Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu dünkü grup konuşmasında yakınıyor:
- Bir milyonu aşkın mağdur var, ortada sorumlu yok. Din, iman, inanç, itikat, adalet, hukuk nerede? Bu sorumlular nerede?
15 Temmuz darbe girişiminin ertesinde yoğun gözaltılar, işten çıkarmalar başlayınca bizler yazdık...
FETÖ ile mücadelede elebaşılarını yakalar örgütü dağıtırsanız aşağı katmanlarla uğraşmanıza gerek kalmaz. Onlar kendiliğinden dağılır. Ya da devletin tarafına geçer, dedik.
Ama ne yapıldı... Bank Asya’da parası var, Aktif Sen’e üye, Zaman gazetesi okudu diye on binlerce kişinin işine son verildi veya gözaltına alındı.
Bu arada kurunun yanında yaş da yandı.
Sonuçta haksızlığa uğrayanların feryatları FETÖ sorununu bastırdı.
Devlet kendi kendini haksız duruma düşürdü. Bundan en çok cemaat mutlu oldu.
Meslekten ihraç edilen bir öğretmen yazıyor:
“Neden ihraç edildiğimi bilmemekteyim. Devlet memuru için verilebilecek en ağır ceza veriliyor fakat suçum tarafıma iletilmiyor. Savunmam alınmıyor. Adil yargılanma hakkım yok sayılıyor. Bir başka kurumda görev almam yasak. Özel sektöre başvurdum ama neden ihraç edildiğimi öğrenince yüz çevirdiler. Diyelim ki falanca sendikaya üye oldum, falanca bankaya para yatırdım. Bu kuruluşlar devlet tarafından denetlenen ve çalışmasına izin verilen kuruluşlar değil miydi?”
OHAL demek hukukun askıya alındığı darbe keyfiliğinin yürürlüğe konulduğu bir düzen olmasa gerek...

Eylül yöntemi

12 Eylül’de memur tasfiyesi nasıl yapıldı? Bugünkü gibi mi? Hayır...
12 Eylül darbesinden hemen sonra, sıkıyönetim komutanlarına (genel güvenlik, asayiş veya kamu düzeni açısından çalışmaları sakıncalı görülen veya hizmetleri yararlı olmayan) kamu personelinin görevlerine son verilmesi yetkisi getirildi.
Bu düzenlemeler uyarınca, sözü edilen ilk dönemde, (71’i öğretim üyesi, 12’ si mülki idare amiri olmak üzere) 4891 kamu personelinin görevlerine son verildi.
Ancak bu tür tasfiyenin verdiği acı ve zarar görülmüş olmalı ki... Daha farklı ve özgün bir yola gidildi.
Kamu görevlilerinin o tarihlerde 25 yıl olan hizmet süresi 20 yıla düşürüldü, 55 yaşını ve 10 hizmet yılını dolduranlara da emeklilik hakkı getirildi.
Ayrıca kendi isteği ile emekli olanlara ödenecek ikramiyeler de yüzde 25 oranında artırıldı.
Emekli olmak isteyenlere 31.12.1980 tarihine kadar başvuru süresi tanındı. Belirtilen süre içinde emekliliğini talep etmeyen kamu personelinin ise 31.01.1981 tarihine kadar resen emekli edilebileceği bildirildi. Bu şekilde yaklaşık 20.000 kamu görevlisi emekli edildi.
Tasfiye özgün ve uzlaşmacı bir yaklaşımla gerçekleştirildi.
Kamuda kalması zararlı görülen memuru emekli etmek yeterli görüldü.

VİCDAN

Sinemacı Sinan Çetin’in oğlu Rüzgar Çetin, “hatırlı bürokrat dostlar”, “dost gazeteciler” ve “para”nın hayli telaffuz edildiği bir yargılama süreci sonunda 8 ay gibi kısa hapislikten sonra özgürlüğüne kavuştu. Geriye “suçlu ama babadan güçlü” Rüzgar Çetin’in arabasıyla çarparak öldürdüğü polis memuru İsmet Fatih Alagöz’ün dul eşi ve yetimleri...
Vatandaşın vicdanında isyan duyguları... Ve de Rüzgar Çetin’i savunmak için atılan kimi mesajlar kaldı. Biri şöyleydi:
“O polis memuru bir gün bir şekilde nasıl olsa ölecekti. Ama Rüzgar Çetin sayesinde şehitlik mertebesine ulaştı!”

Merak bu ya...
2014 yılından önce Feto yandaşı olup,
2014’ten sonra Feto karşıtı olanlar…
dönek tanımına giriyor mu?
? ? ?
Paralı yandaş “alkollü olarak polis şehit etse” bile serbest bırakılırken
baklava çalan çocuklar
9 yıl hapis yatar! Burası Yeni Türkiye abicim...
Akif Kökçe

BİLET

Profesör okurumuz kendisi gibi öğretim üyesi olan eşiyle birlikte yurtdışına çıkacaktı.
İzmir Adnan Menderes Havaalanı’nda pasaportlarına polis tarafından el konuldu.
İçişleri Bakanlığı listeler yapmış havalimanlarına göndermiş. Size önceden tebligat yapılmıyor. Pasaporta el konulacağını havalimanında tam çıkış yapacakken öğreniyorsunuz.
Okurumuz bu durum üzerine THY’ye başvurarak özel bir durum ortaya çıktığını, kendi kusurunun olmadığını, bilet parası olan 1203 liranın iadesini istiyor. İstek kabul edilmiyor.
Okurumuzun bir hafta sonrası için AEGEAN Havayolları’ndan alınmış Belgrad gidiş dönüş bileti vardır. Aynı talebi onlara da yapıyor. Aegean bu özel durum üzerine parayı iade edeceğini bildiriyor!