Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Geçen haftanın yenileri arasında rock ve arabesk şarkıları dikkat çekiyor. Arabesk rap’ten bir öneri ve yepyeni bir indie EP de notlarım arasında...

Arabesk artık rap’te yaşıyor diyorduk ki işte safkan arabesk çıkageldi. Hasan Karakoyun’un “Yetiş” adlı şarkısı, Londra’da gurbetteyim diye mi bilmiyorum pek bir dinletti kendini bana. Hele arka planda Unkapanı Köprüsü, Eminönü’nün havası burun deliklerimizden içeri girdi. Tok sesiyle Hasan Karakoyun’un yorumu ve orkestranın ustalığı da açıkçası şu ara müzikalitesi zayıf bir sürü şarkı arasında dikkat çekiyor. Yeni çıkanlar arasında tür, tarz ne olursa olsun dikkatle, özenle hazırlanmış işler hakkında bu köşede bilgi vermeyi görev biliyorum. Sen arabesk mi dinliyorsun diye siz sormadan ben yazayım.

Biraz arabesk, rock ve indie



Arabesk formatında bir diğer parça Burak Kut’un “Bebeğim” şarkısına yaptığı yorumla Ufuk Yıldırım’dan geldi. Yıldırım’ın “Yaşasın Arabesk” adlı albümüne arabesk severler bir göz atabilir. Yıldırım arabeski kendince yaşatmaya çalışmış. Hey gidi günler, arabeski soyu tükenen ender bir tür misali yaşatmaya çalışmak…

Yedi yıllık aranın ardından

Türkçe rock şarkıları şu ara pek çıkmıyor diye yazmıştım geçenlerde. Adeta bu sözlere inat bu hafta yeni rock şarkılarıyla kulaklarımızın pası silindi. Öncelikle TNK’den bahsedeyim. Yedi yıllık bir aranın ardından TNK geçen hafta yeni albümü “Kanatlarımdan Tutma” ile çıkageldi. Caner Karamukluoğlu’nun vokalini ve grubun billur gibi berrak rock sound’unu özlemişiz. Albümün çıkış şarkısı “Aşk Savaşı” olarak belirlendi. Ama şarkı ayırt etmeden baştan sona dinlemekten büyük keyif aldım. Klasik rock sound’unu özleyenler şu ara Devrim Aksoy’un “Aşk” adlı şarkısıyla teselli bulabilirler. Bu melodik ve enerjik rock şarkısı 2014 tarihli “Aşk Yok / No Way Out” adlı albümde yer alıyordu. Yeni video’suyla gündeme geldi.

Biraz arabesk, rock ve indie



Rock baladları

yirmi7’nin “Pervane Kalbim” adlı şarkısına çektiği video 27 Eylül’de yayınlanmıştı (Tesadüf mü acaba?). Grubun temmuzda yayınladığı “Saklambaç” adlı dört şarkılık EP’de yer alıyor bu şarkı. Açıkçası romantik rock baladlarını özleyeceğimi düşünmezdim. Özlemişim. Bir başka rock baladı Teneke Trampet’in “Yaşamın Kenarları” adlı şarkısı. Bu şarkı da klibiyle aynı anda 27 Eylül’de yayınlandı. Pırıl pırıl grup sound’u elde etmeyi başarıyor Teneke Trampet, dikkatle takipte fayda var. Tolga Ayaz’ın “Nereye Gitsem”i de bir pop/rock baladı. Rock seslerine sahip bir pop şarkısı diyebiliriz. Çağdaş Türkçe rock sound’una iyi bir örnek. Melodisiyle olduğu kadar dramatik yapısıyla da akılda kalıcı bir aşk şarkısı yapmışlar. Şarkı “Kimseler Bilmez” adlı yepyeni EP’de yer alıyor. Altı şarkılık bu albümü de dikkatinize sunmuş olayım. Ekip güzel bir yol tutturmuş.

Biraz arabesk, rock ve indie



Arabesk rap’te yepyeni bir kuşak

Ardem’in 10 Nisan tarihli “Labirent” adlı uzunçalarının açılış şarkısı “Vazgeçmek Kolay Mı” adını taşıyor. Şarkının videosu geçen hafta yayınlandı. Bu rock altyapılara sahip şarkıda Müslüm Gürses var. Gürses, Ardem’e bu albümün kayıtları sırasında destek vermiş.

Biraz arabesk, rock ve indie



Türkçe rap’in bu hafta heyecan verici yeni parçalardan biri Tabir & Ferit Sönmez & Yiğit imzalı “Duman”ı gibi duruyor. Pek çok benzer yeni çıkış arasında dikkat çekici. Arabesk rap’te Yener Çevik, Eypio gibi babaların arkasından yepyeni bir kuşak yetişiyor sanırım.

Haftanın rap şarkısı olmaya aday

Siz bu satırları okurken iki İzmirli Grogi ve Khontkar’ın “Gelemem”i konuşuluyor olacak. Haftanın rap şarkısı olmaya adaydır. Khontkar’ın İngilizce rap denemelerinden anadiline dönmesi iyi olmuş. Glasxs’tan bir süre önce gelen “Kış Güneşi” cover’ı hayli beğenilmişti. Elektronik müzik ikilisinin yeni parçasının adı “Space is the Place”. Adını anmak istedim. Bu hafta indie olarak tanımlanabilecek albüm Ezgi Yelen imzalı. “Gerekeni Yap” adlı dört şarkılık EP indie ve pop arsında kendince bir köprü kurma iddiasında. Geri planda elektronikten rock’a pek çok esinlenme hissediliyor.