Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Harry Potter uyarlamalarının sonlanmasının kederini yaşayan milyonlarca hayran, artık beş filmlik bir yan seriye dönüşecek “Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar? / Fantastic Beasts and Where to Find Them”le teselli bulabilirler. Rowling’in Newt Scamander adıyla kaleme aldığı kitabın sinema uyarlamasının senaryosunda da Rowling’in imzası var. Filmin yönetmen koltuğunda ise “Harry Potter” serisinin son dört filmini yöneterek Harry Potter evreninin resmi yönetmenine dönüşen David Yates oturuyor.

Haberin Devamı

Hem tanıdık hem yeni

Zaman ekseninde Potter filmlerinin öncesinde 1926 yılındayız. Canavarları bavulunda toplayan ve onlarla ilgili sonradan Hogwarts’da okutulacak bir ders kitabı yazacak olan Newt Scamander, İngiltere’den New York’a gelir. Canavarlarının birkaçının kaçması onun yolunun büyücü olmayan Jacob ve büyücü Porpentina’yla kesişmesine vesile olur. Ancak New York’u Newt’ın canavarlarından daha büyük tehlikeler beklemektedir.

Potter evreninin mekanını İngiltere’den taze kan olarak New York’a taşıyan film, bu sayede yeni bir büyücülük dünyası inşa edebiliyor. Filmin aralarında Eddie Redmayne ve Colin Farrell’ın da olduğu yeni oyuncu kadrosu, serinin “iyi oyunculuk” geleneğini devam ettiriyor. Sonuçta hem tanıdık hem yeni bir dünyada yol alan bu yeni seri, sadece Potter hayranlarını değil, fantastik filmleri sevenleri de memnun edecek her şeye sahip.

“Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar? / FantastIc Beasts and Where to FInd Them”

Yön.: David Yates

Oyn.: Eddie Redmayne (Newt Scamander), Dan Fogler (Jacob Kowalski), Katherine Waterston (Porpentina Goldstein), Colin Farrell (Percival Graves), Samantha Morton (Mary Lou), Ezra Miller (Credence) Sen.: J.K. Rowling Gör.: Philippe Rousselot Müz.: James Newton Howard

“Asmalı Konak” ikilisi bir arada

Hem tanıdık hem yeni

Özcan Deniz’in yazıp yönettiği ve başrolünü Nurgül Yeşilçay’la paylaştığı “İkinci Şans”, popüler televizyon dizisi “Asmalı Konak”ın sevilen ikilisi Deniz ve Yeşilçay’ı bir araya getiriyor. Film öğretmen Yasemin (Yeşilçay) ve lüks bir restoran sahibi Cemal’in (Deniz) çocukları üzerinden tanışmalarıyla başlıyor, bu ikilinin tartışmalarla filizlenen ilişkisinin duygusallaşmasıyla ilerliyor. Romantik komedi türündeki film aralarındaki kimya kanıtlanmış Deniz ve Yeşilçay’ın uyumundan güç alıyor. Deniz’in yönettiği filmlerin en derli toplusu olarak dikkat çekse de türe yeni bir yön veya yaratıcılık katmaktan uzak.

Haberin Devamı

Bireysel yozlaşmanın anatomisi

Hem tanıdık hem yeni

Romanya sinemasının “4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün”le Altın Palmiye kazanmış yönetmeni Cristian Mungiu, yeni filmi “Mezuniyet / Bacalaureat”la bir kez daha Romanya toplumuna bakıyor. Doktor Romeo’nun (Adrian Titieni) kızı Eliza (Maria-Victoria Dragus) üniversitede burslu olarak İngiltere’ye gidecektir. Ancak uğradığı bir saldırı bitirme sınavlarındaki performansını etkiler. Romeo kızının geleceği için yolsuzluk yapma yolunu seçer. Film, Cannes Film Festivali’nden Mungiu’ya Olivier Assayas’la paylaştığı En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandırmıştı.

Mungiu bireysel bir yozlaşma hikayesi üzerinden Romanya toplumunun geçmişi ve geleceğini de düşündürürken, büyük bir hakimiyetle gerilimli bir atmosfer inşa ediyor. Ayrıca sinema matematiğinin sekmeden işlediği bir yapım. Film Romanya sinemasının en heyecan verici ülke sinemalarının zirvesinde yer aldığı yargısını güçlendiriyor.

Haberin Devamı

Haftanın diğerleri

Hem tanıdık hem yeni

Emir Khalilzadeh’in yönettiği, oyuncu kadrosunda Ahmet Çakar, Sinan Engin, Rasim Ozan Kütahyalı’nın da aralarında olduğu isimlerin yer aldığı “Adam mısın!”, bir futbol ekibinin başından geçenleri konu alan bir komedi. Bir diğer yerli film “Bir Şey Değilim” ise Muharrem Özabat’ın yönettiği bir yapım. Münir Can Cindoruk ve Bihter Dinçel’in rol aldıkları yapım genç bir tiyatrocunun başına gelenleri anlatıyor.

2014 yapımı “Ouija”nın öncesindeki olayları konu alan “Ölüm Alfabesi: Kötülüğün Başlangıcı / Ouija: Origin of Evil”, Mike Flanagan’ın imzasını taşıyor. Oyuncu kadrosunda Elizabeth Reaser, Annalise Basso ve Lulu Wilson’ın yer aldığı film, 1960’larda geçiyor ve bir ailenin kötü bir ruh tarafından ele geçirilen kızını kurtarma çabasına odaklanıyor.

Çin yapımı animasyon “Ayı Kardeşler: Büyülü Kış / Xiong Chumo Zhi Xueling Xiongfeng”, çocuklara hitap ediyor.