Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Aykırı işadamı Elon Musk, ABD’yi etkisi altına alan Ian Kasırgası’nı, bir türlü piyasaya çıkamayan Cybertruck’ı hatırlatarak “doğal afetlerde kullanılabileceğini” öne sürdü.

Tesla ve Space X şirketlerinin kurucusu Elon Musk, aykırı kişiliğiyle biliniyor. Bununla birlikte, iyi bir pazarlamacı olduğu da herkesçe kabul ediliyor. Nitekim tamamen aykırı çizgilere sahip “Cybertruck” modelini tanıtan ve onun sürekli reklamını yapan Musk, henüz ortada seri üretilen bir araç olmamasına rağmen hatırı sayılır rakamlarda siparişe ulaşmış, hatta bu araçtan ilham alındığını söylediği bir “düdük” piyasaya çıkarıp kapış kapış satmıştı.

Haberin Devamı

Ancak geçtiğimiz günlerde yaptığı bir paylaşım, onu takdir edenler tarafından bile “Yok artık!” tepkisiyle karşılandı. Nitekim İngiliz The Independent gazetesinin haberine göre, Musk, ABD’yi kasıp kavuran ve 70’e yakın kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Ian Kasırgası’nı, Cybertruck için bir reklam fırsatı olarak kullanmakla suçlandı. Hatta bir sosyal medya kullanıcısı, “Dikkat çekmek ve manşetlerden faydalanabilmek için kelimenin tam anlamıyla her şeyi söylüyorsun” diye yazdı.

Kasırgada reklam mı yaptı

‘Su geçirmez olacak’

Twitter’dan birkaç gün önce paylaşımda bulunan Elon Musk, henüz “adı var kendi yok” durumdaki elektrikli Tesla Cybertruck’ın gelecekteki doğal afetlere karşı koruma sağlayabileceğini iddia etti.

Söz konusu kamyonetle ilgili bir tweet atan Musk, “Cybertruck, kısa bir süre için tekne olarak da hizmet verebilecek kadar su geçirmez olacak. Böylece nehirleri, gölleri ve hatta çok dalgalı olmayan denizleri geçebilecek” ifadesini kullandı. Musk, ayrıca, Cybertruck’ın “SpaceX”in Florida’nın Brownsville kentindeki ana merkezi Starbase’den, yakındaki South Padre Adası’na bir kanaldan yoluyla geçebilmesi gerektiğini” de açıkladı.

Bu iddialar, Twitter’da “şüphe ve kızgınlıkla” karşılandı. Nitekim bir kullanıcı, “Dikkat çekmek ve manşetlerden yararlanabilmek için kelimenin tam anlamıyla her şeyi söylüyorsun” diye yazarken, bir diğeri de “Görünüşte hiçbir maddi sonucu olmadan, ürünün yol haritası hakkında istediğinizi söyleyebilmek eğlenceli olmalı. Bir zaman makinesi üzerinde çalışıyorum. Tahminen gelecek yıl ilkbaharda piyasaya çıkacak!” dedi. 3.6 metreye varan tsunami benzeri fırtına dalgaları, Florida’nın güneybatısının büyük bölümünü etkisi altına alarak sokakları geçilmez hale getirip, geniş çaplı yıkıma yol açtı. Şimdiye kadar 70’ten fazla kişinin öldüğü açıklanırken, onlarca kişinin kayıp olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Tesla, Cybertruck’ı 2019’da tanıtmış, ilk olarak 2021 yılında piyasaya sunulması beklenen elektrikli araç, tedarik zincirindeki sorunlar gibi nedenlerden dolayı bir türlü yollara çıkamadı. Tesla, yakın zamanda elektrikli kamyonetinin 2023’te piyasaya çıkacağını duyurdu.

Kasırgada reklam mı yaptı

Belki gerçek olabilir!

İngiliz “Daily Mail” gazetesi, Amerika merkezli TSWLM Elektrikli Araçlar şirketinden bilim adamı Anthony Diamond’ın geliştirdiği “Cybercat” isimli aksesuvar kitini haber yapmıştı. Söz konusu aksesuvar kiti, Cybertruck’ı elektrikli bir katamarana dönüştürebiliyor. İddiaya göre Cybertruck, söz konusu ek parçalarla deniz üzerinde 65 km/s hız yapabiliyor, tek şarjla 185 km yol gidebiliyor. Bu parçaların, 22 bin 900 ile 42 bin 900 dolar arasında değişen fiyatlara satılabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Laboratuvar gibi konsept

Kasırgada reklam mı yaptı

Elektrikli modellere ağırlık veren ve yelpazesini yenilemeye başlayan Citroen, tamamen elektrikli “Ami” ile yakaladığı başarıyı “Oli” ile devam ettirmeyi amaçlıyor. Citroen, “Oli”yle birlikte ulaşımı eğlenceli, uygun maliyetli ve çok amaçlı hale getirmek için yenilikçi Ami’yı esas alırken, şimdilik üretilmesi düşünülmüyor. Kolay ulaşılabilir, dayanıklı ve uzun ömürlü olması için geliştirilen araç, 400 km menzil ve 1000 kg ağırlık hedefini yakalamayı amaçlıyor. Oli’nin, 110 km/s maksimum hız yapabilecek, yaklaşık 23 dakikada bataryasının yüzde 80’i doldurulabilecek.

Çocukları geride bırakmayacak!

Volvo, büyük boy SUV modeli XC90’ın yeni nesil elektrikli versiyonu olarak geliştirilen “EX90”ı Kasım ayında tanıtmaya hazırlanırken, çok önemli bir özelliğini paylaştı. Nitekim aracın iç mekanında bulunan sensörler ve radar sisteminin, araçta çocukların ya da evcil hayvanların unutulmasını, sıcaktan etkilenmelerini önlemeyi amaçlıyor.

Kasırgada reklam mı yaptı

Volvo mühendislerinin geliştirdiği yeni bir iç radar, tıpkı uyuyan küçük bir çocuğun nefes alış-verişi gibi, milimetreden daha küçük ölçekteki hareketleri algılayacak bir şekilde tasarlandı. Bu özellik, bagaj da dahil olmak üzere otomobilin tüm iç mekanlarında yer alıyor. Sistem,araçla birlikte standart olarak sunulacak. Nitekim, istatistiklere göre, 1998’den bu yana ABD’de 900’den fazla çocuk sıcak bir otomobilde unutularak hayatını kaybetti.

Efsaneyi bilgisayarda canlandırdı

Kasırgada reklam mı yaptı

Skoda, markanın 1957’de ürettiği “1100 OHC Coupe” modelini, yeniden yorumlayıp modern bir konsept olarak tasarladı. “Vision GT” ismi verilen model, bilgisayar ortamında yapıldı. Elektrikli bir yarış otomobili olan Vision GT’de dijital çağın sürdürülebilirlik anlayışına yer verildi. Daha önce 130 RS, Felicia ve Rapid Monte Carlo gibi ikonik araçları yeniden yorumlayan Skoda, bu kez dijital Vision GT ile bu geleneği sürdürdü. 1100 OHC gibi kırmızı renkte ve üstü açık bir yarış aracı olarak şekillenen tek koltuklu konseptte, sürücü aracın ortasında oturuyor.