Basmane’den metroya binip bir durak sonra Hilal istasyonunda indim. Buradan Ege Mahallesi’ne (Tenekeli) yürüyüp mahallenin özgün yapısı olan Agios Ioannis sten Alygaria Kilisesi’nin son halini gördüm. Kilisenin; mermer kapı, pencere ve sövelerini taşıyan duvarları bunca ihmale rağmen ayaktaydı. Mimarisi ve tarihlendirilmesi üzerine yeterli araştırma yapılmayan kilisenin çatı saçaklarında bulunan dini sembolleri seçmekte zorlanmadım. Çevresinde kiliseyle ilgili olabileceğini düşündüğüm, onarılmayı bekleyen yapılar, bir dönem yazlık sinema olarak kullanılan avlusundaki fazlalıklar gözümden kaçmadı. Tekrar geri dönüp dünyaca ünlü demiryolu kavşağına (Tekatu) merhaba dedim. Oradan pastan rengi kaçmış demir köprüden Hilal Mahallesi’nin, yılların ihmaline uğramış sakin sokaklarında yürüdüm. 1229/1 Sokak’ta karşıma mahallenin bilinen mimarisiyle farklı olan, pencereleri kemerli tuğlalı yapı çıktı. Bu bina, Halkapınar Su Fabrikası’nı kuran Belçikalılar veya demiryolu çalışmaları sırasında İngilizlerin inşa ettiği hizmet binası olabilir miydi?
Mahallenin zenginliğine zenginlik katan Kervan Köprüsü, Kemer Polis Karakolu, eski Türkçe kesişme anlamına gelen, dünyada sadece birkaç yerde bulunan, ‘Tekatu’ adıyla bilinen kavşak üzerine yazdığım için üzerinde durmuyorum. Buradan Murat Dağı’na, Şehit Fazıl İlkokulu’nun bulunduğu tepeye yöneldim. Hilal Hamamı’nın bitişiğinde Belediye tarafından Roman Kültür Merkezi yapılmak üzere satın alınan, korunamadığı için enkaza dönüşen tarihi yapının etrafı beton ve demir perdeyle kapatılmış. Şehit Fazıl İlkokulu’nun önünde, bu okulda müzik öğretmenliği yaptığı yıllarda bölgenin çocuklarına müzik dersi vermiş, müzisyenler yetiştirmiş, unutulmaz şarkıların bestekârı Yusuf Nalkesen’i selamladım.
İlgi gösterilmeli
Aynı saatlerde Yenişehir Mahallesi’nin (Tepecik) sınırları içinde yer alan Gazi Osman Paşa İlkokulu’nun kütüphane açılışına katıldım. Okula binlerce kitap kazandıran Mesut Tim’e, gezide beni yalnız bırakmayan Atilla Özdemir, Erol Şaşmaz ve Tepecik Yardımlaşma Platformu Başkanı Atalay Dönmez arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
Tepecikliler, çevrelerinde bulunan zenginliğin farkında oldukları için, bu yıl ‘Neolitik Dönemden Günümüze Tepecik ve Çevresi’ etkinliğine hazırlanıyor.
Paneller, fotoğraf sergileri ve sürpriz programlar dışında, profesyonel rehberler bölgenin tarihsel zenginliğini İzmirlilere anlatacak. Dilerim, yerel yöneticiler bundan sonra tarihi İzmir mahallelerine daha çok ilgi gösterir.
Özay Şendir
New York Times’tan Erdoğan’a baskı çağrısı
28 Nisan 2025
Tunca Bengin
Varlığı da tehdit yokluğu da...
28 Nisan 2025
Cem Kılıç
‘Belirli süreli’ sözleşmeler hakkında her şey
28 Nisan 2025
Abdullah Karakuş
Depremin etkilerini nasıl azaltabiliriz?
28 Nisan 2025
Hakkı Öcal
Faşizm imkânsız diyorsanız, etrafınıza bakın ey ABD’liler
28 Nisan 2025