Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yunanistan’da ana muhalefet lideri Çipras, Atina’da, parlamentoda konuştu:

“NATO Zirvesi’ndeki gelişmeler Yunanistan için çok ciddi riskler oluşturuyor, Türkiye pozisyonunu yükseltiyor.”

Ülkedeki 3. siyasi güç durumundaki PASOK-Değişim Hareketi Genel Başkanı da konuştu:

“Türkiye’ye silahlanma kapısının kapatılması gerekirken, Madrid’de ardına kadar açılması kabul edilemez.”

Madrid’de yaşanan gelişmelerin ardından Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nda acil bir toplantı kararı alındı. Bir yandan acil toplantı yapıyor ama diğer yandan da medyaya ABD Başkanı Biden’ın “Ege’de istikrarın sağlanması” mesajının toprak bütünlükleri adına çok önemli olduğu yorumunu yazdırıyorlar.

Haberin Devamı

Yunanistan medyası, Bodrum’a yakın olan Leros Adası’nın silahsızlandırılması için Türkiye’nin 1957’de harekete geçtiği NATO’nun ilk Genel Sekreteri Lord Ismei’nin Ankara’nın talebini kabul ettiğini gösteren belgeleri yayımlamaya başladı. Yunanlılar çok uzun yıllar boyunca bu kısıtlamaları kaldırmaya çalışmışlar ama başarılı olamamışlar. Şu sıralar Atina NATO’ya çok öfkeli ve amaç, NATO geçmişten bu yana Türkiye’den yana demek.

Ta Nea, dün “NATO Zirvesi, Erdoğan ve Müzakere Sanatı” manşetiyle çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı öven satırlar, Yunanistan’ın başbakanı olabilmek için Türkiye karşıtlığı üzerine siyaset kuran Dışişleri Bakanı Dendias’ı çok rahatsız etmiştir muhakkak.

Atina’da bir diğer alarm durumu turizmle ilgili. Rusya’nın Yunan diplomatları sınır dışı etmesinden sonra ülkenin birçok yerinde Yunanistan konsoloslukları kapatıldı. Bu da Yunanistan’dan tatil alan Rus turistler için vize krizine neden oldu. Rus turizm medyası ve tur operatörleri Yunanistan vizesi alamayan turistleri Türkiye’ye yönlendirmeye başlamış. Atina bu durumdan da çok rahatsız.

F-16 satışı tamam gibi

Atina alarm durumuna geçti

Sayfada gördüğünüz sosyal medya hesabı ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’a ait.
Böyle yazınca çok sıradan gözüktüğünün farkındayım. Lindsey Graham, son yıllarda ABD Senatosu’nda Türkiye karşıtlarının sözcüsü haline gelmiş bir isim.

Haberin Devamı

Terör örgütü YPG’nin koyu bir destekleyicisi ve bu yüzden Suriye’ye düzenlenen her harekâtta Türkiye’ye ateş püskürmesiyle ünlü. Başkan olduğu dönemde Trump’a mektup yazıp, S-400 meselesi için yaptırımların hemen uygulanmasını isteyen de yine o. Cumhuriyetçi Graham’ın bu kadar Türkiye karşıtı olup da, “Biden’ın Türkiye’ye F-16 satışına destek vermesini destekliyorum” diye sosyal medya paylaşımı yapması son derece önemli. Kaldı ki Biden, Demokrat Parti’den seçilmiş bir Başkan ve ABD’de bir sonraki seçimin kazanlarının kaynamaya başladığı bir dönemdeyiz.

ABD’den iki talebimden biri, mevcut filonun Block-70 seviyesine çıkarılması, diğeri de Block-70 uçak satışıydı.

Yunanistan filosunu bizden önce yükseltme işlemine başladı ve 2027’ye kadar süreç tamamlanacak. Türkiye satın alacağı Block-70’ler sayesinde hem filosunu yenileyinceye kadar Ege’deki hava üstünlüğünü korumuş olacak hem de “Asea radarı” olan Block-70’ler sayesinde Yunanistan’ın Fransa’dan aldığı Rafale uçaklarının radar üstünlüğünü bertaraf etmiş olacak. Bir not daha ekleyeyim: Bir F-16’nın bir saatlik uçuş maliyeti 12 bin, bir Rafale’in saatlik uçuş maliyeti 28 bin dolar.

Haberin Devamı

Beşinci doz randevu açılacak mı?

Avrupa’da da Türkiye’de de koronavirüs vakaları yeniden yükselişe geçti.

Tedbirli olun, önlem alın falan deniliyordu da vatandaş tek başına ne yapsın?

Sağlık Bakanlığı BionTech 4. doz randevularını Şubat 2022’de açmıştı. Hatırlatma dozları üç ayda bir yapıldığına göre, o zaman aşı olanlara yeni doz gerek ama randevu açılmadığı için korunmak isteyenin de eli kolu bağlı durumda. Geçen hafta günlük vaka sayısı ortalama 3 bin 805 oldu, bu kez hepimiz daha korunmasızız.

Sağlık Bakanlığı, bugün karar alsa, hatırlatma dozları ancak eylülde tamamlanmış olacak, geç kalmayalım...a

Ali Koç belediye başkanı olarak atansa mı?

Seçim varken atama da ne demek diye kızan çok olacak ama yazının sonuna kadar sabır gösterin lütfen.
Seçtiğimiz belediye başkanları aslında genel başkanların atadığı adaylar, çoğunun adını ilk kez aday olduklarında duyuyoruz, o yüzden Türkiye’de atanmışları seçtiğimiz bir sistem var.

Gelelim yazının başlığındaki Ali Koç önermeme. Son bir yıldır, çeşitli müzelerle ilgili olarak sık sık Özbekistan’a, Taşkent’e gidiyorum.

Özbekistan’ı değiştiren, Türkiye ile ilişkileri olması gereken hale getiren adam, Devlet Başkanı Mirziyoyev, ülkenin önemli iş adamlarından Cihangir Artikhocayev’i, “Şehir Hâkimi” yani Vali ve Belediye Başkanı olarak atamış. Taşkent’te bugün dünyanın en önemli mimarlık firmalarının çizdiği bulvarlar, mimarisi parmak ısırtan binalar, Mirziyoyev’in diplomatik açılımları sonucu 2024-2025 yıllarında yapılacak dev uluslararası organizasyonlar için sanatla buluşmuş büyük projeler yürütülüyor.

Yazın sıcaklığın 40 derece civarında olduğu, yemyeşil, parklarla dolu bir şehir oldu Taşkent.
Türkiye’de atama olmaz ama Özbekistan Devlet Başkanı Mirziyoyev’in izlediği yol, aday olarak karşımıza çıkacak atanmışların belirleme sürecinde örnek olabilir.