Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

71. Berlin Film Festivali önceki gün dağıtılan ödüllerle sonlandı. Çevrimiçi olarak düzenlenen festivalde yer alan ve adlarını duyuracak beş filmi mercek altına aldık

Berlin’in dikkat çeken filmleri…




“The human factor”

Festivalin Panorama bölümünde yer alan Almanya yapımı “The Human Factor”, bir ailenin yazlık evinde yaşanan bir olayı ailenin farklı üyelerinin perspektiflerinden inceliyor. Güçlü bir anlatımla aile içindeki iletişim sorunlarını bir gerilim atmosferine dönüştürüyor. Ronny Trocker ikinci uzun metrajlı filmi “The Human Factor”la bu yılki festivalin sinema anlatımı açısından en başarılı filmlerinden birine imza atıyor.

“Guzen to sozo / Wheel of Fortune and Fantasy”

Ana yarışmadan Jüri Büyük Ödülü’yle dönen “Wheel of Fortune and Fantasy”, Japon yönetmen Ryusuke Hamaguchi’nin imzasını taşıyor. Daha önce “Asako I&II”yla tanınan Hamaguchi, yeni filminde kadınları merkeze alan üç hikayeye imza atıyor. Eric Rohmer’i andıran bir üslupla diyalog ağırlıklı, oyunculuğa güvenen film, kararların sonuçları ve bağlar üzerinde güçlü bir finalle sonlanıyor.

“Petite Maman”

Haberin Devamı

Celine Sciamma, “Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi”nin ardından pandemi döneminde çektiği filmi “Petite Maman” ile ana yarışmadan ödülsüz döndü. Yarışmanın gözde filmlerinden biri olan “Petite Maman”da, anneannesini kaybeden Nelly, annesi Marion ve babasıyla anneannesinin evini boşaltmaya gidiyor. Marion bir gün Nelly’i babasıyla bırakıp gittiğinde Nelly yeni bir arkadaş ediniyor. Sciamma, bir çocuğun dünyasıyla ilgili olgun, derin, minimalist bir film sunuyor. 

Berlin’in dikkat çeken filmleri…



‘The Girl and the Spider’

Ramon Zürcher ve Silvan Zürcher’in Encounters yarışmasında yer alan ve En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazanan filmi, iki günlük zamanda geçiyor. Bir evi paylaşan Lisa’nın taşınması ev arkadaşı Mara’yı derinden etkiler. Film, kısıtlı bir mekanda karakter arası karşılaşmaları telaşlı bir dönemde ortaya çıkan hisleri başarıyla yakalıyor. Ramon Zürcher, 2013 yılında “The Strange Little Cat” adlı ilk uzun metrajlı filmiyle dikkat çekmişti.

Berlin’in dikkat çeken filmleri…



‘Ghasideyeh gave sefid / Ballad of a White Cow’

Ana yarışmada yer alan İran yapımı “Ballad of a White Cow”, idam edilen eşinin suçsuz olduğunu öğrenen Mina’yı merkeze alıyor. Mina küçük kızıyla ayakta kalmaya çalışırken, eşine borcu olduğunu söyleyen bir yabancı kapısını çalıyor. Suç, pişmanlık, vicdan hesaplaşması gibi İran sinemasının sık işlediği temalara odaklanan film, karakterlerine kattığı derinlik, konusunu yavaş yavaş açarken sergilediği ustalık ve oyuncu performanslarının gücüyle yarışmanın başarılı filmleri arasındaydı. Yarışmadan ödülsüz ayrılan filmi Mina’yı canlandıran Maryam Moghaddam, Behtash Sanaeeha ile birlikte yönetiyor.