Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

2018’in son ayında 5 girişim toplamda 4.3 milyon dolar yatırım aldı. Tabi bunlar şimdiye kadar açıklananlar, 1-2 haftaya birkaç tane daha açıklanır diye düşünüyorum. Onlarla beraber tüm 2018’de toplam yatırım 55M doların biraz üzerinde olacak gibi gözüküyor. Açıklanmayanlar da netleştikçe tüm yılın değerlendirmesi ile ilgili de ayrı bir yazı sizleri bekliyor.

Aralık ayındaki yatırımların dördü tohum yatırım olarak gerçekleşirken bir tek İyzico’nun aldığı yatırım köprü yatırım olarak gerçekleşti. 2019’dan ümidimiz tohum yatırım alan bir çok girişimin Seri A yatırım alacak seviyeye gelmesi ve Seri A yatırım bulması olacak.

Haberin Devamı

Alivex

Aktif yaşamı hayatın merkezine koyan ve aktivitelere kayıt sağlayan bir pazaryeri uygulaması. Katılımcıların aktivitelere kolay erişimini sağlarken aktivite organizatörlerine katılımcı yönetimi ve pazarlama yazılımı sunuyor. Maratonlar, bisiklet yarışları, yoga eğitimleri gibi aktiviteleri odağına alarak bu aktivitelere kayıt aşamasında alınan kişisel verilerin KVKK ve GDPR uyumlu halde toplanmasını sağlıyor. Mustafa Vardalı, Mustafa Sevinç, Burak Sağlık bu yatırım turunda yatırım yapmış, bir önceki yatırım turunda ise Alper Akcan vardı. Yatırım miktarı ise 200 bin dolar.

ForFarming

ForFarming, ev, depo, ofis gibi kapalı alanlarda sebze, meyve ve çiçek yetiştirmenize olanak sağlayan IOT tabanlı tarım teknolojileri girişimi. Tarvenn'den yatırım alan girişim, çevreye duyarlı yerel çiftliklerin kurulmasını ve dikey tarım tekniğiyle herkesin; taze, zirai ilaçsız ürünlere hızlı, kolay ve düşük maliyetle ulaşmasını amaçlıyor.

iyzico

İyzico’yu çok anlatmaya gerek yok sanırım, en çok yatırım alan finans teknolojisi girişimimiz. Yılın son günlerinde Amadeus Capital, Vostok Emerging Finance ve IFC’den 4 milyon dolar yatırım aldığını açıklayan girişim 2018’de bir çok yeni ürün lanse etmişti ve yeni ofisine geçmişti. 2019’da da büyük bir yatırım alıp Türkiye’nin en yüksek değerlemeye sahip fintech girişimi olacağını düşünüyorum.

Studio Billion

Dünyanın birçok ülkesinden 600 binden fazla indirilen Spin Warriors İstanbul oyunu ile bilinen Studio Billion, Tarvenn’den yatırım aldı. Aynı zamanda Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi BTM’nin bünyesinde yer alan girişimlerden biri olan Studio Billion, yeni oyunları “Word Hunters / Kelime Avcıları”nı yayınlamak üzere ve bu yatırım ile uluslararası pazarda adını daha da duyurmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Temiz

Temiz girişimi, web ve mobil uygulama üzerinden kuru temizleme, yıkama, ütüleme ve lostra hizmetlerini ayağınıza getiren bir servis. Girişim Aralık ayında Keiretsu Forum’dan yatırım aldı.

Yukarıdaki yatırımların genel merkezi Türkiye olanları kapsadığını da ayrıca söylemem gerekiyor zira son yıllarda bir çok Türk girişimi yabancı yatırımcıya daha yakın olmak ve çeşitli sebeplerde yurt dışında girişim kurup Türkiye’de sadece yazılım ekibini tutuyor. Bu tip girişimlerden, San Francisco merkezli iki Türk genci tarafından kurulan Firefly girişimi Aralık ayında 21.5 milyon dolar gibi büyük bir miktarda yatırım aldı.