Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Stres yönetimi ve tükenmişlikle başa çıkabilmek için Hollanda’dan dünyaya yayılan yeni bir akım var: Niksen. O da “Hiçbir şey yapmamak” anlamına geliyor

Danimarkalıların mutluluk sırrının anlatıldığı Hygge, İsveçlilerin mutlu ve dengeli yaşam sanatı Lagom ve Japonların uzun ve mutlu yaşam sırrı Ikigai’den sonra şimdi de Hollanda’dan tüm dünyaya yayılan yeni bir akım var: “Niksen”. Time’a haber olan, hakkında kitaplar yazılan bu “Niksen” ne derseniz; “Hiçbir şey yapmamak” veya “Boşta olmak” demek. Bu yöntemin stres yönetimi ve tükenmişlikle mücadelede işe yaradığını iddia eden uzmanlar var. Birçok kişi bayram tatilini haftaya kadar uzatıp şehirden kaçtığına, işlerden güçlerden uzaklaştığına göre aslında “Niksen”i denemek için çok da uygun bir zamandayız. “Niksen”i uygulamak etrafta dolaşmak, çevrenizi gözlemlemek ve müzik dinlemek kadar basit, tabii tüm bunlar bir amaç uğruna yapılmıyorsa! “Niksen”i uyguluyorken bir şey başarma ve üretme fikrini bir kenara bırakacağız. En basit uygulama pratiği bir sandalyeye oturmak ve pencereden dışarıyı izlemek. Bunu okuyunca aklınıza şu sıralar çok moda olan “Mindfulness” (Farkındalık) akımı gelmiş olabilir. Ama ikisi birbirinden farklı. Farkındalık şu anda var olmakla ilgili bir şeyken, niksen bir eylemin ayrıntılarına odaklanmak yerine zihninizin dolaşmasına izin vermek için zaman ayırmakla ilgili.

Haberin Devamı

Stres savar uygulama

Zihnimizi rahatlatmamıza olanak sağlayan bu uygulamaya örgü örmek gibi kolay ve yarı otomatik yapabileceğimiz aktiviteler de dahil. Burada önemli olan sizi rahatlatacak şeyin ne olduğunu keşfetmeniz. Bu etrafınızı çevreleyen ağaçları izleyeceğiniz, kuş seslerini dinleyeceğiniz bir orman banyosu yapmak da olabilir, hayallerinize adımlarınızın eşlik edeceği bir yürüyüş de… Bir şükran mektubu yazmak bile “Niksen” uygulaması olarak geçiyor. Uzmanlar “Niksen”in stres savar bir uygulama olduğunu, anksiyeteyi azalttığını ve yaşlanma sürecini yavaşlattığını gösteren araştırmaların olduğunu söylüyor. Bir diğer faydası ise zihninizi boşalttığınız bu sürecin sonunda yaratıcı yeni fikirlerin ortaya çıkması. Yani kafamızda çözümünü bir türlü bulamadığınız bir problemle karşı karşıya olduğumuzda da yardımımıza koşuyor.

Haberin Devamı

HİÇBİR ŞEY YAPMAMA AKIMI

Haftada bir akşam

Ödevimiz hiçbir şey yapmamak olduğunda kulağa oldukça kolay geliyor. Ancak her an bir şey düşünmeye, üretmeye, aktif olmaya alışmış bir insan için ilk denemede oldukça zorlayıcı olabiliyor. Tabii her şeyde olduğu gibi burada da dozu tutturmak önemli. Bilimsel literatür zihnimizi sürekli başıboş bırakmanın tazelenme hissinden çok dalgınlığa yol açabileceği gösteriyor. Uzmanlara göre de “Niksen”den en iyi şekilde yararlanabilmek için aktif yaşam tarzımız ile kafamızı boşalttığımız anları dengelememiz gerekiyor. Başlangıçta “Niksen”e her gün birkaç dakikanızı ayırmanız yeterli. İdeal olanı ise haftada bir, herhangi bir randevunuzun veya yükümlülüğünüzün olmadığı bir akşamı “Niksen” için ayırmanız.