Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Flapper Swing’den Nevin Hetmanek sorularımı yanıtladı ve müzik tarzlarının dünyada da popüler olmaya başladığını söyledi. Grup sadece Türkiye’de değil yurt dışında da konser veriyor

Özel müzik yapan bazı gruplar vardır. İşte Flapper Swinger, onlardan biri. “’Manouche Jazz’ da diyorlar, ‘Gypsy Swing’ de. Her ikisi de doğru ve hatta ‘Swing Manouche’ diyenler de var,” Yaptıkları müziğin türü için bu yorumu yapıyor Flapper Swinger grubu. Nevin Hetmanek (vokal), Erhan Erbelger (gitar), Tomas Hetmanek (gitar), Tamer Temel (klarnet), Volkan Topakoğlu (kontrbas). Grubun kadrosu böyle. Söyleşiyi grup adına solist Nevin Hetmanek ile yaptık.

Haberin Devamı

Grubun adının nereden geldiğini anlatıyor önce Hetmanek: “Flapper Girl, 1920' lerde her alanda özgürleşen, başkaldıran, eskiye göre çok daha görünür hale gelen ve haliyle müziği, eğlenmeyi de seven kadınlara verilen isim. Swing de insanların severek dans ettiği bir müzik türü ve dönemin özellikleriyle çok bağlantılı. İkisini birleştirip kullanmak yaptığımız işi doğru bir şekilde tanımladı.” Flapper ile swing’in buluşması böyle olmuş.

Nevin Hetmanek sahneye o yılların kıyafetleri ile çıkıyor. Grup elemlanları da öyle. Bir anlamda “Flapper Girl” oluyor Hetmanek. “Sahneden indikten sonra bu zamana dönmek nasıl oluyor?” diye sordum. “Sahnedeki Flapper Girl’ü kendimden ayrı görmüyorum. Sahnede bir zaman tüneline giriş yapıyorum. Sonra ışıklar kapanınca Flapper Nevin’i bir sonraki konsere kadar dinlenmeye alıyorum” diye cevap verdi. 

Tomas Hetmanek (ki Nevin Hanım’ın eşi) ile Erhan Erbelger' in (gitar) bir konserde tanışması grubun ilk harcı olmuş. "Benim de arada onlara şarkılarla eşlik etmemle grubun temelleri atıldı. Sonrasında ikinci bir solist enstrüman olarak klarnet ve olmazsa olmaz kontrbas da aramıza katılınca ekibi son haline getirmiş olduk” diye anlatıyor süreci Nevin Hetmanek. 

Albüm de yolda

Nevin Hetmanek yaptıkları tarzdaki müziğin dünyada da popüler olmaya başladığını söylüyor; “Gypsy Swing müziğini ülkemizde ve dünyada icra eden gruplar elbette var. Dünyada da son yıllarda tekrar popüler olmaya başladı. Yurt dışında zaman zaman konserlerimiz oluyor” diyor. Sahnede ne çaldıklarını soruyorum. “Dönemin Fransız muset, vals ve geleneksel parçalarına ek olarak Django Reinhardt’ın kısa süren yaşamına sığdırdığı ciddi sayıda eser mevcut. Öte yandan Amerika kökenli swing parçalarının da rağbet gördüğünü düşünürsek, ortaya ilginç ve çeşitli bir repertuvar çıkmış oluyor” diyor Hetmanek. “Exactly Like You” çıkardıkları single’a verdikleri ad.

Haberin Devamı

Biraz araştırdım, oldukça ilgi görmüş Spotify'da. “Sayısını arttırmayı düşünüyoruz. Yakında dinleyicilerimizle paylaşmak istiyoruz” diye anlatıyor Hetmanek. Albüm çalışması olduğunu söylüyor. Orijinal eserlerin olduğu bir çalışma yapıyorlar.

