Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Doğuştan kalp hastalıkları hem ülkemizde hem de dünyada doğuştan gelen hastalıklarda bir numara… Erken teşhis edildiğinde büyük oranda tedavi edilebilen bu soruna karşı ailelerin farkındalığını arttırması gerekiyor

DOĞUŞTAN KALP HASTALIKLARINA DİKKAT

7 yaşındaki Çınar “Benim kocaman bir hayvanat bahçem var. İçinde sevimli hayvanlar dolaşıyor. Mesela çok hızlı koşan atlar var. Böyle dıgıdık dıgıdık diye koşuyorlar…” diye kalbini anlatmaya başlıyor. Çocuk Kalp Vakfı (ÇKV) Gönüllüsü Çınar, doğuştan kalp hastalığı ile dünyaya gelmiş. Şu anda yaşıtları gibi koşup oynayabilen sağlıklı bir çocuk olsa da kalbindeki sorun nedeniyle bir dizi operasyon geçirmiş. Yani yaşına göre pek çok zorluk yaşamış. Yine de Çınar kalbiyle çok barışık, kalbini çok seviyor. Çınar’ın hikayesini ve kalbine dair hayal gücünü Philips’in ÇKV iş birliğiyle hayata geçirdiği “Kalbinin Resmi” projesi sayesinde öğrendim. Projenin amacı tam da bu zaten: “Doğuştan kalp hastalıkları hakkında farkındalığı artırmak”…

Haberin Devamı

23 Nisan Çocuk Bayramı’na iki gün kaldı. O nedenle bu haftayı da çocuklarda sık görülen, erken teşhis edildiğindeyse büyük oranda tedavi edilebilen, doğuştan kalp hastalıklarına ayıralım istedik. Doğuştan kalp hastalıkları hem ülkemizde hem de dünyada doğuştan gelen hastalıklarda bir numara… O kadar ki her yüz doğumdan birinde doğuştan kalp hastalığı görülüyor. Dünyada her yıl 1 milyondan fazla bebek doğuştan kalp hastalığıyla dünyaya geliyor. Ülkemizde ise her yıl yaklaşık 13-15 bin bebek doğuştan kalp hastalığı ile doğuyor. Bu oran ve sayılar ürkütücü olsa da günümüzde sağlık teknolojilerindeki gelişmeler sorunun çözümü için umut vadediyor. Çünkü erken teşhis ve doğru tedaviyle doğuştan kalp hastalıklarında yüzde 90’ın üzerinde başarı oranı yakalanabiliyor. Bu bilgileri ÇKV Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu paylaşıyor...

DOĞUŞTAN KALP HASTALIKLARINA DİKKAT

Aileler belirtileri bilmeli

Doğumsal kalp hastalıklarının teşhisi anne karnında, genellikle de bebeklik döneminde konuluyor. Ancak bazı durumlarda tanı konması çocukluk dönemine, hatta erişkinlik dönemine kadar uzayabiliyor. Belirtilerin zamanında ve doğru yorumlanması hastalığın ilerlemesinin önüne geçiyor. Bu nedenle ailelerin belirtiler konusunda da farkındalığını artırması büyük önem taşıyor.

Haberin Devamı

- Morarma

Yeni doğan bebeğin mor renkte olması doğumsal kalp hastalığının işareti olabiliyor. Vücuda pompalanan kan doğumsal kalp hastalığından dolayı az oksijen taşıyor. Bu da bebeklerin cildinde, dudaklarında ve parmak uçlarında morluklara sebep oluyor.

- Aşırı terleme ve yorulma

Özellikle çocukların hareketlenmesiyle metabolizmaları da hızlanıyor. Kalp, artan iş gücünü zamanla karşılayamıyor. Böyle durumlarda çabuk yorulma ve aşırı terleme belirtileri kalp yetmezliğinin göstergeleri oluyor. Hatta çocuklar uykuda bile aşırı terleyip, yastıklarını sırılsıklam yapabiliyor.

- Büyüme ve gelişme geriliği

Doğuştan kalp hastalığıyla dünyaya gelen çocuklarda kalbin artan enerji ihtiyacını karşılayamaması iştahsızlığa, büyüme ve gelişme geriliğine sebep oluyor. Bu belirtileri gösteren çocuklarda kalp kası hastalıkları kaynaklı hayati sorunlar yaşanabiliyor.

Haberin Devamı

- Nefes alma güçlüğü

Kalbin vücuda yeteri seviyede kanı pompalayamaması sonucu çocuklarda nefes alma güçlüğü ortaya çıkıyor. Bu belirtiyle birlikte sebepsiz yorulma, baş dönmesi ve bayılma gibi belirtiler görülüyor.

- Göğüs ağrısı

Çocuklarda sık karşılaşılan göğüs ağrılarının nedeni genellikle doğumsal kalp hastalıkları olmayabiliyor. Özellikle spor sırasında ya da sonrasında çocuklarda karşılaşılan göğüs ağrıları ise doğuştan kalp hastalığının işaretçisi olarak görülüyor.