R.Hakan Kırkoğlu

R.Hakan Kırkoğlu

pembenar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Artık hava elementinde birleşmeye başlayacak Jüpiter ve Satürn hayatımızın her cephesini kökünden yenileyecek.

Nihayet 21 Aralık’ta Jüpiter ile Satürn, Saka burcunun 0 derecesinde birleşiyor. Yılın son ayında iki sosyal gezegen Jüpiter ve Satürn, 17 ve 19’unda ardı ardına Oğlak burcunu terk ederek, Saka burcuna geçiyor ve geçer geçmez de burcun ilk derecesinde kavuşuyor. Bu kavuşum her açıdan önümüzdeki 20 yılı, hatta abartmıyorum; 240 yılı şekillendirmek üzere geliyor. Daha önceki yazılarımızda pek çok kez ifade ettiğimiz gibi Jüpiter ile Satürn döngüleri, sosyal, ekonomik ve siyasi trendleri belirleyici karakterdedir ve kendi kişisel haritamızda da düştüğü evle ilgili olarak dikkat çekici sonuçlar getirir.

Haberin Devamı

Son bir yıldır Jüpiter, düşük olduğu Oğlak burcunda ilerliyordu. Jüpiter büyümeyi, zenginleşmeyi ve koruyucu olanı anlatır ve bu nedenle de Yengeç burcunda yücelir, zira bu burç hem korumaya, hem de gelişmeye, büyümeye odaklıdır. Hâlbuki düşük olduğu Oğlak burcunda bu kapasitesini tam tersine yaşadı ve bunun yanı sıra zaten Oğlak burcundaki olan Satürn ve Plüton’la da yan yana geldi.

Giderek kapanan Jüpiter-Satürn döngüsü tüm dünyada daralma, korunamama, kayıplar ve her açıdan kapanmaya neden oldu. Neyse ki bu sürecin artık sonuna doğru geliyoruz. Jüpiter düşük olduğu Oğlak burcunu terk ediyor. Jüpiter, Saka burcunda büyük bir asalet sahibi değildir, ancak yine de Oğlak’tan çıkacak olması en sevindirici haber. Saka ise insanlığı, gelecek ümitleri, sosyal hayatı, aklı ve mantığı, ilerleme duygusunu, Oğlak gibi geçmişi değil, geleceği anlatan bir burçtur. Bilimsel ve teknolojik buluşların, insan yararına olacak çalışmaların artacağı bir döneme girmekteyiz. Nitekim Kovid-19’a karşı aşı çalışmalarının son aşamalarına doğru yaklaşmaktayız. Tüm bu göstergeler daha ümitvar bir tablo çiziyor.

Büyük birleşme gerçekleşiyor

Yeni bir uygarlık döngüsü

Kuralları, inşa etmeyi ve sorumlulukları açıklayan Satürn de 2023’e kadar Saka burcuna yerleşiyor. Satürn Saka’nın yöneticisidir ve bu burçta güçlü ve daha mutludur. Oğlak’taki acımasız durumuna göre daha akılcı ve mantıklıdır. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde sosyal alanda yeni kurallar ve belirli kısıtlamalar olsa da, daha toparlayıcı ve gelecek yönünde yepyeni sosyal ve ekonomik bir düzenin ortaya çıkmasına işaret edecektir. Jüpiter ve Satürn’ün Saka burcunda birleşecek olmaları, özellikle önümüzdeki 10 yıl boyunca yepyeni projelerin, siyasi politikaların ve ekonomik yapıların öne çıkacağını gösterirken, teknoloji tabanlı, zaten bir süredir yaşadığımız iletişim devrimini, tıpkı 15. yüzyılda Güthenberg’in baskı makinesinin, matbaanın getirdiği sosyal dönüşüm gibi, çok daha büyük adımlarla ileriye götürecektir. Bu süreçte zaten dönüşmekte, dijital hale gelen eğitim, ekonomi ve hatta siyaset, üretim biçimlerinin değişmesi ve bireysel yaratıcılığın daha çok kullanılmasıyla çok farklı bir yaşam tarzı getirecektir. Kuşkusuz bu süreç hayatımızdaki kuralları ve kontrolleri de sıkılaştırabilir.

Haberin Devamı

Öyle bir döneme girmekteyiz ki hiçbir şey eskisi gibi kalmayacak. Yepyeni bir dünyanın eşiğindeyiz. Artık hava elementinde birleşmeye başlayacak Jüpiter ve Satürn, hayatımızın her cephesini kökünden yenileyecek. Bu süreçte, 2024’te Plüton’un da Saka burcuna girmesiyle kitleleri, sosyal yaşamı etkileyen çok derin değişiklikler ve dönüşümler de karşımıza çıkmaya başlayacak. Önümüzdeki hafta, bu döngünün yükselen burcunuza göre getirebileceği temalardan söz edeceğim.