“Gypsy a la Turca olur mu?” diye merak ediyorum. Flapper Swing düşünür mü böyle bir şey? “Bu toprakların eserlerini de Gypsy Jazz ile buluşturan müzisyenlerimiz var elbette. Bizim içinse bu fikirle ilerlemek hem estetik kaygılardan hem de materyal olarak klişe olabilecek bir kolaylığa işaret edebileceğinden, yapmayı istediğimiz bir şey olmadı” cevabını verdi grup adına Nevin Hetmanek. 5 Aralık (Bugün) Koma Sahnesi /İstanbul

Haberin Devamı

Geçmişi bugüne taşıyorlar

Üniversite bol olunca

Üniversite ülkemizde biraz şehre gelir, biraz da gençlik dinamizmi demektir. Zakkum grubu bu hafta sonu Güneydoğu’da iki üniversitede çalacak. Şırnak Üniversitesi ve Mardin Artuklu Üniversitesi. Bu açıdan önemli buldum bu iki konseri. 5 Aralık (bugün) Şırnak Üniversitesi- 6 Aralık (yarın) Mardin Artuklu Üniversitesi

Imany, çello ile geliyor 

Kendine özgü bir ses Imany. “Voodoo Cello” yeni albümü. Turnesini yapıyor. Sekiz çello ve Imany bildiğimiz popüler şarkıları yeniden yorumluyorlar. Konsere gideceklere bir-iki dip not. “If You Go Away” pek çok kez yorumlanmış bir eser. Imany tüm bu örnekleri dinledikten sonra şarkıyı kendi özüne yakın şekilde yorumlamış. Cat Sevens’ ın “Wild Word” şarkısının hikâyesi ise oldukça ilginç. Şarkıyı annesine dinletiyor Imany. “Bu Komor şarkısını İngilizce mi söyleyeceksin?” diyor annesi. Sonra başlıyor mırıldanmaya. Imany de annesinin söylediği versiyonuyla kaydetmiş şarkıyı. Konsere gidecekler bir resital dinleyecekler. 8 Aralık /Zorlu PSM Turkcell Sahnesi

Farklı bir bulutsuzluk

Hani benim grup diye söylemiyorum, bu haftanın merak uyandıran işlerinden biri “Sözlerimi Geri Alamam - Bulutsuzluk Özlemi& Symphonista Oda Orkestrası.” Sevgili Murat Cem Orhan düzenlemeleri yaptı. Konserde “Bulutsuzluk Senfoni”de yer alan şarkıların yanı sıra orkestra düzenlemeleri yeniden yapılmış şarkılar da olacak. 10 Aralık /Maximum Hall/İstanbul

Aklıma takılanlar

Michell Gurevich kasvetli ve de sade bir sound ile pek sevilir. 9 Aralık /Milyon Perfomans Hall/Ankara 

Nadir konserlerden biri, Cellistanbul Cello Quartet... 11 Aralık /All Saints Kilisesi/Moda/ İstanbul

Kesmeşeker geçmişten bugüne bir yolculuğun adı. 10 Aralık /Route/Ankara

Geçmişi bugüne taşıyorlar

CRR’de yeni yıl coşkusu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu iki özel konser ile İstanbullulara yeni yılı coşkusu yaşatacak. 29 ve 30 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek yeni yıl konserlerinde, cazın yeni ama başarılı erkek seslerinden Anthony Strong ve tüm dünyanın klasik müziğin başkenti olarak adlandırdığı Viyana’nın müzik kültürünün en eski ve en başarılı temsilcilerinden Viyana Oda Orkestrası sahne alacak.

29 Aralık akşamı sahne alacak piyanist ve şarkıcı Strong’a Nail Yavuzoğlu yönetimindeki CRR Caz Orkestrası eşlik edecek. Klasikleşen caz eserlerinden derlediği özel bir repertuvarla müzikseverlerin karşısına çıkacak Strong, büyüleci sesi ile dinleyenleri kendisine hayran bırakarak unutulmaz bir gece yaşatacak.

30 Aralık akşamında ise 75 yıllık köklü geçmişe sahip dünyanın en iyi oda orkestrası olarak kabul edilen Viyana Oda Orkestrası heyecan verici bir repertuvar ile İstanbul’da Viyana havası estirecek. Orkestranın dört yıldır baş konuk şefliğini üstlenen Yehudi Menuhin Uluslararası Keman Yarışması’nın da başkanı Japon kemancı, şef Joji Hattori bu özel gecede İstanbullulara Strauss, Brahms ve Mozart ezgilerinden oluşan eşsiz bir repertuvar sunacak.