Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Her yerde yılbaşı hediye önerileri yapılıyor. Yılın o mevsimine gelmiş bulunuyoruz. Bunlara bakmayı her zaman çok sevmişimdir. Babanıza losyon, kocanıza gömlek, karınıza mutfak robotu, sevgilinize atkılar, bereler filan…

Bunlar kadar sıkıcı olanların dışında enteresan seçenekler sunan haberler de gördüm.

Mesela sosyal medya bağımlıları ve hayatı dikey ekrandan izlemeyi sevenlere tedavi önermek yerine dikey televizyon ekranı önerisi vardı. Bana kalırsa cidden güzel ve pratik bir hediye. Telefonunuzu yansıtıp dev ekranda aşağılara doğru iniyorsunuz. Videolara fotoğraflar denk gelince de kocaman kocaman izlemek mümkün. Telefon elinizde ama gözler ekranda müthiş bir 2022 deneyimi olabilir.

Haberin Devamı

Bir diğer enteresan hediye, köpekler için aktivite monitörü. Boynuna asacağınız bir küçük parçayla PitPat uygulamasını indiriyorsunuz her gün ne kadar adım attı, yaş, boy, cins kiloya göre ne kadar adım atması lazım, 2022 hedefleri ne olmalı… Köpeğinizin bu bilgileri anında önünüze düşüyor. Dikey TV ekranınızdan bakarsınız.

Çokça gördüğüm bir şey, minik oyun monitörleri. İnsanlar cep telefonlarında güzel oyun oynayamıyorlar diye ya da kapanıp saatlerini geçirdikleri odalarından uzak olduklarında üzülmesinler diye portatif oyun monitörleri var. Her sene de biraz daha gelişiyorlar. Trende, uçakta, arabanın arka koltuğunda, takside (eğer bulabilirseniz ve eğer şoför sohbet etmemeyi kabul ederse) işe yarayabilir. Kitap elbette “overrated” bir öneri olurdu bu kadar güzel bir mini konsolda balon patlatmak, adam öldürmek, canavar kovalamak ya da kâğıtlarla fal bakmak dururken.

Klavye. Bilgisayar ya da tabletlerle uyumlu çeşit çeşit klavyeler. Bakın işte burada sarkazma falan gerek yok, bu çok iyi bir hediye. Günümüzde evden ya da kafeden çalışmayan kalmadı. Bilgisayar taşımak istemeyen, yüklü dosyalarla çalışmak yerine yazı yazıp internette gezinen biri için tablete uyumlu iyi bir klavye candır.

Yepyeni bir hediye kategorisi, sanal gerçeklik şeyleri. Gözlükler ya da başka aksesuarlar. Bunları sevdiklerinize alın ki gerçek hayattan ve sizden daha da uzaklaşsınlar. Kendi yalan dünyalarında takılsınlar. Aslında 2022’de hayatınızdan çıkarmak, uzak tutmak isteyeceğiniz insanlara verilebilir. Ver bu sanal gözlükleri, sonra unut gitsin. Bay baaaaay!

Haberin Devamı

Bir listede walkie talkie gördüm. Telsiz yani. Bunu, eğer çocuğunuz varsa çok çok öneririm. Harika bir deneyim. Ben yaşıyorum. Kızımla odalarımıza çekilip muhabbet ediyoruz. Enteresandır, yüz yüze söylemenin zor olacağı şeyleri telsizde kolaycacık konuşuyoruz ve hallediyoruz. Bu net ve doğrudan iletişimi tesadüfen fark ettim. Bayağı işime yarıyor ebeveyn olarak. Bu benim deneyimim tabii. Siz de yaşayınca anlatın.

Eskiden bu tip hediye önerileri arasında bolca minik hoparlör olurdu. Telefonlarla kolayca konuşabilecek, su geçirmeyen şu bu özelliklere sahip, az yer kaplayan hoparlörler. Bunların galiba nesli tükendi. Şimdi en çok kulaklık var. Kulaklık demek, bireysellik, yalnız başına dinlemek demek. Bu bize bir şeyler anlatıyor mu? Giderek sosyallikten yedik, Kovid de gelince bilgisayarda görüşmeye iyice bağımlı olduğumuzdan galiba kulaklıkların önemi bir kat daha arttı. Kabul edelim, kulaklık güzel bir hediye. Kafa üstü büyük kaliteli kulaklıklar “premium” adı altında bayağı bir gazlandı geçen yıllarda ama şu anda asıl yükselen aksesuar kulak içi kulaklıklar. Hafif, yer kaplamayan, performansı giderek iyileşen ve kulaklarımızın derinliklerine doğru giderek daha da derine giren (bana öyle geliyor da olabilir) kulaklıklar.

Haberin Devamı

Bir sürü kamera, fotoğraf makinesi hediye olarak öneriliyor. Hepsi de aşırı iyi objektiflere, süper premium/cool ötesi über kalite görünümlere ve teknolojik özelliklere sahip bu makineleri almak, hediye etmek, bunlardan bir tanesini bulundurmak çok havalı ama kimse bunları kullanmıyor. Herkes cep telefonuyla fotoğraf çekiyor. Kendimizi kandırmayalım. Fotoğrafçıların bile bir bölümü bıraktı makine kullanmayı. Ağırlar ve objektif değiştirmek falan çok zor işler. Ayrıca farkı da kimse anlamıyor Instagram’da. Değmez yani…

Herkese şimdiden mutlu hediye seçmeler…