Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu gece sahiplerini bulacak 91. Akademi Ödülleri’nin aylardır süren hazırlık süreci 2017 yılı törenindeki “yanlış filme ödül” felaketinin aylara yayılmış hali gibi. Bu, öne çıkan filmleri ve önceki yıllardan hallice olan çeşitliliği değil, organizasyonu kapsayan bir saptama.

Tarih, 26 Şubat 2017. Hollywood’daki Dolby Tiyatrosu’nda 89. Akademi Ödülleri dağıtılıyor, gecenin en heyecanlı anı En İyi Film Oscar’ı. Kazanan “La La Land” olarak açıklanıyor. Sevinç dolu ekip sahneye geliyor ve kategorinin sunucuları Warren Beatty ve Faye Dunaway’e yanlış zarfın teslim edildiği, kazananın “Moonlight” olduğu açığa çıkıyor. Tam bir karmaşa.

Haberin Devamı

Bütün yıla uzanan  “yanlış zarf”

Bu gece sahiplerini bulacak 91. Akademi Ödülleri’nin aylardır süren hazırlık süreci dünyanın hatırladığı bu ‘yanlış filme ödül’ felaketinin aylara yayılmış hali gibi. Bu, öne çıkan filmleri ve beyaz erkek ağırlığının nispeten biraz daha geri plana atıldığı çeşitliliği değil, organizasyonu kapsayan bir saptama. Türkiye’de sabaha karşı ekran başına gitmeden önce bu yılın tartışma ve skandallarını hatırlayalım.

Sunucu kim, var mı yok mu?

Bazılarınca ‘Hollywood’un en kötü işi’ olarak nitelendirilen Oscar sunuculuğunu üstlenen biri bu yıl yok. Bu Akademi tarihinde ilk kez olmuyor ancak 1989’dan beri ilk kez oluyor. Her zaman olduğu gibi aylar öncesinden Oscar’ı sunacak isim Kevin Hart olarak açıklandı. Ardından Hart’ın homofobik sosyal medya paylaşımları haklı bir kıyamet kopardı. Hart, sunuculuğu bıraktı. Yerine kimse gelmedi.

Bütün yıla uzanan  “yanlış zarf”

Görüntü yönetmeni mi? Hemen bir reklam arası

Neyse ki bu yanlıştan çabuk dönüldü ama törenin yapımcıları bunu dile getirdiği için büyük yara aldı. Görüntü yönetimi ve kurgu dallarının yanı sıra makyaj ve saç tasarımı ile kısa film dallarının ödüllerinin reklam arasında verileceği açıklandı. Brad Pitt’den Quentin Tarantino’ya sinema dünyasından güçlü isimler karara sert tepki gösterdi. Akademi, sinemayı diğer sanatlardan ayıran teknik dalları törene geri taşıdı.

Bütün yıla uzanan  “yanlış zarf”

Popüler film kategorisi hezimeti

Akademi’nin son bir yıldaki karar değişikliklerinden biri de popüler film dalını açmalarıyla kapamalarının bir olmasıydı. Evet, Akademi bir kez daha eleştirilere kulak kesildi ve En İyi Film dalı dururken anlamsız görünen bu kararı erteledi. Aslında popüler film kategorisinin ortaya çıkıp kaybolma serüveni bütün bu çalkantıların karar değiştirmelerin temelindeki sorundan kaynaklanıyordu: Genç kitleyi yakalamak. Bu çaba da streaming platformlarının sektöre ağırlığını vurması ve genç kitlenin de kalbini çalmasından ortaya çıkıyor. Akademi Ödülleri’nde En İyi Film dalının kazananının, bu yılki tahminler tutarsa, Alfonso Cuaron imzalı “Roma” gibi popülerden ziyade takdir gören filmler olması Akademi’ye göre ‘popüler film’ izleyicisini küstürüyor. Her şey bir yana, Venedik Film Festivali’nde gösterildiği günden beri sinema meraklıları tarafından anında başyapıt muamelesi gören “Roma”, En İyi Film’e uzanırsa, sinema kazanacak. Bütün yıla yayılan zarf karışıklığı hissi, bir çalışanın basit bir selfie dalgınlığından değil, sektörün ağırlığının streaming’e kayma eğiliminden kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

Bütün yıla uzanan  “yanlış zarf”

Haberin Devamı

Bütün yıla uzanan  “yanlış zarf”

“Albüm kaydediyorum, gelemeyebilirim”

Dört Oscar adayı şarkıdan önce ikisinin canlı olarak törende seslendirileceği bilgisi paylaşıldı: “Bir Yıldız Doğuyor / A Star Is Born”dan “Shallow” ve “Black Panther”den Kendrick Lamar’ın şarkısı “All the Stars”. Sonra bu karardan da dönülüp tüm aday parçaların seslendirileceği açıklandı. Ancak çok geniş bir popülerliğesahip Kendrick Lamar’ın sahne alacağının bir türlü kesinleşmemesi Akademi’yi zor duruma düşürdü. ABD dışında ve kayıtta olan, Akademi’nin yeni genç hedef kitlesinin idollerinden Lamar’ın sahne almama ihtimali bu yazı basıldığı saatlerde yüksekti.

Bütün yıla uzanan  “yanlış zarf”