Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kanal D’de Ceyda Düvenci ile birlikte sunduğu “Doktorum” programından tanıdığımız Prof. Dr. Murat Aksoy’un “Doktorum Yanımda” (Siyah Kuğu Yayınları) kitabı yayımlandı. Damar cerrahisi uzmanı olan Aksoy “zamane hastalıkları” dediği günümüz dünyasının en büyük sağlık sorunlarını ele alıyor. İnternet bağımlılığından estetik bağımlılığına, tükenmişlik sendromundan tuvalet paranoyasına, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan obeziteye kadar pek çok sorun yer alıyor kitapta.

Kitap Zeki Müren vakası üzerinden kalp krizinin anlatılmasıyla başlıyor. Daha sonra Albert Einstein vakası ile aort anevrizmasını ve belirtilerini öğreniyoruz. Aksoy “Einstein zaman makinesini icat edebilmiş olsaydı ve 10 yıl sonrasına gidebilmiş olsaydı, hayatını kaybetmesine neden olan sorunun cerrahi yöntemle tedavisini yakalayabilecekti ve anevrizma nedeniyle ölmeyecekti” diyor.

Haberin Devamı

“Bir tsunami gibi yayılıyor” dediği şeker hastalığının neden yükselişte olduğunu şöyle anlatıyor: “Yüksek enerji veren yiyecekleri artık çok daha fazla tüketiyoruz. Ancak aldığımız bu enerjiyi harcamıyoruz. Kısacık mesafelere bile arabamızla gitmeyi tercih ediyoruz.”

Uzun süre oturmayın

28 yaşındaki Emma Christofersen’in hazin hikayesi ise derin ven trombozunu asla unutamayacağınız bir hastalığa dönüştürüyor. Christofersen heyecanla çıktığı 20 saatlik uzun bir uçuşun ardından, bavulunu alırken aniden yere düşüp hayatını kaybediyor. Otopsi raporunda, bacak damarlarında uzun süre oturmaya bağlı pıhtı oluşumu ve bu pıhtının akciğerine atması sonucu Christofersen’in öldüğü belirtiliyor.

Aksoy “Gençler sınavlara hazırlanırken uzun süre oturuyorlar. Tıpta uzmanlık sınavına çalışırken bu sebeple ölen doktor bile var” diyor. “Uzun süre oturur pozisyonda ne bilgisayar başında durun ne de ders kitaplarının başında” diye de uyarıyor. Dört saatten uzun süre uçacak olanlara ise bol su içmelerini, alkol tüketmemelerini, sık sık koridorda yürümelerini öneriyor.

“Kendine aşık narsistler estetik bağımlısı”

Prof. Dr. Murat Aksoy dolgu girişimi sayısının 2000’e göre 2013’te yüzde 253 oranında arttığına değinerek zamane hastalıklarından birinin estetik bağımlılığı olduğunu anlatıyor. Kusursuz imaj çizen manken ve ünlüleri seyrederek büyüyen yeni nesil çocukların büyüdüklerinde o ünlülere benzemek için bıçak altı yattığını da belirtiyor. Amerikan Plastik Cerrahi Derneği’nin verilerine göre son yıllarda yapılan plastik cerrahi girişimlerde bir ünlüye benzeme amacıyla başvuru yapan hasta sayısı gittikçe artıyor.

Haberin Devamı

Aksoy estetik operasyonların bir kısmının sağlıkla ilgili bir boyutu olduğunu belirtse de büyük bir çoğunluğunun psikolojik kaynaklı olduğunun altını çiziyor: “Kendine aşık narsistler mükemmeli ister ve bu uğurda defalarca bıçak altına yatabilir. Freud’un deyimiyle; dış dünyadan soyutlanan libido, yani cinsel enerji, egoya yönlendirilir.”

Günümüzün sorunlarıyla başa çıkma yolları

Aksoy uyarıyor

Sağlıklı besleniyor, günde beş porsiyon meyve ve sebze tüketiyorsanız gerekli miktarda vitamini almış oluyorsunuz, sürekli vitamin takviyesi kullanmanıza gerek yok.

Gün içinde içeceklerinizi mümkün olduğu kadar su ile değiştirmeye çalışın. Bütün yiyecekleri aynı tuttuğunuz takdirde, sadece gazlı-şekerli içecekleri hayatınızdan çıkararak bir yılda dört kilo vermeniz mümkün.

Haberin Devamı

Günümüzde yaklaşık 125 milyon kişi lens kullanıyor. Her 500 lens kullanıcısından birinin ise bir yıl içinde göz enfeksiyonu nedeniyle görme yeteneğini kaybedeceği öngörülüyor. Lensleri takıp çıkarırken yeterli hijyeni sağladığınızdan emin olun.

Solistlik de yapıyor

Damar cerrahı Prof. Dr. Murat Aksoy doktor arkadaşları ile kurduğu Kord Vokal isimli müzik grubunun solistliğini 2013’ten beri sürdürüyor. Halen Liv Hospital ve İstinye Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren Aksoy, Kanal 24’te “Dr. Murat ile Bir Dakika” başlığını taşıyan ve sağlıklı hayat konusunda bilgilendirmeyi amaçlayan spotlar hazırlıyor.