Nükhet Everi

Nükhet Everi

nukheteveri@yahoo.com

Tüm Yazıları

Uluslararası kimlik sahibi bir sanatçı olan Nuri Bilge Ceylan’ın Anadolu duygusunu yücelten sergisi “Nuri Bilge Ceylan Baksı’da” aynı zamanda Anadolu’ya da büyük bir armağan.

2014 yılı Avrupa Konseyi Müze Ödülü sahibi Baksı Müzesi’nde 25 Ağustos’a kadar “Nuri Bilge Ceylan Baksı’da” adlı fotoğraf sergisi var. Sergi, Nuri Bilge Ceylan’ın çektiği fotoğraflardan, “Sinematografik Türkiye” ve “Babamın Dünyası” adı altında iki ayrı bölümden oluşuyor. Baksı Müzesi Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın tabiriyle “Yerelin en derin ruhundan çıkan bir bina.” Nuri Bilge Ceylan sergisi zamansızlıktan söz eden ve kırsala çok uygun bir sergi olmuş. Tam anlamıyla bir dayanışma sergisi. Nuri Bilge Ceylan sergiyi yapmayı hiçbir şart öne sürmeden kabul etmiş, Dirimart ise sahip olduğu koleksiyonla sergiye destek çıkmış. Uluslararası kimlik sahibi bir sanatçının Anadolu duygusunu yücelten bu sergisi aynı zamanda Anadolu’ya da büyük bir armağan olmuş.

Haberin Devamı

Çok sevgili dostum Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın muhteşem eseri Baksı Müzesi’nin hikayesi yıllardır çok yazıldı, çizildi.

Baksı’ya gittiğinizde tanıdığım ve bildiğim en iyi hikâye anlatıcı olan Hüsamettin Koçan oradaysa ve hikayesini kendisinden dinleme şansına sahip olursanız inanın kelimenin tam anlamıyla büyülenecek, eşi benzeri olmayan bu müzeye hayran kalacaksınız. Gitmeyi babadan, beklemeyi anneden öğrendiğini her fırsatta ifade eden Hüsamettin Koçan’ın bir geri dönüş hikayesidir Baksı. Baksı Müzesi kültürel sürekliliğin, zanaatlerin vurgulandığı interdisipliner bir müze. Burada insanın öyküsünün önemini anlayacaksınız. Günümüz insanının çok uzağa gidip kaybolduğunu fark edeceksiniz. Gurbetle birlikte yerelliğin yırtıldığını fakat köprülerin kurulduğunu göreceksiniz.

Kültür turizmi için çok önemli

Köklere dönmeye, gurbetçiyle masal arasındaki ilişkiyi keşfe davet edecek müzedeki serüven sizi. Hüsamettin Koçan’ı dinlerken şu soru karşınıza dikilecek: İnsan unutarak mı, hatırlayarak mı daha mutludur? Cevap Koçan’dan dinlediklerinizin içinde: “Unutmak hafıza yitirmektir, hatırlamaksa insanı destan kahramanı yapar.” İnsanın tam da bu noktada karşısına dikilen arada kalmışlık, evrensel ve herkese değen işlere imza atan Hüsamettin Koçan’ı evrensel ortak üretim, birbirine yaklaşıp hayatın armağanlarını toplumla paylaşmak ve insan öyküsünden kopmamak düşüncesiyle yola çıkarmış.

Haberin Devamı

Bu sergi Anadolu’ya armağan

Çocuklar ve kadınlar için çok şey yapılıyor bu müze vasıtasıyla. Örneğin valilik ve belediyenin de desteklediği, Tabanlıoğlu Mimarlık Merkan Gürsel yönetiminde tasarlanmış yepyeni bir kadın istihdam merkezi yapımına geçildi Bayburt merkezde. Burada kadınlar üretecek, kadınlar üzerinden uluslararası bir marka yaratılacak. Kente doğru insanlar için bir üretim alanı yaratılıyor anlayacağınız. Nuri Bilge Ceylan sergisini kaçırmayın. Bu sergiden sonra 1 Eylül’de Almanya’da yaşayan önemli bir sanatçı olan Şakir Çökçebağ’ın yerel malzemeyle düzenleme yapacağı sergisi açılacak. Nuri Bilge Ceylan nasıl Anadolu ve zaman vurgusuyla karşımıza çıkıyorsa, Şakir Gökçebağ’ın malzeme ile işler üretmesi de buradaki birikim ve malzemeye mutlaka yeni bir içerik katacaktır. Heyecanla bekliyoruz. Baksı Müzesi kültür turizmi için çok önemli bir yer. Kültür turizmi Türkiye açısından tüm turizm çeşitleri içinde en önemlisidir. Bunu kavramak ve doğru uygulamak da bir o kadar önemli. Birkaç yıldır Baksı Müzesi bazı Karadeniz gezilerinin bir parçası. Elbette Baksı Müzesi’nin böyle turların bir parçası olması güzel bir durum ama ben Baksı Müzesi’ne ve bölgeye daha çok zaman ayırmak gerektiğine, bu kadar keşfedilmemiş ve vurgulanmamış kültürlerin olduğu bir bölgede zaman ve alanı genişletmenin daha doğru olacağına inanıyorum. Baksı Müzesi en az iki gece konaklamayı gerektiren bir yer. Burada konaklayarak civarı keşfedebilir, doğada aktiviteler yapabilir, özellikle de müzenin sunduğu çeşitli imkanları kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Rezervasyona dikkat

Baksı Müzesi Konukevi’nde konaklamak istiyorsanız organize bir tura katılabilirsiniz, kendiniz gidecekseniz mutlaka arayıp müsaitlik olup olmadığını öğrenin ve rezervasyon yaptırarak gidin.

Buralara kadar gelmişken Erzurum ve Bayburt şehirlerini de detaylı olarak gezebilirsiniz.