Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Kanser İyileşir” kitabının yazarı Uzm. Dr. Elif Güveloğlu: “Hangi evrede olursa olsun umut var. Eğer bağışıklık sistemi hücreleriniz kanser hücrelerinden daha güçlüyse kanseri yenebilirsiniz”

Patoloji ve fitoterapi (bitkisel tedaviler) uzmanı Dr. Elif Güveloğlu’nun “Kanser İyileşir” kitabı Hayykitap’tan çıktı. Sorularımızı yanıtlayan Güveloğlu kanseri ve kansere karşı bizi koruyan doğal besinleri anlattı. Meme kanseri bilinçlendirme ayında olduğumuz için ona patolojide uzmanlık alanı olan meme kanserinde geçmişten günümüze nelerin değiştiğini ve meme kanserinden koruyan doğal gıdaların hangileri olduğunu da sordum.

* Kanser vücudumuza ait birkaç hücrenin “yoldan çıkması” ve kontrolsüz çoğalmaya başlaması olarak açıklanabilir. Aslında hücrelerimizin genetik şifresini taşıyan DNA’mızda mutasyon dediğimiz bozulmaların oluşmasıyla ortaya çıkan bir hastalık. Ama bir hücrenin DNA’sının bozulmasıyla hemen kanser olmayız. Vücudumuzda DNA tamir mekanizmaları gibi birçok savunma mekanizması var.
* Eğer bağışıklık sistemi hücreleriniz kanser hücrelerinden daha güçlüyse kanseri yenebilirsiniz. Hangi evrede olursa olsun umut var. Kanser iyileşir. Bunun için klasik tedavilerin yanı sıra kanser hücreleri ile savaşan, bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerden yararlanmalıyız.

Haberin Devamı

Güçlendiren tarifler

Kanser savar sonbahar iksiri
Malzemeler
* 1 kibrit kutusu kadar taze zencefil
* 2-3 kibrit kutusu kadar çiğ balkabağı
* 3-4 kibrit kutusu kadar kırmızı pancar
* 1 siyah havuç
* 1 elma (kabuğuyla birlikte)
* Yarım nar (dış kabuğu soyulmuş, içindeki beyaz yatak ve zarlarla birlikte)
* 1 mandalina (kabuklarıyla birlikte)

Hazırlanışı
Katı meyve sıkacağında tüm malzemeler sıkılır. Tadı ağır gelirse su, maden suyu veya bir miktar taze sıkılmış
mandalina ya da elma suyu ilave edilebilir.

Kanserden koruyan çay
Malzemeler
* 1 çorba kaşığı yeşil çay
* 5-10 kakule tohumu
* 3 ince dilim taze zencefil

Hazırlanışı
Porselen demlikte ince ince dilimlenmiş taze zencefilleri yarım litre kaynar suda, kaynayan çaydanlığın buharı ile 10 dakika demleyin. Ardından üzerine havanda ezdiğiniz kakule tanelerini ekleyin ve 5-10 dakika daha demleyin. Son olarak yeşil çayı ekleyip 5 dakika daha demledikten sonra içebilirsiniz.

Haberin Devamı

“Mutfağımızda doğal kanser savaşçıları var”

-Mutfağımızdaki sumak, DNA tamir mekanizmalarını harekete geçirerek kanserle mücadele etmemizi sağlayan önemli bir baharat. Luteinden zengin mayalı süt ürünleri, karnabahar, domates ve nar da benzer bir mekanizmayla etki eden, kansere karşı mutfağımızda bulunan doğal savaşçılardır.

-Bazı gıdalarda ise kanser hücrelerinin kendi kendini yok etmesini sağlayan etkili maddeler bulunur. Pankreas kanserinde yeşil çaydaki kateşinler, kalınbağırsak ve meme kanserlerinde çörek otu yağındaki timokinon gibi.
-Prostat kanseri ve lösemide üzümdeki resveratrol, akciğer ve rahim ağzı kanserlerinde tarhundaki artemisinin, iç organlara sıçrayan tek cilt kanseri türü olan malign melanomada acı biberdeki kapsaisin kanser hücrelerinin intiharını tetikler.

Haberin Devamı

“Biberiye kanser hücrelerinin yayılmasını engelliyor”

-Bazı gıdalar kanserin vücuda yayılmasını engeller. Örneğin biberiye bitkisinin polifenolleri kanser hücrelerinin üreme döngüsünü bozarak özellikle lösemi ve lenfomada kanser hücrelerinin vücutta yayılmasını önler.

-Maitake mantarının karaciğer kanserli hastaların yüzde 58.3’ünde, meme kanserlilerin yüzde 68.8’inde, akciğer kanserli hastaların ise yüzde 62.5’inde kanser gerilemesini ve şikayetlerin azalmasını sağladığı saptandı.

-Bitkisel destek, fitoterapi uzmanı doktor ve eczacıların gözetiminde kullanılmalı. Doğru doz ayarlanması yapılmadığında ilacınız etkisiz olabileceği gibi sizi öldürecek bir zehir haline de gelebilir.

“Menopoz öncesi meme kanseri görülme oranı çok arttı”

-Meme kanseri memedeki süt bezi hücrelerinin kontrolsüz üremesiyle ortaya çıkan bir kanser türü. Çeşitli tipleri var. Araştırmalar geçmişe oranla günümüzde meme kanserinin çok daha sık görüldüğünü ortaya koyuyor.Eskiden genellikle menopoz sonrası görülen kanser türü olarak bilinirdi, artık öncesinde rastlanma sıklığı çok ciddi oranda arttı.

-Artışın en büyük sebebi günümüzde bir kanserojen denizinde yüzüyor olmamız! Etrafımız içtiğimiz sudan soluduğumuz havaya kadar kanserojenlerle dolu. Sadece bedensel değil, ruhsal kanserojenler de arttı.

-Eskiye göre daha çok çalışıyor ve kendimize daha az vakit ayırıyoruz. Kendimizi sürekli sorumlu hissedip her şeyi dert ediyoruz. Elimizden gelen her şeyi yaptıktan sonra kendimizi hayatın akışına bırakmak bağışıklık sistemini inanılmaz rahatlatıyor.

“Lahana turşusu kanserden koruyor”

-Meme kanserinden korunmak için gıdalardan da yararlanabiliriz. Baharattan zerdeçal ve zencefilin, meyvelerden narın, atıştırmalıklardan kabak çekirdeğinin ve yağlı balıkların, meme kanserini önlediklerine dair kuvvetli bilimsel veriler bulunuyor.

-Lahana meme kanserinden sorumlu tutulan bir dolu kanserojen maddeyi etkisiz hale getiren bileşikleri içeriyor. Bu nedenle her yemeğin yanında bir miktar lahana turşusu yenmesini öneriyorum.

-35 yaşın üzerindeki her kadın senede bir defa meme ultrasonu yaptırmalı. Ultrason acı vermez. Sonrasında şüpheli bir durum olursa radyoloji uzmanının önerisiyle mamografi yaptırılabilir. Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarır.