Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kış hastalıklarına şifa olacak ilaç gibi çorbalarla hem hastalıklardan korunun hem de içinizi ısıtın.

Hastalık sezonunu iyiden iyiye açtık. Kış hastalıklarına karşı alınabilecek en güzel önlem baştan hastalanmamak için bağışıklık zırhlarımızı kuşanmak. Bunun için soğuk günlerde içimizi ısıtacak ilaç gibi kış çorbaları imdadımıza yetişiyor. Fitoterapi uzmanı diyetisyen Sernaz Çakır Ercil ile şifa deposu çorbaları konuştuk. İşte tarifleri…

Zerdeçallı mercimek çorbası

Malzemeler:

- 1 su bardağı mercimek

Haberin Devamı

- 1 adet havuç

- 1 adet orta boy patates

- 1 çay kaşığı zerdeçal

- 1 adet soğan

- 2 yemek kaşığı zeytinyağı

- 1 diş sarımsak

İsteğe bağlı baharat

Hazırlanışı:

2 yemek kaşığı zeytinyağını, soğanı ve sarımsağı birlikte soteleyin. Havuç, patates ve mercimek ekleyerek üzerine yaklaşık 5 su bardağı su ilave edin. Piştikten sonra 1 çay kaşığı zerdeçal ekleyerek karıştırın. Tüm çorbayı rondodan geçirin.

Fayda:

İçeriğindeki kurkumin ile kış aylarında bağışıklık sistemimizi güçlendirecek zerdeçalı en kolay tüketme yollarından biri zerdeçal çorbasıdır. Çorbanızı karabiber ve zeytinyağı ekleyerek tüketmeniz kurkuminin vücuttaki emilimini artırarak etkisini güçlendirir.

Ispanak çorbası

Malzemeler:

- 4 yaprak ıspanak

- 1 adet kabak

- 1 adet kapya biber

- 1-2 adet yeşil biber

- 2 yemek kaşığı bulgur

- 1 yemek kaşığı zeytinyağı

- Yarım havuç

- ¼ bağ dereotu-maydanoz

- İsteğe bağlı baharat

Yapılışı:

Tüm malzemeleri tencereye koyun. Üzerine 5 bardak su ekleyin ve pişirin. Ardından blenderdan geçirin. Üzerine yağı ekleyip 1-2 dakika daha kaynatın.

Fayda:

Ispanak çorbası zengin demir içeriğiyle kış aylarında sık rastlanan demir eksikliğine karşı şifalı bir çorbadır. Bu nedenle kış yorgunluğuna da iyi gelir. Ispanağın içindeki demirin vücuda emilimini artırmak için tarifte C vitamininden zengin yeşil biber ve kapya biberi de yer almaktadır.

İlaç gibi kış çorbaları

Balkabağı çorbası

Malzemeler:

- 2 dilim balkabağı

- 1 adet soğan

- 1-2 adet kereviz yaprağı ve sapı

- ¼ bağ maydanoz

- 1 çorba kaşığı zeytinyağı

- 2 yemek kaşığı yulaf/tam buğday unu

- 1 çay bardağı süt

Haberin Devamı

İsteğe bağlı baharat

Yapılışı:

Bal kabağı, birkaç yaprak kereviz ve sapını birlikte haşlayın. Unu ve soğanı zeytinyağı ile çevirip üzerine 1 çay bardağı süt ekleyin. Bunun üzerine haşlanmış balkabağını suyu ile birlikte ilave edin. Piştikten sonra blenderdan geçirin.

Fayda:

Balkabağı çorbası kışın vücudunuzun ihtiyaç duyacağı vitamin ve mineraller açısından zengin bir kaynaktır. A vitamini içeriğiyle antioksidan etkisi vardır. C vitamini açısından zengin oluşu sayesinde de bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

İlaç gibi kış çorbaları