Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Bu hafta yapay zeka alanında seçilmiş 10 girişim için Yapay Zeka Demo Günü vardı. Yapay zeka kullanan ve farklı sektörlere hizmet veren girişimleri, Collective Spark’tan Atıl Erken değerlendirdi ve 70’in üzerinde yatırımcı canlı izledi.

Girişimler beklediğimden daha iyiydi ve gelecek adına umut vericiydi. Enerji, müzik, perakende, sağlık, inşaat, moda, iş dünyası ve hayvancılık gibi çok farklı alanlarda yapay zeka kullanılmaya başlaması süper bir gelişme. Girişimlerin çoğunun gelir elde etmeye başlamış olması da pazarın yapay zekadan yararlanmaya başladığının en güzel ispatı. Tabi yapay zekayı uluslararası rekabet için kullanmaken önemli hedefimiz olmalı. Çünkü ticari savaşlar yakın gelecekte yapay zeka adaptasyonunu iyi yapanlar arasında olacak gözüküyor. Demo gününde yatırımcılara sunum yapan girişimler şu şekilde:

Haberin Devamı

AIWorkDesign

Derin öğrenme kullanarak rüzgar enerji santralleri için %90 ve üzeri doğrulukla saatlik ve günlük enerji üretim tahmini hizmeti sunuyor.

Cevelyn

Duyguya göre özelleşmiş, tercihe göre beste oluşturabilen, özgün eserler üretebilen yapay zeka tabanlı yazılım hizmeti sunuyor.

Cognitiwe

Herhangi bir donanım yatırımına ihtiyaç duymadan mevcut CCTV kameraları kullanarak üretim ve perakendeye yönelik video analiz çözümleri sunuyor.

Counterfake

İnternette ve sosyal medyada satılan sahte veya taklit ürünleri yapay zeka destekli akıllı algoritmalarla bulup, ayrıştırıp, kaldırma sürecini başlatan web tabanlı bir yazılım hizmeti sunuyor.

CranioCatch

Diş hekimliğinde tanı ve tedavi amacıyla kullanılan radyografilerin yapay zeka ile değerlendirilmesini sağlayan klinik karar destek sistemi yazılımı sunuyor.

PensorAI

Mobil uygulamaları daha çok kullanıcıya, daha hızlı ve daha kaliteli hazırlayan yapay zeka tabanlı test otomasyonu sunuyor.

Skywen

Geliştirilen otonom dron ile coğrafi görsel verileri yakalayabilir, yapay zeka destekli platform ile veriyi iş zekasına çevirebilir ve endüstrilerin iş süreçlerini otomatikleştirebiliyorsunuz.

T-Fashion

Moda alanında çalışan her boyutta firmanın yararlanabileceği yapay zeka tabanlı trend öngörü ve özelleştirilmiş moda analitik platformu sunuyor.

Haberin Devamı

VooDoo

İnsanların sanal ortamdaki girişlerini taklit eden, klavye, mouse gibi hareketleri insan gibi yapan, tekrarlı ve kural tabanlı işleri yapabildiğiniz bir RPA (Robotic Process Automation) hizmeti sunuyor.

wiCow

wiCow ineklerde sağlık takibi için geliştirilmiş bir erken uyarı teknolojisi. Uzaktan tüm ineklerin durumunu takip edebiliyor ve yönetebiliyorsunuz.
Youtube’dan Yapay Zeka Demo Günü diye aratarak ilgili girişimlerin sunumlarına ulaşabilirsiniz. Eğer bir kurumda çalışıyorsanız da yapay zekaya uzaksanız ilgili olabilecek girişimleri de şirketinize önermeyi unutmayın. Unutmayın, ileride üretim kapasiteniz çalışan sayısı ile doğru orantılı olmayacak, yapay zeka kullanan çok az istihdam yaratmış firmalar bile dev firmalarla yarışacak. O nedenle yapay zekayı rekabet avantajı olanlar ayakta kalacak, kullanmayanlar ise zamanla yok olacak.