Mehmet Yalçın

Mehmet Yalçın

Tüm Yazıları

Belli aralıklarla yaptığım gibi okurların biriken sorularını cevaplıyorum.
Sorular yine ağırlıkla şarap saklama ve şaraplardan şikâyet ağırlıklı...


Eski şampanya zehirler mi?

Evimde 10-12 yıllık muhtelif marka şampanyalar var. Geçmiş yıllarda bir Alman televizyonunda bir haber izlemiştim. Bir davette zehirlenme olmuş, bunu da ikram edilen şampanyalara bağlamışlardı. O korkuyla şampanyaları tüketmekten çekiniyorum. Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim. Şampanyalar yatık mı, dik mi tutulmalıdır?
Erol Uğur

Haberin Devamı

Şampanya da bir şarap türüdür ve diğer şaraplar gibi yatık saklanmalıdır. Şampanyadan zehirlenme olabileceğine ihtimal vermiyorum, belki Almanların çok sevdikleri şampanyalı kokteyl veya pançlara katılan bir katkı maddesinden, meyve suyundan vb. olmuştur. İyi saklanmış bir şampanya sadece mutluluk verir. Bayat şampanyayı koyu kehribar rengi ve geçkin kokusundan anlarsınız, itici olduğundan zaten içmezsiniz. 10 yıl ve üzeri beklemesi için şampanya belli yılın rekoltesini taşıyan seneli şampanya olmalı ve iyi saklanmalıdır, elinizdekiler rekolteli değil ve iyi saklanmamışsa daha fazla bekletmeden ya içiniz ya dökünüz.
* * *
Acaba şampanyalarım bozulmuş mudur?

1990 yılında aldığım Mumm Cordon Rouge şampanyalarından üç adedini içemedim. Saklama şartlarını bilmediğim oda sıcaklığında bekletilen bu şampanyalar bozulur mu?
Ünal Olgun

Mumm Cordon Rouge belli bir rekolteye ait olmayan temel kalitede bir şampanyadır. Bu tür şampanyalar bir-iki çok özel istisna dışında yıllanabilme özelliğinden yoksundurlar. Ayrıca yıllanma kapasitesine sahip, özel rekoltelere ait Dom Perignon, Krug gibi şampanyalar dahi 20 yıl oda sıcaklığında bekletilmeye dayanamazlar. Oda sıcaklığı (ülkemizde 20, yazları bazen de 30 derece) şarabın gereksindiği 13-15 derecelik ortama göre çok yüksektir ve şarabı hızla yıpratır. Bu şampanyalar tam olarak bozulmamış olsalar dahi okside olmaları ve içimlerinin “boşalmış” bulunması büyük ihtimaldir.
* * *
Hangi Rioja ve Cava iyi?
Bir ay önce geldiğim Barselona’da çeşitli güzel Rioja ve Cava’lar tatmış bulunmaktayım. Senelerce Doluca ve Kavaklıdere’nin güzel ve uygun fiyatlı şaraplarını tatmış biri olarak imrendiğim nitelikli yabancı şarapları burada da tatma fırsatı buluyorum. Sizden ricam fiyatları çok uçuk olmamak üzere çok özel önerileriniz var ise elbette açığım, bana bir liste halinde güzel İspanyol şarap ve Cava’ları önermeniz.
Genco Ilgın Elçora

Haberin Devamı

Üretici bazında değil de bölge bazında ele almak gerekirse, bu iki bölgenin şarapları da son yıllarda kalite atağındalar. İyi kavlardan “modern” tarzda şarap üreten yenilikçi Rioja üreticilerini ve rezerv Cava’ları sorabilirsiniz. Rioja yüzde 90 küsur kırmızı üretir, çok kaliteli olabilen beyazları pek bilinmez, beyazlarını da deneyiniz. Bu arada İspanya’nın yükselen şarap bölgesi Ribera del Duero’nun kırmızılarını da keşfedebilir, Barselona’ya yakın Galicia bölgesinin Albarino beyaz şarapları ile Navarra’nın nefis rozelerini de deneyebilirsiniz.
* * *
12 yıllık Chateauneuf du Pape nasıldır?
Bir arkadaşım kendisine Fransa’dan gelen bir şaraptan bahsetti ve nasıl bir şarap olduğunu, yıllanmaya uygun olup olmadığını nasıl öğrenebileceğimizi sordu. Kendisine bu şarap 1998 yılında gelmiş. Ve o zamandan bu zamana kadar oda sıcaklığında, güneş almayan bir yerde ve zaman zaman dik, zaman zaman yatık bir durumda tuttuğunu söyledi. “Domaine de Farquerol Châteauneuf-du-Pape 1998” etiketli şarap hakkında bilgi verebilirseniz çok memnun olacağım.
Metin Bekmez

Haberin Devamı

1998 bu şarabın yöresinin iyi bir rekoltesi. İyi yılın bir Chateauneuf-du-Pape’ı prensip olarak rahat 5-10 sene yıllanabilir. Sözü geçen üreticiyle ilgili ben de bir kayıt bulamadım ama şarabın ılık ortamda saklandığını da dikkate alarak daha fazla bekletmeyiniz, bugünlerde açınız. Mutlaka karafa aktarınız ve geniş bardaklarda, havalanmasına imkan vererek yudumlayınız. Gençliklerinde çok baharlı ve tanenli olan bu şaraplar yıllandıkça yumuşarlar. Yine de sert olabilir, ona göre kuvvetli bir etle eşleştiriniz.