Orhan Beşikçi

Orhan Beşikçi

-

Tüm Yazıları

Şirinyer Hipodromu’na at sporları yazarı Hakan Demirci, İzmir atçılığı üzerine makaleler yazan Dr. Metin Özer, eşim Ressam Bedriye Gülay Beşikçi   ile birlikte gittik. Soğuk bir İzmir sabahında İngiliz ve Arap atlarını koşulara hazırlamak için hipodroma gelen jokey, apranti, çalıştırıcı, at sahibi, seyis ve diğer TJK çalışanlarıyla selamlaştık. 

Girişte, 1940’lı yıllarda hipodromda kullanılmış, emektar tarihi traktörün öyküsünü anlatan Hakan Demirci’ye, ilk programlı koşuların yapıldığı Şirinyer Hipodromu’nda İzmir atçılık tarihini sergileyen bilgi, belge ve objelerin bulunduğu bir müzenin olup olmadığını sordum. 19. yüzyılın ortalarından günümüze varlığını sürdüren İzmir’de atçılık müzesinin olmaması büyük bir eksiklikti. Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi,  önümüzdeki aylarda gerçekleşecek spor sergisinde Hakan Demirci’nin atçılık camiası dışında kendi koleksiyonundan topladığı eserlerin bir kısmını sergileyecek. Dilerim, bu sergi Atçılık Müzesi’nin başlangıcı olur.   Girişte, sağda Şirinyer Hipodromu’nun maskotu olan midilli atlarının önünden geçip antrenman pistine çıkmaktan mutlu olmuş, hepsi birbirinden güzel, doğanın özenerek yarattığı atları yakından görmenin heyecanını yaşadık. Aydınlık yüzlü genç jokeylerle karşılaştık, içlerinde bize hoş geldin diyenler oldu. Jokeylik kolay bir meslek değil, bir gün önce koşu kazanmış jokeyin antrenman sırasında atından düşmesine üzüldük. Neyse,   düşmenin arkasından jokey kısa bir süre sonra ayağa kalkıp kazayı hasarsız bir şekilde atlattı. Renkli geçen gezi sırasında Şirinyer Hipodromu’nun tarihini, yaşanan olayları hafızamda canlandırmaya çalıştım. Arkasından hep birlikte eski bir İzmir mezarlığına gidip Osmanlı süvarisi ilk Türk jokeylerinden biri olan, şampiyonluklar kazanmış, Salihli doğumlu Bekir Koşucu’nun mezarını aradık...

Adları yaşatılıyor mu?

Haberin Devamı

Jokey Bekir Koşucu’nun yetiştirdiği safkanlar ile Gazi Koşusu’nu iki kere kazanan talebesi Jokey Arap Davut... 13 yaşında ata binen, 44 yıl atın üzerinden inmeyen, binlerce yarışın şampiyonu, babası Arap Davut gibi 2 kez Gazi Koşusu, 8 Cumhurbaşkanlığı, 7 Başbakanlık Kupası dahil 4 bin koşuyu kazanmış, yabancı ülkelerde Türkiye’ye temsil etmiş, İmparator lakaplı Süleyman Akdı... Kendisi gibi başarılı bir jokey olan, halen eğitmenlik yapan, kardeşi Davut Akdı... 49 yıllık yarış hayatı boyunca binlerce koşuyla birlikte 7 kez Gazi Koşusu kazanan, efsane Jokey Ekrem Kurt... 1968-1969 yıllarında Gazi koşularını kazanan, usta Jokey Sedat Okumuş’un Salihli doğumlu olması, Hakan Demirci’nin dediği gibi tesadüf olabilir mi? Jokey fabrikası Salihli’de şampiyon jokeylerin adları, kentin cadde ve sokaklarında yaşatılıyor mu? İzmir doğumlu, başarılı jokeylerimiz de var, gün gelir onları da yazarım. Jokeylere kazasız koşular diliyorum; bol şans, atlarının ayakları düz bassın.