Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Teknolojik gelişmeler hayatımıza yeni cihazların girmesine neden oluyor. Gimbal bunlardan biri. Cep telefonuyla fotoğraf ve video çekiminin artması bu cihazın hayatımıza girmesine neden oldu. Herkes ekstra ekipman kullanmadan daha iyi çekim yapmak istiyor. Cep telefonu, kamera ve fotoğraf makinesiyle çekim yapmak kolay olsa da kameranın sarsılması, titremesi her şeyi berbat edebilir. Tabii ki doğru açıyı da bulmak önemli. Burada imdada ‘gimbal’ yetişiyor.

Daha iyi çekimler

Peki, nedir bu gimbal? Gimbal’ın kelime anlamı dengeleme halkası. Horoz ve tavuk kafası olarak da adlandırılan bu sistem adını hayvanların kafa hareketlerinden alıyor. Titreşimi engelleme ya da yok etmeyi hedefliyor. İki ve üç eksenli oluyorlar. Bu cihazların temel mantığı titreşim yönünün aksine hareket sağlamaları. Hareketli videolar çekmek isteyenler özellikle bu cihazı tercih ediyor. Zaten günümüzde sosyal medyada paylaşım yapmak isteyen kişi ve fenomen sayısı arttıkça gimbal’ler çok popüler hale geldi. Youtuber’ların temel ekipmanlarından biri oldular.

Haberin Devamı

Video çekiminde titreşime veda

Kullandığınız cihaza uygun bir gimbal’le koşarken bile video çekebiliyorsunuz. Gimbal’lerin iki eksenli olanları biraz daha uygun fiyatlı, üç eksenli olanları da daha pahalı. Küçük kamera ve akıllı telefon kullananlar iki eksenli, profesyonel çekim yapacak olanlar üç eksenli modelleri seçebilir. Bu cihazlar özellikleri sayesinde ağır, yüksek maliyetli ve yer kaplayan kamera sabitleyicilere güçlü alternatif oldu. Kullanılabilecekleri diğer bir cihaz ise drone’lar. İnsansız hava araçlarında hedefin tam olarak yakalanabilmesi için de kullanılıyorlar. Gimbal modelleri birtakım yazılımlar ve bluetooth teknolojisi sayesinde her cihaza kolayca uyum sağlıyor.

Yeni modeller geliyor

Gimbal’de pek çok marka var. Feiyu, Zhiyun, DJI bunlar arasında. Fiyatları da 700 TL’den başlayıp 11 bin TL’ye kadar çıkıyor. Profesyonel çekim yapanlara ise üst segment hitap ediyor. Amatör olarak düşünenler tarafından daha düşük modelleri tercih edilebilir.

Cep’te yerli üretim planlıyor

Haberin Devamı

Huawei’den ayrılan Honor, yeniden yapılanmasını sürdürürken Türkiye’de hedef yükseltti. Honor Türkiye CEO’su Haitao Wang, Türkiye’nin genç nüfusu ve potansiyeline inandıklarını belirterek, Türkiye’de büyümek istediklerini söyledi.

Ocak ayında tamamen Huawei’den ayrıldıklarını dile getiren Wang, bu süreçte ülkelerde yeniden yapılandıklarını ve Türkiye’yle ilgili yeni projeleri olduğunu aktardı. Wang, Türkiye’de yerli üretimle ilgili “Türkiye bizim için çok önemli pazar; çok potansiyel görüyoruz. Yerli üretim acentemiz de var. Mühendislerimiz araştırma yapıyor. Yatırımı akıllıca yapmak istiyoruz. Muhtemelen gelecek yıl üretimi başlatabiliriz” dedi.

Video çekiminde titreşime veda

Farklı ürün gamı

Wang, Honor’un Türkiye’de daha çok cep telefonuyla bilindiğini ancak yeni ürün gamını getirmeyi planladıklarını dile getirerek, “İlk olarak bilgisayarımızı bir ay önce pazara sunduk. Okula dönüş alışverişini yakaladık. İlk sonuçlar olumlu. MagicBook X15 çok sevildi. Bilgisayar alanında da Türkiye’de potansiyel görüyoruz. Gelecek yıl daha fazla model getireceğiz. İyi özellikleri olan ürüne odaklanıyoruz. Başka ürünler de getireceğiz. Giyilebilir ürünlerimiz çok ilgi görüyor. Bileklik ve saatte yeni modellerimiz olacak. Ayrıca elektrik süpürgesini bu yıl Türkiye’ye getireceğiz. Gelecek yıl da tabletimizi getirmeyi planlıyoruz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Honor’un Huawei ile beraberken giriş seviyesi telefon modelleriyle tanındığını anımsatan Wang, strateji değişikliği olacağını, orta ve üst segmentte yeni modelleri piyasaya sunacaklarını kaydetti.