Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Resmi serinin yanı sıra yan filmlerle zenginleşen “Star Wars” evreni filmlerinin en yenisi “Han Solo: Bir Star Wars Hikayesi / Solo: A Star Wars Story”, önce heyecan uyandırmasıyla sonra yapımın ileri bir noktasında yönetmenleri Phil Lord ve Christopher Miller’ın görevden alınmasıyla gündeme geldi. Film, sonunda Hollywood’un güvenilir ve tecrübeli isimlerinden Ron Howard’a teslim edildi. Harrison Ford’un canlandırdığı efsane karakterin gençliği ise Coen Biraderler’in “Hail, Caesar!”ıyla parlayan Alden Ehrenreich’a emanet.

Haberin Devamı

Filmde, geride sevgilisi Qi’ra’yı bırakarak yaşadığı yerden kaçan ve pilot olmak için eğitim alan Solo, kendisini bir kaçakçılık macerasının içinde buluyor. Tehlikelere rağmen ekibine sahip çıkan Solo, Qi’ra’yla yeniden beklenmedik bir yerde karşılaşıyor ve yanlış giden bir işi telafi için birlikte çalışmaya başlıyorlar.

Genç bir Han Solo

Ron Howard’ın retro bir estetik ve macera filmi havasını verdiği “Han Solo: Bir Star Wars Hikayesi / Solo: A Star Wars Story”, “Solo’nun soyadı nereden geliyor?”, “Chewbacca ile nasıl tanıştı?” ve “Gemisi Millennium Falcon nasıl ortaya çıktı?” gibi hayranların merak ettiği sorulara yanıt veriyor. Ehrenreich’ın Ford’u oldukça andıran abartısız performansı da filmde dikkat çekiyor. Ancak “Star Wars” filmlerinde çok daha güçlülerine tanık olduğumuz macera hikayesi örgüsü, filmi özel bir yere taşımıyor.

“Star Wars” filmleri evreninin yeni üyesi “Han Solo: Bir Star Wars Hikayesi / Solo: A Star Wars Story”, serinin en sevilen karakterlerinden Han Solo’nun köken hikayesi

Genç bir Han Solo

Fenomenleşen film

Lynne Ramsay’nin geçen yılki Cannes Film Festivali’nde yarışan En İyi Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu (Joaquin Phoenix) ödülleriyle dönen filmi “Hiçbir Zaman Burada Değildin / You Were Never Really Here”, sinemaseverleri son dönemde haklı bir şekilde en çok heyecanlandıran filmlerden biri. Jonathan Ames’in aynı adlı kitabından uyarlanan film, travmalı eski bir askerin kayıp bir kızın peşine düşmesi hakkında. Phoenix’in çok başarılı bir performansla canlandırdığı Joe, bu görevde kendisini bir şiddet sarmalının içinde buluyor. Ramsey’nin dinamik bir sinema dili ve akıllara durgunluk veren bir ses tasarımıyla aktardığı hikâye, olay örgüsünün puzzle gibi birleştiği çok özgün bir sinema yapıtı.

Haberin Devamı

Genç bir Han Solo

Pirselimoğlu’ndan distopya

Türkiye sinemasının önde gelen yaratıcı yönetmenlerinden Tayfun Pirselimoğlu’nun yeni filmi “Yol Kenarı”, kıyamet alametlerinin görüldüğü bir dünyada geçen siyah beyaz bir distopya. 37. İstanbul Film Festivali’nden En İyi Yönetmen ile paylaştırılan ve Tansu Biçer’e sunulan En İyi Erkek Oyuncu ödülleriyle dönen film, bir kasabaya ve burada yaşanan yaklaşan kıyamet hissine odaklanıyor.

Haftanıın diğerleri

- Haftanın yerli filmlerinden yönetmen-liğini Kudret Sabancı’nın üstlendiği “Hürkuş: Göklerdeki Kahraman” tarihi bir biyografi filmi. Film havacılık tarihinin önemli isimlerinden Vecihi Hürkuş’un hikâyesine odaklanıyor. Haftanın diğer bir yerli filmi “Kafir”, Hasan Gökalp’in imzasını taşıyan ve korku türünde bir yapım. Sinan Uzun’un yönettiği, oyuncu kadrosunda Sinan Bengier ve Tuğba Özay’ın yer aldığı “Azraille Dans”, bir Ege kasabasında geçen bir komedi.

- ABD yapımı animasyon “Peter Pan ve Tinker Bell: Sihirli Dünya / The Quest for the Never Book”, çocuklara hitap ediyor. Haftanın çocuklara yönelik diğer bir filmi ise Almanya yapımı “Küçük Cadı / Die kleine Hexe”.

Haberin Devamı

Genç bir Han Solo