Çocuklarda mastürbasyon

19 Haziran 2022

Her çocuk biriciktir ve dolayısı ile birbirinden farklıdır ama genele indirgeyeceksek çocuklarda mastürbasyon görülme yaşı 2 ile 6 yaş arasında olduğunu söyleyebiliriz.

Peki Mastürbasyon Nedir?

Öncelikle mastürbasyon bir yetişkin mastürbasyonu değildir. Çocukların cinsel organına dokunmasının ya da bir yere sürtünmesinin adına mastürbasyon denir. Mastürbasyon bir öz doyumdur. Çocuklarda görülen mastürbasyon gelişimi adına normaldir. Çocuk cinsel organına dokunduğu zaman haz almaktadır ayrıca burnuna, yanağına dokunduğu gibi kendi bedenini keşfetmektedir.

Nasıl Davranılmalı?

Çocuklar 2,5 3 yaşından itibaren mastürbasyon yapmaya başlayabilirler (her çocukta farklı yaşta da görülebilir). Çocuklarda görülen mastürbasyon cinsel gelişimin bir parçasıdır. Anne ve babalar mastürbasyon yapan çocuğuna bağırmamalı, ayıplamamalı, ceza verilmemeli ve suçlu hissettirilmemelidir.

Mastürbasyonun tuvalet, banyo, kendi odası gibi uygun ortamlarda yapılması gerektiği anlatılmalıdır. Çocuk kendini tanımak

Yazının Devamı

Kadına şiddete hayır: Şiddettin türleri, etkileri ve önlemenin yolları

7 Mart 2022

Şiddet Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ne göre “fiziksel güç veya iktidarın kasıtlı bir tehdit veya gerçeklik biçiminde bir başkasına uygulanması sonucunda maruz kalan kişide yaralanma, ölüm ve psikolojik zarara yol açması ya da açma olasılığı bulunması” şeklinde tanımlanır. Şiddet hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde görülür.

Şiddet Biçimleri: Fiziksel şiddet, cinsel şiddet, psikolojik şiddet, yoksunluk ve ihmal olmak üzere farklı biçimlerde görülmektedir.

Şiddet Türleri

-Kişinin Kendine Uyguladığı Şiddet

-Kişiler Arası Şiddet

a. Aile içi şiddet (kadına yönelik şiddet, çocuğa yönelik şiddet, yaşlıya yönelik şiddet)

b. Topluluk içi şiddet

Kadına Yönelik Şiddet

Yazının Devamı

Aileler çocuklarını cinsel istismardan nasıl koruyabilir?

25 Ekim 2021

Bugün ‘’Manisa’da 11 yaşındayken cinsel istismara maruz kalan, ardından uyuşturucuya alışan 13 yaşındaki D.K., 25 gündür kayıp’’ haberi ile gözümüzü açtık.

Ülkemizde cinsel istismar haberlerinin artmasıyla birçok aile adeta tedirgin haldedir.

Cinsel istismar nedir?

‘’Henüz cinsel gelişimini tamamlamamı? bir çocuğun ya da ergenin, bir erişkin tarafından cinsel arzu ve gereksinimlerini karşılamak için güç kullanarak, tehdit ya da kandırma yolu ile kullanılması’’ olarak tanımlanmaktadır.

Ayrıca, cinsel istismarın farklı türleri de bulunmaktadır:

‘’1.Temas içermeyen cinsel istismarlar: Cinsel içerikli konuşma, teşhircilik ve röntgenciliktir.

2. Cinsel dokunma: İstismarcı kurbana dokunabilir ya da kurbanı kendisine dokunması için zorlayabilir.

3.Oral-genital seks

Yazının Devamı

Çocuklarda berber korkusuna karşı ne yapılmalı?

26 Temmuz 2021

Çocuklar saç ve tırnakların ölü deri olduklarını, canlarının acımayacağını bilmedikleri için bazı çocuklar saç veya tırnak kesimi ile ilgili "canlarının acıyacağını düşünüp" korkabilirler.

Korkuyu Küçümsememek

Ebeveynler çocukların korkularını kabul etmeli ve mevcut korkuyu dışavurmaları için alan açmalılar.

Çocuklar koktukları zaman ''ne var bunda korkacak'' ''sen abi / abla oldun'' dememek bilhassa önemlidir.

Ne Yapılabilir?

Oyunun gücünden yararlanmak!

Öncelikle saç kesiminden önce ebeveynler çocukları ile kuaförcülük oynayabilir gerçek hayatın provasını oyunda yapabilirler. Çocuklar canının acımayacağını oyunda deneyimleyebilirler.

Açıklama yapmak, saçının tekrar uzayacağını söylemek ve bunu oyuncak bebekler eşliğinde oynamak süreci anlamasını sağlayabilir.

Yazının Devamı

2 yaş bir sendrom mu, dönem mi?

24 Temmuz 2021

Önce Anlamak

Bu dönem boyunca beyin hızlı bir şekilde gelişir. Aynı zamanda, önemli ve yeni bir gelişme olmaktadır: Bebekler konuşmaya başlar.

‘’İlk önce konuşulanları anlamaya çalışırız. Daha sonra, biz kendimizi ifade etmeye gayret ederiz. Dahası ayakta durmaya, yürümeye çalışırız. Bunların hepsi beyin için çok komplike bir şeydir.’’ (Swart, T).

