Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bugün 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü… Hadi ondan bugün kurtulun, hele de emziren bir anneyseniz!

Sigaranın sağlığımız üzerindeki sayısız ve korkunç zararlarını birçoğumuz biliyoruz. Kimileri bilmesine hatta içtiği paket üzerindeki korku filmi karelerine benzer uyarılara rağmen içmeye devam edebiliyor. Elbette herkes kendi kararında özgür ama ya bu kişi emziren bir anneyse! O durumda anne sadece kendi adına karar vermiş olmuyor. Emzirirken içtiği sigarayla bebeğini de nikotin bağımlısı yapıyor. Uzmanlar “Bebeğinizi nikotin bağımlısı yapmayın” diyerek anneleri uyarıyor.

Haberin Devamı

Anne sütüne geçiyor

Sigara içen birinin kanında nikotin yaklaşık 2 saat içerisinde ana metaboliti olan kotinine dönüşüyor. Bebeklerin yanında sigara içtiğinizde, bebek pasif içici olduğundan kanında bu maddeler tespit edilebiliyor. Yani bebeğin bulunduğu bir ortamda içilen sigara, hiç suçu yokken bebeği dünyanın en zararlı maddesine bağımlı hale getirebiliyor. İşin daha ilginci, emzirme döneminde sigara içen annelerin bebeklerinde de durum benzer. Annenin sigara içmesiyle veya pasif olarak sigara dumanına maruz kalmasıyla nikotin ve kotinin anne sütüne geçiyor. Emzirme sırasında da bebeğin vücuduna alınmış oluyor.

Bir araştırmada bebeklerin günde belirli bir oranda nikotini anne sütünden aldığı saptanmış. Önemli bir nokta da; yeni doğanlarda nikotin metabolizması gelişene kadar idrarda kotinin yarılanma ömrünün, yetişkinlere göre 2-3 kat daha fazla olması. Yani bu istenmeyen maddenin bebeğin vücudundan atılması günler, haftalar veya aylarca sürebiliyor.

Bebeğinizi nikotin bağımlısı yapmayın

Çok ciddi sağlık problemleri

Nikotinin bebeklerin bağırsak sisteminde hızlıca emildiği, bazı doku ve organlarda da biriktiği düşünülüyor. Bunun apne, huzursuzluk ve kusmaya sebep olabileceği belirtiliyor. Araştırmalar, pasif içicilik veya emzirilme suretiyle nikotine maruz kalan bebeklerde uyku bozuklukları, glukoz tolerensında bozulma (şeker hastalığına yatkınlık) ve kolik gibi sorunlar görülebileceğini de gösteriyor. Özetle sigara içilen ortamlarda büyüyen bebek ve çocukların pasif içici olarak karşılaşabilecekleri sağlık risklerinin giderek arttığını öğreniyoruz ve biliyoruz ki buna dur demek elimizde.

Haberin Devamı

“Erişkin gibi bağımlı”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Pınar Çakır “Bazen anneler sigara içerken emziriyor ve bunun için doktorlarından onay aldıklarını söylüyorlar. Annenin bebeğini emzirmesi, anne sütünün hem sağlık hem de psikolojik faydalarından yararlanması bebek beslenmesinin birincil önceliği. Ancak biliyoruz ki, eğer anne sigara içiyorsa, ya da pasif içiciyse; nikotin annenin kanından 3 saatte temizleniyor. Bu da demek oluyor ki, emziren annenin sütünde nikotin var. O yoksa metaboliti var. Bebeği bunlara alıştırırsak, aynen erişkin gibi bebek de sigara bağımlısı olur” diyor.