Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Polenlerin iyice havada uçuşmaya başladığı bu dönemde; sık hapşırıyor, burnunuz tıkanıyor, gözünüz, damağınız ve kulağınız kaşınıyorsa sizde de bahar alerjisi olabilir.

Bağışıklık sistemimizin yabancı maddeleri tanıması ve o maddelere bir yanıt oluşturmasına “alerji” diyoruz. Mart ve nisan ayında mevsimsel olarak ortaya çıkan polen alerjisi genellikle “bahar alerjisi” olarak adlandırılıyor. Halk arasında “saman nezlesi” diye de bilinen bu duruma, tıbbi olarak “mevsimsel alerjik rinit” deniliyor. Nisan ve mayıs ayı geldiğinde hapşırıyorsanız, burnunuz tıkanıyorsa, gözünüz, damağınız veya kulağınızda kaşıntı oluyorsa… Bu belirtilerle bahar aylarınız bir kabusa dönüşüyorsa… İki, üç ay sonra ise bu belirtiler kayboluyorsa... Ailenizde de zaten alerji öyküsü varsa… Sizde de polen alerjisi olabilir.

Haberin Devamı

Ağaç poleni alerjisi

Bahar alerjisi genellikle albenisi olmayan, renksiz, küçük polenli, polenleri rüzgarla savrulan bitkilere karşı ortaya çıkıyor. Bu polenler burun, göz veya bronş mukozasına geldiğinde çeşitli mekanizmalarla alerjiye neden oluyor. Şikayetlerinizin ortaya çıkış zamanı hangi bitki polenine alerjiniz olduğuna göre farklılaşabiliyor. Örneğin mart, nisan döneminde ağaç poleni alerjisi olanların şikayetleri başlıyor. Çimen ve hububat polenleri alerjisi olanların; mayıs, haziran ayları gibi belirtileri artıyor.

Deri testi

Şikayetlerin ortaya çıkış zamanına göre alerji türüne dair bir tahmin yürütülebilse de emin olabilmek için alerji testi yaptırmanız gerekiyor. Öncelikle bir deri testi yöntemi olan prik testi tercih ediliyor. Bu yöntemde alerjenin ekstratı derinin en yüzeyel kısmına uygulanıyor. Derinin tepkisi alerji hakkında bilgi veriyor. Egzema gibi cilt testi yapmaya engel olan durumlar olduğunda ise kan testiyle kişinin alerjene karşı geliştirdiği spesifik IgE antikorlarına bakılıyor.

Aşı tedavisi

Antihistaminikler, nazal steroidler ve dekonjestanlar bahar alerjisine bağlı kaşıntı, tıkanıklık gibi semptomları ortadan kaldırılabiliyor. Ama bu ilaçlar kişinin alerjik yapısını değiştirmiyor. Yani hasta ilaçlarını bıraktığında şikayetleri yeniden ortaya çıkıyor. Kişinin alerjisini tedavi edebilecek tek seçenek ise aşı terapisi. Aşı tedavisinde kişinin alerjik olduğu maddeyi kişiye artan dozlarda vererek kişinin o alerjene karşı tolerans geliştirmesi sağlanıyor. İğne şeklinde olmayan, dilaltı aşılar da var. Bu aşılar damla veya sprey şeklinde.

Haberin Devamı

Alerji sezonu başladı

ALERJİYE KARŞI ÖNERİLER

Güneşin kuvvetli olduğu saatlerde ve rüzgarlı havalarda polenler artacağı için zorunlu olmadığınız sürece dışarı çıkmayın. Dışarı çıkacağınız zamanlarda polenlerin gözlerinize ve saçlarınıza yapışmasını önlemek adına gözlük ve şapka takın. Polenlerin yoğun olduğu saatlerde yapılan bisiklete binmek gibi aktivitelerde ağız ve burun kısmını kapatan toz maskesi kullanın. Gün içerisinde ellerinizi, gözlerinizi ve burnunuzun içini bol suyla birkaç kez yıkayarak polenlerden uzaklaştırın. Arabada seyahat ederken camlarınızı kapalı tutun ve havalandırmayı da içten içe konumuna ayarlayın. Evinizi akşam çok geç bir saatte, yatak odasına en uzak odadan, pencerenin önünde tül perde olacak şekilde havalandırın. Eve girdiğinizde kıyafetlerinizi yatak odanızın dışında değiştirin ve günlük duş alın. Böylece üstünüze yapışan polenleri uzaklaştırabilirsiniz.