Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Startups.Watch 2018 üçüncü çeyrek raporuna sonuçları Salı günü yapılan etkinlikte açıklandı. Aldığım notları ve gözlemlerimi Milliyet okurları için aşağıda özetlemeye çalıştım.

Türkiye’de 2018’in üçüncü çeyreğinde girişimler 28 yatırım turunda toplam 14.3 milyon dolar yatırım aldı. Banamama, BlindID, Bulduysan, Denebunu, Fazla Gıda, Lidyana, Mornero, mutlubiev, NKolayOfis, Ottoo, Paket Taxi, Recontact, Udentify, V-Count, Vispera, Vivense, Webrazzi, Zebramo tohum ve sonrası yatırım alan girişimler olarak açıklandı. Flat Games, Midpoly Games, Arya, Blok-Z, GatePay, Naturansa, Sensgreen, Viliks, Warden ise hızlandırma programlarından yatırım alan girişimler olarak açıklandı.

Haberin Devamı

2018 üçüncü çeyreğinde “e-ticaret” en çok yatırım alan konu olurken, ikinci sırayı “ev temizliği pazaryerinin” de içinde olduğu “lokal servisler” aldı. Üçüncü sırada ise restoran ve yemek sektörüne yönelik girişimler aldı.

Çeyrek bazında bakıldığında yatırımların çok düşmemesini sağlayan Earlybird yatırım fonunun yatırımlara devam etmesi oldu. İkinci çeyrekte tapu.com ve oBilet’e yatırım yapan Earlybird, üçüncü çeyrekte de Vivense yatırımı ile 2018 yılında toplam yatırım tutarının çok düşmemesini sağladı. 2017 yılındaki bazı fonların süresinin dolması nedeniyle 2018 yılı yıl-sonu erken aşama yatırım beklentisi 60 milyon dolara geriledi. 2017 yılında erken aşamada 111 milyon dolar erken aşama yatırım yapılmıştı.

Kurumların Yatırım İlgisi Devam Etti

2017 yılından beri hızla artan kurumların yatırım yapma ilgisi 2018 yılında da devam etti. 2018 yılı ilk 9 ayındaki yatırımların tutar olarak %18’ini kurumlar yaptı. Bahçeşehir Okulları, Etiya, Finberg, Logo Ventures, TT Ventures, Netmarble yatırım yapan kurumlardan sadece bazıları olarak dikkat çekti.

Türkiye Avrupa’da 19, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da 5. Sırada!

Türkiye 2018 üçüncü çeyreğinde erken aşama yatırım tutarları sıralamasında Avusturya’nın bir üstünde, İzlanda’nın ise bir altında yer aldı. Birleşik Krallığın 2 milyar dolar, Almanya’nın 779 milyon dolar, Fransa’nın 746 milyon dolar ile ilk üçü çektiği sıralamada Türkiye 14 milyon dolar ile yolunun daha çok uzun olduğunu göstermiş oldu.

Haberin Devamı

Yurt Dışı Merkezli Türk Girişimleri Yatırım Almaya Devam Etti

Bundle Network, Colendi, Logiwa, Picus Security, Buck.ai, Codela, Optiyol ve Smart Mimic girişimleri 2018 üçüncü çeyreğinde yurt dışında yatırım alan Türk girişimleri olarak dikkat çekti.

Şirket Satın Almaları Devam Etti

ODTÜ Teknokent’te ofisi olan ve kurucusu Türk olan OpsGenie firmasının 295 milyon dolara satın alınması 2018 yılı üçüncü çeyreğinin en büyük olayı olarak dikkatleri çekti. Garaj Sepeti’nin Araba.com'u satın alması, Kariyer.net'in İşKolig’i satın alması, App Samurai’nin de Gripati’yi satın alması diğer dikkat çeken satın almalar oldu.

Hande Enes : Önemli Olan Girişimci

Son dönemde yaptığı yatırımlarla adından sıkça söz ettiren Hande Enes, girişimcileri dikkatle incelediğini ve önce küçük yatırım yaptığını ve girişimi gözlemlediğini, sonrasında işler iyi giderse daha büyük yatırımlar yaparak girişimcinin sonraki yatırım turlarında yatırım arama sıkıntısı çekmemesini sağladığını belirtti. Recontact adlı oyun firmasına da girişimcilerin tutkusuna aşık olduğu için yatırım yaptığını belirtti.

Haberin Devamı

Collective Spark Yatırımlara Başladı

Etkinlikte ilk yatırımı mutlubiev ile sahne alan Collective Spark yatırım fonu pazaryeri, finansal teknolojiler ve endüstri 4.0 gibi bir çok alanda hızlı büyüyen girişimlere baktıklarını açıkladı.

Firmaların Fazla Gıdaları Sorun Olmaktan Çıkıyor

Etkinlikte sahne alan bir diğer 3. çeyrek yatırımı olan Fazla Gıda firmaların fazla gıdalarının sorun olmasının önüne geçtiklerinden hatta bu işten para kazanmalarını sağladıklarından bahsetti. Bağış ile başlayan platform önümüzdeki dönemde yeni özelliklerini devreye almaya başlayacak.

Kredi Kartı Kullanımı ve Küçük İşletmelerin Çoğalması Yabancıların İlgisini Çekti

hepsiburada.com'dan Ziya Kızıltan’ın ve iyzico’dan Barbaros Özbugutu’nun katıldığı panelde Ali Baba ve Amazon’un Türkiye’ye gelmesinin tesadüf olmadığının, küçük işletlemerin çoğalmasının pazaryeri çözümleri için cazibe merkezi olmasını sağladığının üzeri çizildi. Ayrıca Türkiye’de iyzico gibi çözümler olması da Amazon gibi devlerin hızlı entegrasyonu için önemli hale gelmişti denildi.

Özetlersek; yine bir iki yatırım sayesinde yatırımlar çok düşük çıkmadı. Tabi Polyannacılık oynamayı bırakıp Avrupa’da İngiltere, Almanya, Fransa ve İspanya’dan sonra Türkiye’nin gelmesi gerekiyor. Bunun için yapılması gerekenler ise global düşünen girişimci sayımızın artması ve bununla beraber Seri A, Seri B fonlarımızın sayısının da artması gerekiyor.