Psikolog Dr. Ann Kearney Cooke: “Gerçekçi olmayan bir güzellik algısı var. Kadınlar kendilerini modeller gibi idealize edilmiş kişilerle karşılaştırmadıklarında çok daha güzel hissediyorlar”
Hikaye şöyle: Bedenleri hakkında olumsuz yargıları olan yedi kadın, Dove markasının sponsorluğunda; Kolombiya Üniversitesi akademisyeni, psikolog ve beden imajı uzmanı Dr. Ann Kearney Cooke ile buluşuyor. Kadınlar Cooke’a; “Aynadaki görüntümden mutsuzum”, “Kendimle ilgili beğenmediğim pek çok şeyim var mesela burnum” gibi mutsuzluk kaynaklarını anlatıyor. Cooke onlara bir güzellik bandından bahsediyor. Kendilerini güzelleştirecek bu bandı her gün 12 saat boyunca kollarına takmalarını, günlük deneyimlerini ve hislerini de bir videoya kaydetmelerini istiyor.
Kadınlar ilk günler pek bir değişiklik hissetmediklerini söylüyor. İlerleyen günlerde ise durum değişiyor: “Bugün iş arkadaşlarımdan biri çok güzel göründüğümü söyledi ve bu çok hoşuma gitti.” İkinci haftanın sonu geldiğinde ise kendi bedenlerine ait algıları iyice değişiyor: “Bugün alışverişteyken yeni bir elbise denedim ve kendime yakıştırdım. İki hafta önce böyle hissedebileceğimi hayal bile edemezdim.”
Deneyin sonunda kadınlar çok şaşırıyor çünkü güzellik bandının içinin boş olduğunu öğreniyorlar. Bir yandan da seviniyorlar çünkü algılarındaki değişimin zihinlerinden kaynaklandığını anlıyorlar.
Cooke’a bu deneydeki gözlemlerini, kadınların bedenleri hakkındaki genel algılarının nasıl olduğunu ve bunu olumluya çevirmenin yollarının neler olduğunu sorduk.
Kadınlar nelerden rahatsız?
l Yüzde 80’inden fazlası görünüşünden hoşnutsuz.
l Yarıdan fazlası görünüşünde bozukluklar
olduğunu düşünüyor.
l Yüzde 97’sinin kiloları
ve bedenleri hakkında olumsuz düşünceleri var.
l Yüzde 43’ü vücudunun bazı bölgelerini beğenmiyor.
Kadınlar kendilerini ne zaman güzel hissediyor?
l Yüzde 77’si hayatlarından tatmin ve mutlu olduklarında kendini güzel hissediyor.
l Yüzde 80’i iyi bir ilişki ve evlilikte kendini güzel hissediyor.
l İş hayatındaki başarıları yüzde 76’sının kendini güzel hissetmesine yardımcı oluyor.
l Yüzde 80’i yakın arkadaş çevreleri sayesinde kendini güzel hissediyor.
Bu sosyal deney neyi göstermiş oldu?
Telkinin gücünü gösterdi. “Bu güzellik bandını taktığınızda güzelleşeceksiniz” dedik ve kendilerini daha güzel hissetmeye başladılar. Sonrasında çevrelerindeki insanlar çok güzel ve enerjik göründüklerini söylediler. Bu da güzel ve çekici göründükleri konusundaki algılarını pekiştirdi. Bandın içi boştu, yani güzelliğin zihinle alakalı olduğu ortaya çıktı.
Kadınların bedenleri hakkındaki algısı genelde olumsuz mu?
Dünyadaki kadınların sadece yüzde 4’ü kendisini güzel hissediyor. Dış görünüşleri konusunda kendilerini erkeklere göre çok daha fazla yargılıyorlar. Çoğu kadının erişemeyeceği, gerçekçi olmayan bir ideal güzellik algısı var. Kadınlar kendilerini modeller ve ünlülerle karşılaştırıyor sonra da istenen ölçülerde olmadıklarını düşünüyorlar. Hatta kültürlerinde güzel olarak kabul gören kadınlara benzemeyen bölgelerinden nefret etmeye başlıyorlar.
“Tatminsizse güzelliğini daha çok yargılıyor”
Kendilerinde en beğenmedikleri bölgeleri nereler?
Kadınlar göbek, kalça ve basen bölgelerinin en hoşlanmadıkları yerleri olduğunu söylüyor. Çünkü ideal güzel kadına göre o bölgelerin daha sorunlu olduğunu düşünüyorlar. Bu deneyse; kadınların kendilerini modeller gibi idealize edilmiş kişilerle karşılaştırmadıklarında ve vücutları hakkında iyi bir algı yarattıklarında kendilerini çok daha güzel hissettiklerini ortaya çıkardı.
İş hayatı veya ilişkisi de vücuduna bakışını değiştiriyor mu?
Araştırmalar iş hayatında veya ilişkisinde tatminsizlik yaşayan kadınların güzelliklerini daha çok yargıladıklarını
ve vücutları hakkında daha fazla olumsuz düşünceye sahip olduklarını gösteriyor. Yalnızlık, stres gibi duygusal sorunlar yaşayan kadınlar da görünüşlerinden daha çok yakınıyor.
Algılarını değiştirmek isteyenlere hızlı çözüm sunacak önerileriniz neler?
Uzun bacakları, güzel gülüşleri gibi kendi güçlü yanları neyse ona odaklansınlar. “Çok kırışıklığım var,
çok yaşlı görünüyorum” gibi negatif düşünceleri olduğunda onları “Çok kırışıklığım olduğu ve çok yaşlı göründüğüme dair doğru olmayan
olumsuz bir düşüncem var” gibi cümlelerle değiştirsinler. Böylece daha çekici, daha güzel olacaklar çünkü güzellik ruh hali ve zihinle ilgilidir.