Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Prof. Dr. Erdem Yeşilada: “Arı ürünleri sağlığı koruma ve hastalıkları tedavi etme amacıyla en az 5 bin yıldır kullanılıyordu. Günümüzde ise arı ürünlerinin bağışıklığı güçlendirdiği, kansere karşı koruduğu, yaşlanma sürecini yavaşlattığı yeni bilimsel çalışmalarla da ispatlandı”

Fitoterapi (bitkisel tedaviler) biliminin Türkiye’deki öncüsü olan ve “Doğadan Gelen Sağlık Bitki Çayları” ve “İyileştiren Bitkiler” kitaplarıyla tanıdığımız Prof. Dr. Erdem Yeşilada’nın yeni kitabı “Apiterapi / Arıyla Gelen Şifa” raflarda yerini aldı. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı da olan Yeşilada; ilaç niyetine bal, arı poleni, arı sütü ve propolis kullanabileceğimizi söyledi. Yeşilada çok yaygın olan bal sahteciliğine karşı dikkatli olmamız için de uyararak şunları anlattı:.

Prof. Dr. Erdem Yeşilada Hayykitap’tan çıkan yeni eserinde arı ürünlerinin faydalarını anlatıyor.

-Apiterapi bal, arı poleni, arı sütü, propolis, bal mumu, arı zehri gibi arı ve kovan ürünlerinin bilinçli ve sistemli bir şekilde, sağlığımızın korunması ve geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi amacıyla kullanılmasıdır.

Haberin Devamı

-Arı ürünleri insan sağlığını koruma ve hastalıkların tedavisi amacıyla en az 5 bin yıldır kullanılıyor. Apiterapinin günümüzde tekrar popülerleşmesinin başlıca nedeni, geçerliliğinin bilimsel araştırmalarla da kanıtlanmasıdır. Apiterapi Sağlık Bakanlığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği’nin yayımlanmasıyla, ülkemizde de yasal tedavi seçenekleri arasına girdi.

Kansere karşı da koruyor
“Bal bir ilaç besindir”

-Son yıllarda yürütülen bilimsel çalışmalarda balın yara ve yanık iyileştirici, mide ülseri ve gastrit sorunlarının tedavisindeki etkisi ortaya konmuştur. Yara ve yanıklarda etkilenen bölgeye bal sürülmesi mikroplara karşı antiseptik özellik sağlıyor.

-Bal bir ilaç besindir. Doğal bir antioksidan olarak kalp hastalıkları, kanserler, bağışıklık sistemi yetersizliği ve katarakt gelişimi riskini azaltıcı etkiye sahiptir. Bitkisel çayların antioksidan etkisini de bal ilavesiyle artırmak mümkün. Günde en az bir defa ballı çay içilmesi vücudu kansere neden olan serbest radikallere karşı korur.

Haberin Devamı

-Bal soğuk algınlığı enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olduğu gibi boğaz ağrısını ve öksürük şikayetini hafifletmede kullanılabilir.

-12 aydan küçük bebeklere bal verilmesi, felç ve ölüme yol açabilen infantil botulizm hastalığına yol açabileceği için önerilmez.

“Arı poleni yaşlanma sürecini yavaşlatır, dokuları onarır”

-Arı poleni yaşlanma sürecini yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarıyla kanser ve yangılı hastalıkların gelişmesini önler, kas ve eklemlerdeki hasarlı dokuları onarır.

-Arı poleni libido azlığı ve kısırlık sorunlarında işe yarar, vücudu çeşitli toksinlerin neden olduğu hasarlara karşı koruyarak detoks etkisi gösterir ve sporcularda performans artışını sağlar.

“Sahte ballar pek çok hastalığa yol açıyor”

-Arı poleni bazı kişilerde ciddi alerjik reaksiyonlara yol açabildiği için düşük miktarlarda tüketilerek kullanılmaya başlanmalı. Alerji riski olmayan kişiler için önerilen miktar günde 500-1500 miligram arı poleni kapsülü veya 1/2 ya da 1 çay kaşığı arı poleni tozudur.

Haberin Devamı

-Kovan ürünlerinin sağlığımız için yararlı etkiler göstermesi kaliteleriyle doğru orantılı. Bal ve diğer kovan ürünlerinde sahtecilik yaygın bir sorun.

-Glikoz şurubu içine renk ve aroma maddeleri katılarak ya da arıların çiçek çiçek gezmesine fırsat vermeden önlerine konan şekerli sudan beslenmesini sağlayarak hazırlanan sahte ballar çok ucuz fiyatlarla pazarlanıyor.

-Sahte bal ve diğer kovan ürünleri sağlığımız için yararlı olmadığı gibi, vücuda doğrudan glikoz vermesi nedeniyle kanserden diyabete ve obeziteye kadar pek çok hastalığa yol açıyor. Bu nedenle kalitesinden emin olmadığınız balları almayın.

“Kraliçe arının uzun yaşamasının sırrı arı sütü”

-Aralarında genetik bir farklılık olmayan kraliçe arıyı işçi arılardan ayıran özelliği sadece arı sütüyle beslenen larvanın içinden çıkmasıdır. 4-7 hafta gibi kısa yaşam süresine sahip işçi arılarla kıyaslandığında 2-7 yıl gibi uzun bir süre yaşayabilen, gelişmiş cinsel salgı bezlerine ve gelişmiş bedene sahip olan kraliçe arının farklı olan bu özelliklerinin kaynağı olarak arı sütü gösteriliyor.

-Arı sütü büyümeyi uyarır, bağışıklığı destekler, hafızayı onarır, depresyonu iyileştirir, diyabetiklerde kan şekeri seviyesini düzenler. Paha biçilmez
protein içeriğiyle de çocuk gelişimine önemli katkı sağlar.

-Arı sütünün kollajen onarımını sağladığı ve cilt yaşlanmasını önlediği biliniyor. Bu nedenle sıklıkla yaşlanma karşıtı ürünlerin içinde yer alır.

-Arı sütünün en yaygın bilinen özelliklerinden biri, erkeklerde cinsel istek ve performansı artırıcı etkisidir. Kadınlarda da hormon seviyesini düzenleyerek hamile kalmayı kolaylaştırdığı araştırma sonuçlarıyla ortaya konmuştur.

- Günlük kullanılması önerilen arı sütü 250-500 miligramdır.

“Propolis doğal bir antibiyotik”

-Arılar propolisi kovanın hijyenini sağlamak, kovanda bakteri ve mantar oluşumunu engellemek için doğal bir antibiyotik olarak kullanır. Bilimsel çalışmalar propolisin bakterilerin çoğalmasını durdurduğunu, bakterilerin kendilerini savunmada kullandıkları duvarları parçaladığını ve bağışıklık sistemini uyararak vücutta mikroplarla savaşan mekanizmayı harekete geçirdiğini ortaya çıkardı.

-Farklı tiplerdeki propolislerin kanser oluşumunda rol oynayan çeşitli yolaklar üzerinde antikanser ve antitümör etkilerini ortaya koyan çok sayıda bilimsel çalışma var. Propolis tümör hücresinin büyümesini baskılayarak ve kanserli hücrelerin ölmesini sağlayarak kanser savar etki gösteriyor.