Sami Kohen

Sami Kohen

skohen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Başkan Barack Obama’nın “Milliyet”e verdiği özel demeç, üç bakımdan büyük önem taşıyor.
1) Gazetecilik açısından: Obama, başkanlığının ikinci döneminin başında ilk kapsamlı demecini yabancı gazeteler arasında “Milliyet”e vermiş bulunuyor. Yeni Washington Temsilcimiz Pınar Ersoy, ısrarlı çabaları sonunda bu yazılı mülakatı gerçekleştirmeyi başardı. Obama’nın söylediklerinin yabancı ajanslar tarafından dünya medyasına duyurulacağından eminiz.
2) Zamanlama açısından: Obama’nın demeci, Türkiye-ABD ilişkilerinin önemli, fakat hassas bir dönemden geçtiği bir zamana rastlıyor. ABD Başkanı’nın bu bağlamda söyledikleri, tartışılan konulara açıklık getiriyor...
Bu demeç aynı zamanda dünyada ve özellikle Ortadoğu’da kritik gelişmelerin meydana geldiği bir zamanda, Obama yönetiminin Suriye’den İran’a kadar, çeşitli bölgesel olaylara nasıl baktığını ve yeni dönemde nasıl politikalar izleyeceği hakkında bir fikir veriyor.
3) İçerik açısından: Başkan Obama’ya sorulan soruların bir bölümü Türkiye-ABD ilişkileriyle, bir kısmı da bölgesel sorunlarla ilgili.
Obama Ankara’daki ABD Büyükelçiliği’ne karşı girişilen saldırıyı “insafsız bir terör eylemi” olarak nitelendiriyor ve bunun iki ülkeyi birbirine daha yakınlaştıracağını belirtiyor.
Başkan önem verdiği ikili ilişkilerin iyi gitmekte olduğu kanısında. Zaman zaman bazı pürüzler çıkmıyor değil. Ancak Başkan’a göre bunlar her zaman olabilir. Ama temelde iki ülke arasında iyi bir diyalog var.
Türkiye’de çeşitli spekülasyonlara yol açan “Patriot”lar konusunda da Başkan Obama bu savunma füzelerinin Türk Hükümeti’nin isteği üzerine gönderildiğini ve tek amacın da Türkiye’nin güvenliğini korumak olduğunu söyledi. Bu aslında ABD ve NATO yetkilileri tarafından daha önce de söylendi, ama Başkan Obama ilk kez bu konuda yapılan tartışmalar üzerinde görüşünü kendi deyişiyle “çok net” bir şekilde ortaya koydu.
Obama’nın demecindeki önemli bir husus da, PKK ile temaslarla ilgili. Obama Hükümeti barışçı çabalarını övdüğü gibi, soruna siyasal bir çözüm bulunmasına teşvik ettiğini açıklıyor. Nihayet demokrasi konusunda söyledikleri, ABD’nin bu alandaki aksaklıkların giderilmesine ve reformların gerçekleştirilmesine önem verdiği mesajını veriyor.
Obama’nın Suriye ve bölgesel sorunlarla ilgili görüşlerini salı günkü köşemizde irdeleyeceğiz.