek, insanlara sağlıklı spor yaptırmak ve sosyal aktiviteler; alışveriş-gezi gibi çok amaçlı kullanım için “Serbest Kiralık Bisiklet” projesi yaptı.
Avrupa-Amerika ve özellikle de uzak doğu ülkelerinde çok yaygın kullanımı olan bu proje için ilk etapta 150 bisiklet alımı yapıldı. Bu bisikletlerin park yeri olarak da, Mavişehir ile Karşıyaka Çarşısı arasındaki 5 kilometrelik güzergah üzerinde 7 istasyon yapımı planlandı.
İnsanlar, istasyonlardaki park edilmiş bisikletler için jeton ya da demir para kullanarak bisikleti alacak, işi bittikten sonra da aynı ya da bulunduğu noktadaki en yakın bir başka istasyona bisikleti bırakacaktı.
Karşıyaka Belediyesi’nin bu projesine, İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, üniversiteler ve bazı kurum ve kuruluşlar ortak oldu.
Karşıyaka’daki Bisiklet İstasyonları için gerekli izinler Büyükşehir’den alındı.
Sistem deneme amaçlı başlamak üzereyken, bazı Büyükşehir bürokratlarının işgüzarlığı yüzünden istasyon izinleri iptal edildi.
Karşıyaka Belediyesi de, projenin durmaması, bir an önce devreye girmesi için, istasyon noktalarının yerini, güzergah boyunca kendi mülkiyeti ya da kullanım yetkisindeki alanlara kaydırdı.
Bunlardan ilkini de Bostanlı Demokrasi Meydanı’nın yanında, tapusu Karşıyaka Belediyesi’ne ait alana kurdu.

Vay efendim, sen misin izin almadan bisiklet parkı yapan...
Büyükşehir Parklar ve Bahçeler Müdürlüğü, bayramdan bir gün önce, Büyükşehir ve İzmir Valiliği’nin de ortak olduğu projenin ilk bisiklet park istasyonunu, “bilgimiz dışında yapıldı” diye kazma-kürekle yıkıp-parçaladı.
Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ı aradım, sordum.
“Doğru” dedi.
Üzgündü, şaşkındı ama olayın krize dönüşmesini istemiyor olmalı ki; sitemi “yumuşak” oldu:
“Bir yanlışlık söz konusu. Çünkü yer bizim Karşıyaka Belediyemizin tapulu mülkü. Bostanlı Vapur İskelesi, Deniz Park’ın yakınındaki söz konusu istasyon kapalı bir alan da değil. Açık, sıraya 15-20 bisikletin yan yana dizileceği bir düzenleme. Biraz müdür Ziya Bey’in işgüzarlığı söz konusu.
Haberim, bilgim yok diyormuş. Atışmak yerine kararı yargı versin istiyoruz. Biz kendi alanlarımıza bisiklet istasyonlarını kurup, sistemi işleteceğiz...”

Bu ilk beyler; arkası gelecektir.
Çözüm; Başkanların oturup, görev-yetki ve paylaşımla ilgili “yetki” dağılımının sorumluluk alanlarını net olarak çizmeleridir.
Aksi, “sen yaptın”, “ben yaptım”; yaparsın-yapamazsın-yıkarım tartışmaları kaos yaratır ki; bu da erkene alınması büyük ölçüde kesinleşen yerel seçimler öncesi (Ekim 2013) CHP’nin çok başını ağrıtır.