Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Katlanır, esnek ekranlı cep telefonları gelişimlerini sürdürüyor. Kitap gibi katlananlar olduğu gibi dikey eksende katlananları da var. Yeni modeller daha fazla geliştirilmiş durumda. Çoklu görev yapma, daha büyük ekran avantajları arasında.

Cep telefonlarında klasik tasarımların dışına çıkma çalışmaları sürüyor. Katlanabilir, esnek ekrana sahip telefonların yeni nesilleri tanıtılmaya ve ülkemize gelmeye devam ediyor.

Cepte katlamaya devam

Katlanabilir ekranda menteşeli esnek ekranlarla kitap gibi açılanlar olduğu gibi ekranları dikey bir eksende katlananlar da var. Bu telefonlar 2018’den beri hayatımızda. Royole FlexPai bu alandaki ilk telefon. Onu Samsung ve Huawei’nin modelleri takip etti. Royole ülkemize gelmedi ama diğer iki markanın telefonları 2019 yılından beri ülkemizde kullanılıyor. Galaxy Fold 2019’da, Huawei Mate X 2020 yılında Türkiye’de satışa sunuldu. Bu telefonların yeni versiyonları gelmeye devam ediyor. En son Samsung’un Galaxy Z Fold3 ve Galaxy Z Flip3 modelleri Türkiye’de satışa sunuldu. İlk versiyonlarına göre bir hayli gelişmiş durumdalar.

Haberin Devamı

Gelişimleri sürüyor

Galaxy Z Fold3, açıldığında iki akıllı telefonun toplam genişliğinde bir tablet ekran genişliğine ulaşabiliyor. Galaxy Z Flip3 katlandığında bir akıllı telefonun yarısına denk boyutuyla kompakt bir modele dönüşüyor.

Z Fold3 önceki modellere kıyasla daha ince bir görünüme sahip ve elde tutması daha kolay. Yeni ekran altı kamera teknolojisi sayesinde kullanıcılar cihazı açık olarak kullanırken daha kesintisiz bir görüntüleme deneyimi yaşıyor. Dolby Atmos ses çıkışı sayesinde kullanıcılar video, oyun ve diğer içeriklerin tam içinde hissedebiliyor. Telefonun teknik özellikleri şöyle:

Kapak ekranı 6.2 inç, iç ekranı 7.6 inç büyüklükte. Snapdragon 888 sekiz çekirdekli 2.84 GHz işlemcisi, 12+256 GB, 12+512 GB’lik bellek ve depolama seçenekleri var. 4400 mAh’lık  batarya kullanan cihaz, 25W kablolu ve 10W’a kadar da kablosuz şarj olabiliyor. Aynı zamanda ters şarj teknolojisi de var. 12 MP’lik üç arka kamera, 4 MP’lik ekran altı kamerası, 10 MP’lik ikinci ön kamerası var. Fiyatı, 21.999 TL.

Haberin Devamı

Galaxy Z Flip3’ün teknik özellikleri ise şöyle: 6.7 inç ana, 1.9 inç’lik dış ekran, 128 GB dahili depolama, 8 GB Ram, 3.300 mAh batarya, 12 MP’lik iki tane arka kamera, 10 MP’lik ön kamera. Fiyatı 11.999 TL.

Cepte katlamaya devam

Avantajları neler?

Bu yeni model katlanır ekranlı telefonların menteşeleri çok geliştirilmiş durumda. Bu telefonları kullanmanın artılarından biri çoklu göreve izin vermeleri. Mobil cihazlarda bu zor oluyor. Uygulamalar arasında sürekli geçiş yapmak gerekebiliyor. Katlanan telefonlarda bu daha kolay. Navigasyon açıkken mesajlaşma uygulamasını da kullanabilirsiniz. Adeta küçük bilgisayarlar haline geldiler. İki katı daha geniş ekran diğer artısı. İş yaparken, oyun oynarken, kitap okurken ya da video izlerken bu özellik avantaj sağlıyor. Katlanır ekranlı telefonlarda hep soru işareti olan dayanıklılıktı ama bu endişeler yeni modellerle beraber giderildi. Ağırlık ve taşınma sorunlarına karşı da mevcut boyutları koruyarak ekranların iki katı kadar büyümesi sağlandı. Daha büyük telefonlar taşımak zorunda kalmadan çok daha büyük ekranda içerik tüketme imkanı sunuluyor.

Haberin Devamı

BİR TEST

Evlerde lazerli temizlik

Dyson’ın V15 Detect Absolute modelini bir süredir test ediyorum. Süpürgenin lazerli başlığı mikroskobik seviyedeki kirleri ve tozları görmenizi sağlıyor. Gözle görülemeyecek oranda küçük olan parçacıkları tespit ediyor. Derinlemesine temizliyor. 10 mikron seviyesine kadar toz parçacıklarını karşımıza getiriyor. Ne kadar toz topladığınızı da LCD ekranında görebiliyorsunuz.

Cepte katlamaya devam

Süpürge akustik bir piezo sensörle donatıldı. 240 watt’a kadar emiş ve 5 aşamalı filtreleme üreten bir Dyson Hyperdymium motor kullanarak 0.3 mikrona kadar toz parçacıklarının yüzde 99.99’unu yakalıyor. Süpürgenin diğer özelliği ise uzun saç ve evcil hayvan kıllarının dolanmasını önleyen teknolojisi. Yeni Anti-tangle mini motorhead teknolojisiyle saçın fırça çubuğunun etrafına sarılması önleniyor.

Süpürgenin birçok aparatı da var. Ergonomik kullanım öne çıkıyor. Mobilya altlarına yetişmek için bir aparat geliştirilmiş.

 Kablosuz süpürgenin kullanım süresi ise çalıştırıldığı moda göre 60 dakikaya kadar çıkıyor. Bu süre de büyükçe bir evi temizlemek için yeterli. Dyson, V12 Detect Slim süpürge modelini de Türkiye’de satışa sundu. V15’in fiyatı 6.999 TL, V12’nin fiyatı ise 5.999 TL.