Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kanadalı eski bir model ve diyetisyenlik yapan bir anne ile Güney Afrikalı bir mühendisin ilk oğulları olarak doğdu.

Oldukça zor bir çocukluk geçirdi, anne ve babasının boşanması, okulda gördüğü akran zorbalığı ve asperger sendromu bu zorlu çocuklukta
ilk akla gelenler.

Akran zorbalığı derken alay edilmekten öte şeyler yaşamış Elon Musk. Mesela bir arkadaşı tarafından merdivenlerden itilip hastanelik olacak hale gelmesi kadar ağır durumlar yaşamış.

Anne ve babasının ayrılığı sürecinde babasıyla yaşamayı tercih etmiş ama bugün tercihleri daha farklı.

Haberin Devamı

Annesiyle çıktığı televizyon programları oldu ama Güney Afrika’da yaşamaya devam eden babasını en son altı yıl önce görmüş. Asistanı vasıtasıyla babasının göz ameliyatına maddi destek sağlamayı öneren bir mail atmasını ve arada sırada telefonla konuşmalarını saymazsak aralarındaki diyalog yok denecek kadar az. Kimse net olarak söylemiyor ama bunun temel sebebi baba Errol Musk’ın kendisinden 40 yaş küçük bir kadınla hayatını devam
ettirmeye karar vermesi gibi duruyor.

Zaten bunlar Musk’ın konuşmayı pek sevdiği meseleler değil.

***

İnatçı bir adam Elon Musk. İlk karısı Justine Musk 2010 yılında Marie Claire dergisine yazdığı bir röportajda Elon’ın başarının sırrını “hayır” lafını bir cevap olarak kabul etmemesi olarak tarif etmişti. Sadece piyasa koşulları değil kaderi konusunda da inatçı bir adam Elon Musk. Elon ve Justine çiftinin ilk bebekleri doğduktan 10 hafta sonra ölünce, çift önce sarsıntılı bir dönem geçirdi. Ardından önce ikiz, sonra üçüz, beş erkek çocuk sahibi oldular.

Boşanma davalarında da benzer bir durum var aslında. Elon Musk, 2. ve 3. evliliğini aynı kişiyle, İngiliz aktris Talulah Riley ile yaptı. İki deneme de başarılı olmayınca 3. boşanma da kaçınılmaz oldu. Elon Musk, Amber Heard ile sorunlu ilişkisinin ardından Kanadalı şarkıcı Grimes ile birlikte oldu. Doğan çocuğuna xAE A-12 adını verdi.

Geleceği gören adam mı yoksa doğan çocuğunu bile pazarlama aracı olarak kullanan adam mı, tartışmanın ucu açık. İş hayatı en azından çok zengin oluncaya kadar daha düzgün giden bir adam Elon Musk.1990’ların dot.com patlaması sırasında kurduğu iki start-up şirketini yüksek fiyatlara satarak ilk yüz milyon dolarlarını kazanan biri o.

Haberin Devamı

Onu tüm dünyada üne kavuşturan Tesla markasının yola çıkışındaki başarısızlık, araç teslimlerini zamanında yapamaması çok tartışılmıştı ama dediler ya, Elon Musk’ın hayat hikâyesi inat ederek kazanmak üzerine kurulu.

***

İdeolojisi olmayan bir adam Elon Musk. Trump ile kavgasını tüm dünya biliyor.

Mevcut Başkan Biden, elektrikli otomobillerden söz eden bir konuşmasında Tesla markasından söz etmeyi unutunca, Elon Musk, Twitter’dan “Biden insan formunda bir ıslak çorap kuklası” diye yazdı.

Lafını esirgememek ile çirkinleşmek arasında bir yerlerde ilk dolaşması değil bu.

Tayland’da bir mağarada mahsur kalan çocukları kurtarma operasyonuyla ünlenen Vernon Unsworth hakkında “Pedofil herif” mesajı paylaştı. Sonra bu mesajını sildi ama 190 milyon dolarlık tazminat davasından kurtulamadı.

Musk’ı anlamak için ikili arasındaki kavganın sonuna değil başına bakmak lazım, Elon Musk, çocukların kurtarılması için mini bir denizaltı bağışlamayı önermiş, Unsworth ise bunun ucuz bir halkla ilişkiler faaliyeti olduğunu söylemişti.

Haberin Devamı

190 milyon dolarlık davanın ne önemi var, hisse değerlerinin yüksek olduğunu yazınca kendi markası
Tesla’ya 14 milyar dolar değer kaybettiren adam o. Türkiye’de sevmeyeni çok Musk’ın, özellikle kripto para borsalarını duman eden mesajlarından sonra doğdu bu antipati.

Kafası karışık dedim ya, Putin’i düelloya davet eden, şimdi de Ukrayna’nın asla kabul etmeyeceği barış taslaklarını ileri süren, işler istediği gibi gitmediğinde internet uyduları için ABD Savunma Bakanlığı’na fatura çıkaran biri Elon Musk.

Dâhi mi, deli mi, idealist mi yoksa global bir pazarlamacı mı, karar vermek zor doğrusu.

***

Yılan hikâyesine dönen “alıyorum-vazgeçtim” sürecinden sonra Twitter’ın sahibi oldu Musk.

Şirketin ilk yüzde 9’unu aldığında yönetime girmeyi kabul etmemişti şimdi tüm şirketi satın aldı.

Kuş kafesten çıktı diye yazdı geçen cumartesi, dünya genelinde beğenilen “Belki de başka bir kafese girdi” cevabı Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi.

Kesin olan şey şu: Elon Musk’ın dünyada hayranı çok. Çocukluğunu araştırırken yaptığı kumdan kaleleri
bile öven yazılarla karşılaştım. İlk bilgisayar programını 12 yaşında yazdı deniliyor, bu birçok çocuğun hayat hikâyesinde olan bir bölüm.

Elon Musk, global pazarlamacı olsa bile dünyanın en zenginlerinden biri olarak müthiş başarılı olduğu kesin.

Peki, Elon Musk’tan ikinci bir Trump, yani bir başkan olma hayali çıkar mı?

Buna evet diyenler çok ama okuduklarımdan anladığım, Elon Musk ABD’ye değil dünyaya başkan olmak isteyecek bir hırsa sahip ve ABD Başkanı olursa, filtresiz sosyal medya mesajları ve hakareti iletişim dili olarak kullanması kesinlikle 3. Dünya Savaşı’na neden olur.

An’lar...

Kadıköy, 1930: O kadar Kadıköy ki insan hemen tanıyor, sadece zamanı yazmaya gerek duyuyor.

Dâhilik ile delilik arasındaki kuş kafesçisi

Florya Plajı, 60’lar: Bugünün plajlarından çok daha fazla plaj havasındaymış o zaman Florya.

Dâhilik ile delilik arasındaki kuş kafesçisi

Eminönü, 1984: O zamanlarda da bu fotoğrafa bakıp İstanbul ne kadar kalabalık demek mümkün. Bugün o zamanların iki katına vardı İstanbul’daki
nüfus artışı.

Dâhilik ile delilik arasındaki kuş kafesçisi

Haftanın fotoğrafı...

Dâhilik ile delilik arasındaki kuş kafesçisi

Fransa’nın İngiltere kıyılarına bakan, küçük sahil şeridi Saint-Malo’daki Route du Rhum solo yelken yarışı sırasında çekildi bu fotoğraf.İnsanın giderek büyüyen ilgi açlığına dair çarpıcı bir kare.