Oğuz Örnek

Oğuz Örnek

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Demokrasi’nin sözlükteki karşılığı; “Eşitlik ilkesine dayalı yaşam biçimi”.
Anlam buyken, algı bulanıklığı var şu ara. Her demokrasi eleştirisine “Duble Yollar” kalkanı kullanılmasının yarattığı bir durum olsa gerek bu. Arkadaşım şöyle anlattı:
“Önceki hafta sizden çıktık. Radyoda demokrasi tartışılıyor. Trafik adım adım ilerliyor. Bu sıpanın soracak sorusu kalmadı zaar. (Baba demokrasi ne?) diye yapıştırdı. Canım burnumda ya. Radyodan kaptığım özet tanımla sıyırmaya kalktım. (Herkesin eşit olduğu yaşam biçimi). Kesmedi keratayı, (Nasıl yani?) dedi. Koltukta uyuşmuşum. Vites 2’den yukarı çıkmıyor. Gördüğü ile tarif ettim. (İşte burası. Bak herkes eşit. Kimse diğerini geçemiyor. Herkes bekliyor.) Konu kapandı. Ama yanılmışım. Bugün gelirken aynı yerden geçtik. Oğlan beni dürttü. (Baba bak demokrasiye geldik.)”
Anlayacağınız; Balıkesir’den, Aydın’a; Ege duble yollarında iliklere kadar demokrasi yaşanır oldu şu sıra. Cepteki para, altındaki araba, geçmiyor bu karayolu coğrafyasında. “Herkes eşit” tatil dönüş yollarında. Öyle ki; “Türkiye’de en demokratik alan trafik” dedirtiyor adama.
Ayvalık, Foça, Çeşme, Karaburun, Urla, Sığacık, Seferihisar, Ahmetbeyli, Selçuk, Kuşadası, Davutlar çıkışları “Demokrasi okulu” bu anlamda.
Herkes 1. ve 2. vitesi kullanıyor. Azami hız 20 kilometre. Herkes için geçerli. Sollama yok. Araya kaynak mümkün değil. Eve giriş süresi aynı. Tercih ettiğin kıyı kasabası uzaklığına göre. 4 ile 5 saat arası. Tam bir eşitlik ilkesine dayalı yaşam ortamı.
Narlıdere’den İzmir’e giriş 3 saat. Menderes’ten İzmir’e giriş 2 saat, Çiğli’den sadece Karşıyaka’ya giriş 1 saat. Bir de ilçe merkezlerinden çıkışı var. Çeşme merkezden otoyola giriş kuyruğu 3 kilometre. Kuşadası daha vahim. Kuyruk, Söke çevreyolundan başlayıp Pamucak ayrımına ulaşabiliyor. Mesafe 16 kilometre.
Nedeni; duble yollar. Çünkü AKP iktidarı kadar dayanıklı çıkmadı.
Duble yollar, duble yol işlevi görmüyor. Buralara bağlanan yollar, sürekli bakımda ya da onarımda. Duble yollarda da tamirat var. Gidiş-geliş tek hatta düşürülmüş. Gece karanlığında birden daralabiliyor.
İzmir her yere yakın ya. Millet “En uzak Marmaris. Bastın mı 4 saat” diyerek düşüyor yollara. Perşembe gününden başlıyor akın. Vatandaş, Anayasa’nın 23. Maddesi “Seyahat Özgürlüğü”nü yaşamaya koşuyor Ege koylarına.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklamasına göre sadece İzmir’deki motorlu araç sayısı 2009 yılına göre 925 bin 366. Bu araçların yarısının hafta sonu “Girilir-Yüzülür” yerler için yollarda olduğunu iddia etmek yanlış olmaz.
Sadece İzmir’den bahsediyoruz. Ülkenin dört bir yanı duble yol. Kimi inşa, kimi onarım aşamasında. Sinirlerinin gerildiği anlar için tavsiyem şu: Değerlendirmenizi 6 yaşındaki çocuğun açılımı ile yapın.