Prof. Dr. Erol Ulusoy

Prof. Dr. Erol Ulusoy

erolulusoy@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

1 - En az 10 fıkra, şiir ve hikaye ezberlemek:

İçinde ironi de olabilecek, en az 10 adet fıkra ezberleyin. Fıkraların hepsinin konusu aynı, örneğin ‘Temel fıkraları’ olmalı. Fıkra anlatmak ve dinlemek ortamı yumuşatır, kesin sözleri törpüler.

Şiir ise, kendi duygularımızı ifade etmemize aracı olur. Duygularımızı şiirle ifade etmekten çekinmemeliyiz. Şiir okuyan insan duyguya önem verir, karşısındakileri incitmekten çekinir.
Hikâye ise hayatı anlatır. Kimisi bir ders, kimisi ise bilgi iletir. Hikâye anlatmak zihnimizi de diri tutar. Hikâye anlatmasını bilmeyenlerin en büyük sıkıntısı, kendilerini ifade edememeleridir. Olayları kronolojik bir sırada birbirine bağlayarak anlatabilmek için hikâye anlatmayı bilmek gerekir.

Haberin Devamı

2 - Son 3 yıldır hiçbir irtibat kurulmayan bir dostla buluşmak: Herkes bir yaşam kavgası içerisinde. Birçok dostu ihmal ederiz. Oysa ne hoş zamanlar geçirmiş, ne güzel sohbetler etmiştik. Ne oldu da, irtibatımız koptu? “Önce o beni arasın!” mı demeye başladık. Zamanımızın olmadığını mı bahane ediyoruz? Çevremiz mi değişti?

Hiç önemli değil. Uzun zamandır görmediğiniz bir dostunuzla buluşun. Bu liseden bir arkadaşınız da olabilir, öğretmeniniz, ya da ilk çalıştığınız iş yerindeki müdürünüz. O sizin geçmişle bağınızdır. Geçmişinize vefanızdır. Yapmamanız gereken tek şey, onunla olan ilişkinizi ve bağınızı zedeleyecek şekilde bugüne dair kıyaslamalar yapmaktır, övünmektir. Esas olan, onunla geçmişteki bağınızın halen değerli olduğunu hissetmek ve hissettirmektir.

Bol bol kitap...

3 - En az 500 kelimelik bir mesaj yazmak: İletişimin sanal dünyaya sıkışıp kaldığı bir çağdayız. Bir yönüyle iyi, çünkü artık dünyanın her yerinden insanla iletişime geçebiliyoruz. Facebook, Instagram hesapları üzerinden binlerce kilometre uzaklardaki kişilerle dostluk kuruyoruz.

Sanal dünyada iletişim kısa ve genellikle tek cümlelik mesajlarla oluyor. Bazen internet programları da belirli sayıdan fazla kelime ve harfe izin vermiyor. Bu da aslında normal, çünkü sanal dünyada iletişim diyalog şeklinde gerçekleşiyor. Bizler de kelimelerin sanal dünyaya özgü kısaltmalarını kullanıyoruz, “teşekkür ederim” yerine “tşk” yazmamız yeterli geliyor.

Haberin Devamı

Eskiden mektuplarda olduğu gibi bir çok duygu çeşidi ve yoğunluğuyla yazılmış, uzun cümlelerden oluşan mektup metinleri yazma yeteneğimizi yitirdik. Uzun metinler ister istemez duygu yoğunluğu içerir. Bu metin, günlük hayatımızdan bir kesit içerse bile, farkına varmadan hislerimize yer veririz. Bir sevdiğinize, arkadaşınıza uzun bir mesaj yazmayı deneyin.

4 - En az 12 kitap okumak: Hangi alanda olursa olsun, kitap okuyun. Roman da olur, anı veya bilgi kitapları da olur. Hoşunuza giden cümlelerin altını çizerek okuyun. Kitabı bitirdikten sonra altını çizdiğiniz cümleleri tekrar okuyun. Okuduğunuz kitaplar hakkında önce aile bireylerinizle sohbet edin. Kendinizi romanın kahramanı, yazarı ile özdeşleştirmeyi deneyin, kıyaslama yapın. Gitmediğiniz ve gidemeyeceğiniz dünyalara girmenin anahtarıdır bu!

5 -  2 haftada bir oruç tutmak: Oruç tutmanın sağlığa olan faydaları tıbben de kanıtlanmıştır. Sağlık bakımından riskli değilse, iki hafta bir oruç tutun. En az 16 saatlik oruç süresinde, saldırılara karşı zayıf hücreleriniz yok olacak, sağlıklı ve güçlü, savaşçı hücrelerinizle hayatınıza devam edeceksiniz.