Endişeli Ebeveynler Arkanıza Yaslanın Ve Derin Derin Nefes Alın

Bir seminerimde değerli bir anne söz aldı ve ‘’oğlum çok uslu ama iki yaşına girecek yakında, bu iki yaş sendromu beni çok korkutuyor hocam’’ dedi.

Ebeveynler bu dönemi geçici ve gelişimsel bir dönem olduğunu bilir, aşırı korumacı davranıp kontrol etmezse bu dönem korkutucu olmayabilir ve yaşandıktan sonra yerini başka döneme devreder.

İki Yaş Dönemine Pozitif Disiplin Penceresinden Bakmak

-Çoğunlukla çocuklara neleri yapmaması gerektiğini söyleyip sağlıklı alternatifleri unutuyoruz. Neleri yapmamasından ziyade neleri yapması gerektiğini daha çok söyleyebiliriz. Örneğin ‘’odanı dağ

Yazının Devamı

Çocuklar için oyunun önemi nedir? Doğru oyuncak seçimi nasıl olmalı?

23 Temmuz 2021

Sevgili ebeveynler ve öğretmenler oyuncak seçimi çocukların gelişimleri açısından önemlidir. Bilinçli bir seçim yapıldığında çocukların fiziksel, zihinsel gelişimlerine ve yaratıcılıklarına katkıda bulunmuş olunur.

Oyunun Önemi

Çocukların sözel becerileri henüz gelişmediği için oyun vasıtasıyla kendilerini ifade ederler. ‘’Anneciğim benim bir derdim var’’ diyemezler. Problemlerini oyun aracılığıyla gösterirler. Oyunda dış dünyanın provasını yaparlar. Günlük hayatta yaşadıklarını oyunda yeniden canlandırırlar. Oyun çocukların fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal gelişimine katkıda bulunur. Sadece eğlence aracı değildir. Oyun çocukların ciddi bir işidir.

Yaşa Göre Oyuncak: Her çocuk biricik ve özeldir. Lütfen yazıları okurken bireysel farklılıkları unutmayalım.

0-6 Ay:

Birinci oyuncağı: Kendisi

İkinci oyuncak: Annesi

Bu dönemde kendisinin ve annesinin bedenini inceler. Ellerine, ayaklarına bakar. Parmaklarını oynatır, ağzına götürür. Annesinin eline dokunarak oyun oynar.

Yazının Devamı

Pandemide kaygı ile baş etmek

8 Mayıs 2021

Hepimizin zorlu şartlardan geçtiği ve pandemi olarak ilan edilen bu dönemde ruh sağlığımız da olumsuz bir şekilde etkilenmiştir (Dünya Sağlık Örgütü ). Bireylerde özellikle kaygı tepkisi sıklıkla görülmektedir.

Kaygı Nedir?

Kaygı ile korku çoğunlukla karıştırılmaktadır. Korku; şu andaki tehlikeye verilen bir tepki iken kaygı; gelecekte olması beklenen bir duruma karşı verilen tepkidir. Az miktarda kaygı işlevsel olmakla birlikte harekete geçmemizi, daha hızlı tepki vermemizi sağlar iken aşırı düzeyde olması kişiye zarar vermekte hayat fonksiyonlarını sekteye uğratmaktadır.

Kaygının Bileşenleri Nelerdir?

1. Olumsuz Düşünceler ve İmajlar: Aklımızdan geçen olumsuz düşünceler ve gözümüzün önüne gelen görüntüler kaygı hissetmemizi sağlayabilir.

2. Bedensel Tepkiler: Kalpte çarpıntı, titreme, uzun ve derin soluma, yorgunluk, baş ağrısı, terleme, sersemlik hissi, kaslarda gerginlik, sık sık idrar yapma isteği ya da ishal.

3. Davranışlar: Kaçma, kaçınma ve güvenlik sağlama davranışları.

Kaygının altında yatan nedenlerden biri olumsuz /

Yazının Devamı

Cinsel İstismar

28 Nisan 2021

ÇOCUKLARA KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ VAR!

Hem ülkemizde hem Dünya’da çocuklar cinsel istismara uğramaktadır ve maruz kalınan oran gün geçtikçe artmaktadır. Ebeveyn, öğretmen ve çocuklar ile çalışan ilgili uzmanlar olarak buna dur demek için elimizden gelenin fazlasını yapmalıyız!

Dünya’da istismarcıların %85’ i yakın çevreden çıkmaktadır.

Cinsel İstismar Nedir?

Bireyin kendi isteği dışında cinsel eyleme zorlanmasıdır cinsel istismar. Dahası, cinsel taciz, cinsellikle ilgili imada bulunmak, cinsel amaçlı fiziksel temasta bulunmak gibi farklı biçimlerde görülmektedir.

Maalesef ki hem erkek hem kız çocukların büyük bir kısmı cinsel istismara maruz kalmaktadır.

Risk Grupları Kimlerdir?

Her çocuk maruz kaldığı gibi özellikle zihinsel engelli çocuklar, üvey anne veya baba ile birlikte yaşayan çocuklar risk gruplarında daha çok yer almaktadır.

Yazının Devamı