Nazlıcan Göksu

Nazlıcan Göksu

-

Tüm Yazıları

Güvenlik konusu New York için her zaman gündemde oldu. Artık belediye sokakta kadınları taciz edenlerin raporunu tutuyor, bankalar ise nakit taşımak istemeyenler için “hızlı kredi kartları” hazırlıyor...

New York’ta güvenlik meselesi

New York; gökdelenleri, renkli insanları, sarı taksileri, kültür sanat hayatıyla olduğu kadar tehlikeli yaşamı ile de biliniyor. Bu tehlikelerle karşılaşmamanın bir yolu da
New York’un çoğu kentten çok farklı olan sokak etiketlerine dikkat etmek ve uymak. Buna en çok özen gösterenler New York’lu kadınlar. Ee, nereden, ne çıkacağı belli olmaz, burası New York tabii.

New York’ta güvenlik meselesi

Kadınların sokak korkularını yok etmek ve başlarına gelen kötü olayları durdurmak isteyen New York belediyesi işe koyuldu ve
yeni bir proje başlattı. Hollaback projesiyle herkes herhangi bir fiziksel veya sözel tacizi telefonuyla kaydedip gönderebiliyor, böylece belediyeye rapor tutturabiliyor.
New York’ta güvenlik adına yapılanlar çoğu zaman rahatsız ediciydi. Özellikle de hava yollarında... Ancak hiçbir güvenlik önlemi 61 yaşındaki Phillippe Jernard’ı durduramadı. Phillippe Jernard, Philedelphia’dan kalkan Airfrance uçağına normal bir yolcu olarak bilet aldı. Sonra annesinin Airfrance kasketini taktı, tişörtünü giydi ve kendisini pilot olarak tanıttı. Kokpitte kadar girdi hatta pilotun yanına oturdu. Kalkış anına kadar hiçbir şeyi fark etmeyen pilot ve ekibi son anda Jernard’a “Siz kimsiniz?” dedi. Jernard söze “Ben yeni co-pilotum” diyerek başladı. Ve bir süre yalanını devam ettirdi ama sonunda pes etti, gerçeği söyledi. Uçaktan çıkarıldı.
Kimi “Güvenlik konusu bir kez daha düşünülmeli” dedi. Kimi ise bu davranışın sistemdeki hataları ortaya çıkarmak ve düzeltmek için iyi bir örnek olduğundan bahsetti.
Güvenlik konusunda yalnız devlet çalışmıyor, devletin aldığı tedbirlerin yanı sıra başka kuruluşlar da var. Sokak tacizleri ve hırsızlık nedeniyle New York’lular nakit para taşımayı tercih etmiyor artık. Durum
böyle olunca da alışveriş yapanlar gittikçe azalıyor, para harcanmıyor. Bu soruna kim çözüm bulur? Elbette bankalar...

Kart sahibi olmak için hesaba bile gerek yok

Bankalar hızlı kredi kartları hazırladı. Binbir çeşit kart var.
Kart sahibi olmak için banka hesabı açmanıza bile gerek yok. Herhangi bir benzinciden veya süpermarketten bir kart satın alıp içine para yükleyebiliyorsunuz. Kimi New York’lu elektrik faturasını bu kartla ödüyor, kimi ise arkadaşına borç verirken bu kartları kullanıyor. Bu kartların özel internet alışverişi için yapılmışı bile var.

Haberin Devamı

Eskiyi yeniyle birleştirme

Haberin Devamı

Tarihe duyulan saygı ve eskinin değerini bilip yeniyle birleştirme çabası New York’un en eski gökdelenlerinden birinde ortaya çıktı. American Tract Society’nin sahibi olduğu bu gökdelen kentin en eskilerinden... Yıllardır oturanı yok ama büyüsü hâlâ aynı. Bu büyüyü daha geniş kitlelere ulaştırmak için ünlü mimarlar David Hotson ve Christian Vinas kolları sıvadı, daireleri restore etti. Evlerinin içine yaklaşık üç metrelik kaydıraklar inşa eden mimarlar değerini bildikleri eskiyi yeni yaklaşımlarıyla birleştirdiler.