Haberin Devamı

Yeni yılda denemenizi tavsiye ettiğim 12 şey

Güvenilir liman aile

6 - Gelir kaynaklarını artırmak: Gelir kaynaklarınız artırmanın yollarını arayın. İlişkilerinizi fazla ihmal etmeyecek şekilde ek iş arayın. En azından hobilerinizi gelir kaynağına çevirmeyi deneyin. Gelir kaynağınız arttıkça hayat kaliteniz yükselir. Hayat kaliteniz yükseldikçe yaşamaktan daha çok zevk alırısınız.

7 - Aile ve arkadaş ilişkilerini güçlendirmek: Sığınacağınız en güvenilir liman ailenizdir. Aileniz için var olduğunuzu, desteğinizi hissettirin. Aile içindeki konumunuz ne olursa olsun, siz bir aile bütününü tamamlayan parçasısınız. Karşılık beklemeyin, siz sadece veren olmayı göze alın. Dışarıdan veya içeriden gelen olumsuz telkinlere “kulak asmayın”!

Arkadaşlık, toplumsal yalnızlığın panzehiridir. Arkadaşlık, duygu paylaşımı ve kader birliği demektir. Yalnızlık ruhen zayıflatır, arkadaşlık güçlendirir. Arkadaşlık ilişkilerinde kendi cephenizden hesap yapmayın.

8 -  Üzülecek şeyleri azaltmak: Üzülmek de insani duygulardandır. Hiçbir olay karşısında üzüntü duymuyorsanız, başkaları sizin için üzülmekte haklı. Ancak her olay ve oluşum karşısında da üzülmek de sağlıklı değildir. Üzüntü kaynağı bir çok sebebi hayatınızdan çıkarın.

“Önce işim” demeyin!

9 - Sağlığa önem vermek: Ruh ve beden sağlığınızı iyice bir dinleyin. Bedeninizi iyi gözlemleyin, anlam veremediğiniz değişiklikleri not edin. Sizi rahatsız eden, endişelendiren, şüpheye düşüren ne varsa, muayene ettirin. Sürekli bahane bularak ertelediğiniz tıbbi kontrolleri şimdi yaptırın. Siz sağlıklıysanız eşinize, evlatlarınıza, ana babanıza, dostlarınıza faydanız olur. “Önce işim” demeyin!

10 - Hoşlanılmayan bir aktiviteyi denemek: Yıllardır hiç hoşlanmadığınız hatta nefret ettiğiniz bir aktiviteyi, özellikle bu bir grup aktivitesi ise, mutlaka bir kere daha deneyin. Ön yargısız ve peşin hükümsüz. Sona hayatınıza yine devam edin. Bu aktivite için harcadığınız para ve zamana acımayın. Size fazlasıyla artı olarak geri dönecektir.

Anlayarak dinleme denemesi

11 - Karşıt görüşleri itirazsız dinlemek: Tahammülsüzlük toplumsal ve bireysel şiddetin en büyük besleyicisidir. Tasada, kederde ve kıvançta bir olmak için, herkese ve her düşünceye tahammül etmesini bilmek gerek. Empati yapamıyorsak bile tahammül etmeyi ihmal etmemeliyiz. Tahammül, karşılıklı saygıyı ve hoş görüyü de içerir. Bunlar varsa bireyler birbirlerine sorun çıkarmazlar. Sorunların kaynağı da beşeri olmaktan çıkar, fiziki ve doğa olayları olur.

Hangi alanda olursa olsun, ister siyasi düşünce, ister kültürel ve etik yaklaşımlar, ister hayat tarzı ve değer yargıları olsun, ister beslenme ve giyim tercihi olsun, karşıt görüşten olanları en az bir saat itirazsız ve anlayarak dinlemeyi deneyin. Başlarda içimizden gelen şiddetli itiraz etme güdü ve refleksimizi kontrol etmeyi başardık mı, bu bir saatlik sürenin bize katkısını rahatlıkla anlayacağız.

12 - Dua etmek: Dua edin. Yalnızken dua edin, başkalarıyla birlikteyken dua edin, sesli veya sessiz dua edin. Önce kendiniz, sonra sevdikleriniz için. Hiç tanımadıklarınız için de dua etmeyi ihmal etmeyin. Neyi seviyor ve sayıyorsanız, neye inanıyorsanız, onun üzerine dua edin. Doğa için, hayvanlar için, ülkeniz için, Milletiniz ve Devletiniz için, insanlık için, barış için, kardeşlik için, sevgi için dua edin! Arılar için, kuşlar için, hatta tiksindiğiniz varlık ve yaratıklar için de dua edin. Onların varlığının bir hikmeti vardır! Fizik veya kimya mühendisi olsanız da dua edin, tıp doktoru olsanız da. Dua etmek istemiyorsanız, temenni edin!

Yeni yıl mesajı

Değerli okuyucularım, yeni yılda 365 gününüzün de sevdikleriniz ve sevenlerinizle beraber mutlu ve sağlıklı, başarılı geçmesini dilerim.