Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD’nin öncü yüksek mahkeme yargıcı Ruth Bader Ginsburg ve kariyerini adadığı kadın hakları mücadelesi, “Eşitlik Savaşçısı”nın merkezinde.

Ruth Bader Ginsburg, ABD hukuk sisteminin çok tanınan kahramanlarından. Kariyerinin en başında kadınların eşitliği için mücadele vermeye başlıyor ve büyük hukuk zaferleri elde ediyor. 1993 yılında Bill Clinton başkanlığı döneminde, yüksek mahkemeye atanıyor. ABD hukukunun en yüksek mevkiindeki ilk kadın yargıçlardan biri oluyor ve hâlâ burada görev yapıyor.

“Eşitlik Savaşçısı / On the Basis of Sex”, bu ilham verici kadının kariyerinin başları ve eşitlik hakları alanına yönelmesi üzerine. Harvard Hukuk Fakültesi’nde eğitim alan birkaç kadından biri olan Ginsburg, bir yandan eşi ve çocuğuyla ilgilenirken diğer yandan okulu en üst dereceyle bitiriyor. Buna rağmen kadın olduğu için ayrımcılığa uğruyor ve zamanla ABD hukukunda kadınları geri plana atan kanunların değişmesi için bir savaş vermeye başlıyor. Ginsburg’u Felicity Jones’un başarıyla canlandırdığı “Eşitlik Savaşçısı”, yaratıcılık açısından televizyon filminin ötesine geçemiyor. Eli yüzü düzgün ancak alışıldık bir biyografi olarak kalan film, sadece konu aldığı Ginsburg’un hikayesinin verdiği ilham için izlenmeyi hak ediyor.

Haberin Devamı

Ginsburg’un zorlu mücadelesi

“Eşitlik Savaşçısı / On the BasIs of Sex”

Yön.: Mimi Leder

Oyn.: Felicity Jones (Ruth Bader Ginsburg), Armie Hammer (Martin Ginsburg), Justin Theroux (Mel Wulf), Sam Waterston (Erwin Griswold), Kathy Bates (Dorothy Kenyon)

Sen.: Daniel Stiepleman

Gör.: Michael Grady

Müz.: Mychael Danna

Haftanın diğerleri

- “Mary Poppins: Sihirli Dadı / Mary Poppins Returns”, 1964 yapımı “Marry Poppins”in müzikal türündeki devam filmi. P. L. Travers’ın ünlü dadısını Emily Blunt’ın canlandırdığı film, Poppins’in artık yetişkin olan Banks çocuklarının yanına gelmesi üzerine. 1930’lar Londra’sında geçen hikaye, Blunt ve Lin-Manuel Miranda’nın güçlü performanslarıyla dikkat çeken bir aile filmi.

- Haftanın beş yerli filmden biri Cem Özüduru ve Can Emre’nin yönettiği “Börü”. Film, 15 Temmuz gecesi görev yapan bir polis timi üzerine. Talip Karamahmutoğlu’nun yönettiği “Müsaadenizle Büyükler” komedi türünde bir aile filmi. Ahmet Sönmez’in imzasını taşıyan “Trileçe”, kimsesiz bir çocuğa odaklanan bir dram. Mehmet Gün’ün yönettiği “Chef”, başrolünü Bekir Aksoy’un üstlendiği romantik komedi türünde bir yapım. Sefa Öztürk’ün imzasını taşıyan “Güven”, aileye odaklanan bir dram filmi.

Haberin Devamı

- ABD yapımı “Troller ve Dinozorlar / Trolled”, çocuklara hitap eden bir animasyon.

Ginsburg’un zorlu mücadelesi

DC evreninde kaos

Çizgi roman uyarlamaları arasında rakibi Marvel’ın birkaç adım gerisinde kalan DC Comics’in yeni filmi “Aquaman”, bu yargıyı güçlendiren çok zayıf bir uyarlama. Yarı insan yarı su altı medeniyeti Atlantisli Aquaman, filmde “Game of Thrones”un Drogo’su Jason Momoa tarafından canlandırılıyor. Diğer önemli rollerde Nicole Kidman ve Patrick Wilson’ı izlediğimiz, James Wan’ın yönettiği filmde, Aquaman, Atlantis’le karada yaşayan insanlar arasında çıkması muhtemel bir savaşı önlemeye çalışıyor. Özensiz diyaloglar, benzerleri defalarca anlatılan bir hikayeyi mizahtan tamamen yoksun bir tavırla sunan film, zayıf DC uyarlamalarına yeni bir halka katıyor.

Haberin Devamı

Ginsburg’un zorlu mücadelesi