Nazlıcan Göksu

Nazlıcan Göksu

-

Tüm Yazıları

Baharın gelişiyle New York’lular sokağa çıkmak için bahane yaratıyor. Satranç da bunlardan biri

Yeniden doğuş

New York’a bahar geldi. Eksi dereceleri görmeye alışık olan New York’lular sonunda ısıtıcılarının derecesini düşürmeye başladı.
Hava ısınmaya başladıkça sokaklar hareketlendi. Kimi sokağa çıkmak için iş yarattı, kimi de neden aradı. Neden arayanlar için yılın çoğu zamanı içeride yapılan aktiviteler sokağa taşındı, hatta hiç yapılmayan aktiviteler başlatıldı.

Sokakta satranç, yeni bir tanışma
Satranç yüzyıllar boyunca entelektüel ve sosyal hayatın katalizörü olarak kullanılan bir aktivite olmuştur. Satranç belki biraz güç gösterisidir, belki de ruhunuzu dinlendirdiğiniz an. Biraz da sosyalleşme. Birbirini daha önce hiç görmemiş, tanışmamış oyuncular arasında belki sohbet başlar...
Bu karmaşık fakat bir o kadar da keyifli oyunu tekrar sokağa taşıdı New York’lular. Havanın ısınmasıyla her köşeye bir satranç masası yerleşmeye başladı. İşte size güzel havada sokağa çıkmak için bir bahane.
Satranca gösterilen ilgiyi fark eden kurumlar ve tasarımcılar kolları sıvadı. Dünyaca tanınan tasarım stüdyosu Pentagram da bu işe el attı. Aslında her çocuğun eline verilebilecek bu oyun, son 50 yıldır evrenselliğini kaybetmiş. Belki bilgisayar oyunlarının doğuşu belki de günümüzün hiperaktivite sorunu ile bu oyun sosyal olarak dışlanmaya başlamış. Hatta kimileri tarafından sıkıcı etiketi bile yapıştırılmış. Evet, satranç bir değişim yaşamış ama hiç de olumlu olmamış. Bu kötü değişimin yönünü değiştiren ise Pentagram tasarımcısı Daniel Weil ve Dünya Satranç Federasyonu. Weil ve federasyon, yeni bir satranç seti tasarlamakla kalmayıp satranç deneyimini de tasarlamışlar.
Federasyon, “Her oyuncunun bir sahneye ihtiyacı var” ilkesini koymuş. Weil de dramatik bir sahne yaratmış. Antik Yunan kültüründen esinlenen Weil, Panthenon’un kolonlarından ilham almış. Her parçanın ölçüsü bir Antik Yunan eserinden gelmiş. Oyuncuların parçalarla ilişkisi bile düşünülmüş. Her dokunuş tasarlanmış. Amaç oyuncuları oyuna daha çok bağlamak, asalet duygusu uyandırmak. Tasarlanan ürünlerin devamı olarak proje internet sitesi haline de getirilmiş. Geçen hafta Londra’da başlayan satranç turnuvasını internetten Pentagram’ın yarattığı siteden izlenebilir: candidates2013.worldchess.com. Eğer sizde de satranç oynama isteği uyandıysa tasarımlarla istenilen amaca ulaşılmış, başarılı bir deneyim yaratılmış demektir.

Haberin Devamı

Yeniden doğuş

Haberin Devamı

Berber geleneği geri dönüyor

Sosyal olarak dışlanmış, işlevsiz kalmış, müşterileri gün gün azalıp kapanmış işletmeler teker teker yeniden doğmaya başladı. Bunlardan biri de berberler.
Bir berberle bir beyefendi berber salonunda buluştuklarında konuşacakları konular bellidir; araba, iş ve politika... Artık günümüzde berberini tanımak, onunla sohbet etmek gibi şeyler kalmadı. Bu deneyimi tekrar yaşatmak isteyen New York’lular “The Blind Barber” (Kör Berber) isimli bir berber salonu açmışlar. Kapıdan girdiğinizde antika tıraş aletleri ve koltuklar görüyorsunuz. Çalışanlar retro giyimli, çalan müziklerde eski kokusu var. Burada kendinizi gerçekten bir beyefendi gibi hissetmeniz mümkün. Saçınızı kestirip tıraşınızı olduktan sonra ise sürpriz! Dükkanın ucundaki bar kısmına geçebiliyorsunuz. Klasikleşmiş kokteylleri sunan bu barda içki içmek için saçınızı kestirmek zorunda da değilsiniz. Bu arada bu berber/bara erkekler kadar kadınlar da gidiyor.