Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Çocuk gibi ebeveynler ve olgun davranmak zorunda kalan oğulları Joe’nun hikayesini konu alan film, “işlemeyen aile filmleri”ne özel bir katkı sunmuyor.

Aktörlükten yönetmenliğe geçen isimler kervanına katılan Paul Dano ilk filmi “Yangın Yeri / Wildlife”ta Richard Ford’un 1990 tarihli romanını uyarlamayı tercih ediyor.

Ebeveynler ve çocuk yer değiştiriyor

Yıl 1960. Jerry, Jeannette ve oğulları Joe’dan oluşan çekirdek aile Montana’ya yeni taşınmış. Jerry, golf kulübündeki işinden atılınca Jeannette yüzme eğitmeni olarak çalışmaya başlar. Jerry’nin orman yangını söndüreceği bir işe girmesi ve evden uzaklaşması aileyi büyük bir krize sokar. Ergenlik çağındaki Joe, dağılan annesi ve sonra da babasının davranışlarını dengeleyen kişi olmak durumundadır. Dano, dönem atmosferini ve arkada bir yerlerde bitmeyen bir yangının verdiği felaket duygusunu izleyicine geçirmeyi başarıyor. Üstelik aktör olmasının etkisiyle oyuncularından kalbur üstü performanslar alıyor. Ancak filmin Jeanette’in karakter değişimini ve davranışlarını derinliksiz ve hak edilen özenden mahkum işlemesi, filmi kadın düşmanı bir tona taşıyor. Empati duygusunu babanın yanına kodlayan film, ABD bağımsız sinemasının bitmeyen madeni işlemeyen aile filmlerine özgün veya derin bir katkı olamıyor.

Haberin Devamı

Altın Kamera ödüllü

Ebeveynler ve çocuk yer değiştiriyor

Geçen yılki Cannes Film Festivali’nden En İyi İlk Film’e verilen Altın Kamera Ödülü’nün yanı sıra Belirli Bir Bakış’ın En İyi Film Ödülü’yle dönen “Kız / Girl”, Lukas Dhont’ın imzasını taşıyor. Film, balerin olmak için eğitim gören 15 yaşında bir trans birey Lara’nın karakter portresi. Lara’yı Victor Polster’in canlandırdığı Belçika yapımı film, cinsiyet değiştirme kararı verildikten sonra geçmesi ve destekleyici bir aile sunmasıyla LGBTİ filmleri arasında özgün bir yerde başlıyor. Film, Lara’nın cinsiyet değiştirme sürecinde yaşadıklarını büyüme öyküsüyle paralel bir çizgide sunuyor. Konusunu farklı bir yerden ve zarafetle ele alan film, tüm bu olumlu özelliklerini ve inceliğini finalde yarattığı şaşkınlık için feda ediyor.

Haftanın diğerleri

Haberin Devamı

- İran sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Cafer Panahi’nin geçen yılki Cannes Film Festivali’nden En İyi Senaryo Ödülü’yle dönen filmi “3 Hayat /
Serokh”
un başrollerinden birini de yönetmen üstleniyor. Film, oyuncu Behnaz’la birlikte konservatuarda okumak isteyen bir kızı bulmak için yolculuğa çıkan yönetmenin hikayesini konu alıyor.

- Wang Qi’nin yönettiği Çin yapımı “Süper Ayı / Super Bear” ve Rusya yapımı “Maşa ile Koca Ayı: Yepyeni Maceralar / Masha i Medved 3”, çocuklara hitap eden animasyonlar.

- Biray Dalkıran’ın imzasını taşıyan “Araf 2: Cin Bebek Doğuyor”, 2006 yapımı korku filminin devamı niteliğinde. Haftanın diğer bir yerli filmi Ali Doğançay ve Cem Sürücü’nün yönettiği romantik komedi türündeki “Bekarlığa Feda” olarak dikkat çekiyor.

- Fransa yapımı “Kimsesiz Çocuk Remi / Rémi sans famille” Antoine Blossier’in imzasını taşıyor.