Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İzmir Körfezi hafta sonunu yelkenlilerle, kanolarla bir renk cümbüşünde geçirdi. Festival uluslararası boyuta taşınmaya hazırlanırken nihai amaç ise sadece sahil semtlerinin değil arka sokaklardaki çocukların da su sporlarıyla kucaklaşması, şehrin refahının denizden yükselmesi

Denizle ilgili ne olsa, ne yapılsa içinde hep bir güzellik, hep bir mutluluk, hep bir iyilik oluyor. O halde denize daha çok yaklaşalım, hemhal olalım iyilikler, güzellikler, mutluluklar artsın. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hafta sonunda bu yıl üçüncü kez düzenlenen Körfez Festivali’nin ana etkinliği olan İzmir Arkas Körfez Yarışı denizde heyecanın ve karada eğlencenin merkezi oldu. Karşıyaka Yelken Kulübü’nün ev sahipliğinde gerçekleşen yelken yarışları yanı sıra Pasaport’ta kano ve kürek yarışları düzenlendi. Yarışlara 47 tekne, yaklaşık 400 yelkenci, 160 kanocu ve 160 hareketli salma sınıfında (centreboard) sporcu katıldı. Festivalde bir deniz kenti olan İzmir, mavi sularla bağını güçlendirdi. Üç yıldır düzenlenen festival ve yarış büyük ilgiyle takip ediliyor.

Arka sokaklara pupa yelken




Başkan anlattı

Yarışları konuşmak için buluştuğumuz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, önümüzdeki yıl için hedeflerini ve yenilikleri heyecanla anlattı. Sportif Başkan Tunç Soyer ve İzmir’e hem spor hem sanat alanında önemli katkıları olan Arkas Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas; İzmir’i ve Körfez’i yıl boyu yelkenle, sporla ve denizle iç içe görmenin, daha fazla kişiye sevdirmenin hayalini kuruyor. İzmir Arkas Körfez Yarışı öncesinde Bergama Vapuru’nda bir basın buluşması gerçekleşti.

Uluslararası oluyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas ve Ege Açıkdeniz Yat Kulübü Başkanı Akif Sezer’in katıldığı toplantıda festivalin ana etkinliği olan İzmir Arkas Körfez Yarışı’nın önümüzdeki yıldan itibaren uluslararası çapta düzenleneceği müjdesini aldık. Başkan Tunç Soyer, yarışlara bizzat katılacak olması nedeniyle heyecanlıydı. Daha çok kadının yelken yapmasını teşvik etmek için kadın yarışçılarla yarışmayı tercih ettiğini belirten Soyer “Sadece 3-4 gün değil Körfez’in her gün böyle yelkenlilerle dopdolu olmasını istiyoruz. Festival ile hedefimize birkaç yıl içinde ulaşacağımıza inanıyorum. Böyle olursa kentin ekonomik anlamda da gelişeceğini düşünüyorum. Seneye bu festivali uluslararası hale getiriyoruz. İstikrarlı ve kararlı bir şekilde bu hikâyeyi büyütmeye devam edeceğiz” dedi.

Festivalin ötesinde...

Yelken sporunun sadece sahil bölgesinde yaşayanların yapacağı bir spor olarak kalmaması gerektiğinin altını çizen Tunç Soyer, “Arka sokaklardaki çocukların da denizle buluşmasını sağlamak zorundayız. Hepimize iş düşüyor. Biz o çocukları denizle, yelkenle ne kadar çok buluşturabilirsek kentin refahını da o kadar büyüteceğiz. Buna sadece bir festival olarak bakmıyoruz” dedi.

Sanat ve kültür rotası

Bu aralar yolunuz İzmir’e düşerse...

Yurtdışında ziyaret etmek için uzun sıralara girip, 15-20 Euro ödediğimiz Picasso sergisini mutlaka gezin. Arkas Sanat Merkezi’ndeki sergi ücretsiz ve 5 Ocak’a kadar ziyaret edilebiliyor.

Kentin yeni meydanı Karantina Parkı’na mutlaka uğrayın. Meydanda, heykeltıraş Günnur Özsoy’un, Türkiye’de bu ölçekte yapılmış ilk soyut heykel enstelasyonunu göreceksiniz. İzmir’e, kente çok yakışan heykeli görmek için bile gidilir.

Zübeyde Hanım Deniz Müzesi mutlaka sanat rotanızda olsun... Yıllarca şehir hatları vapuru olarak hizmet veren gemi Kordon’da süzülüyor. Müze haline getirilen vapurda Zübeyde Hanım ve Ata’nın sevdiği müzikler eşliğinde, Körfez manzarasında büyüleyici bir deneyim yaşıyorsunuz.

Arka sokaklara pupa yelken



Asansör’ün, Güney Amerika sokaklarını andıran Dario Moreno sokaklarını daha önce gitmediyseniz mutlaka görün.

Vaktiniz uygunsa Kadifekale’ye çıkıp İzmir’e şöyle bir tepeden bakın! Ardından 10 dakika mesafedeki antik kent Agora’ya inip sanat ve kültür turunuzu tamamlayın.

Ayrıca Kordon’da ki Atatürk Müzesi de sizi derinden etkileyecek.

İzmir’in tam merkezinde yer alan Kültürpark olarak bilinen yaygın adıyla fuar alanı ve içinde bulunan Arkeoloji Müzesi’de gezilecek önemli yerlerden.

Körfez’de görsel şölen

Arka sokaklara pupa yelken



İzmir Körfezi Festivali kapsamındaki yarışlar Gündoğdu’da kurulan Hilltown Seyir Terası, Gündoğdu Meydanı ile Alsancak Vapur İskelesi arası, Göztepe Vapur İskelesi, Konak Pier ve Konak Vapur İskelesi’ne kadar olan bölge ile Alaybey’den Bostanlı Vapur İskelesi’ne uzanan sahil boyunca izlenebildi. Festival kapsamındaki rekabet, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in başlangıç düdüğünü çaldığı kano yarışlarıyla başladı.

Yeni sürprizler hazırlıyorlar

Arka sokaklara pupa yelken



Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arkas da hedef ve heyecanlarını şu sözlerle paylaştı:

“Başkanımız ve Yelken Federasyonu’yla aynı hayalleri paylaşıyoruz. Böyle uyumlu bir ekiple karşımıza çıkacak tüm engelleri aşacağımıza inanıyorum. Önümüzdeki yıldan itibaren sürprizlerle karşınızda olacağız. Çok heyecanlıyım, çok mutluyum. Bu yarış benim için çok önemli çünkü gelecekte görmek istediğimiz İzmir’i birkaç günlüğüne de olsa yaşıyoruz. Yelkenleri, denizde spor yapanları, kanoları, çocukları görüyoruz. Hayalim çocuklarımızın ve onların çocuklarının Avrupa’da olduğu gibi Körfez ile iç içe yaşamaları; kafalarını kaldırdıklarında yelkenlileri görmesi. Ümit ediyorum ki bu yarışlar daha sık olur, sadece yarış için değil keyif için de yelken yapan insanlarla dolar Körfez.”

Haberin Devamı


Harekete geçtiler

Bu hedefe varılması için yelkenliler için bağlama noktalarının artırılması gerektiğini söyleyen Arkas, “O zaman yaban- cı tekneleri de buraya davet edip, Körfez ve çevresinde yelken yapmalarını sağlarken aynı zamanda İzmir ve çevresini tanıtma imkânı buluruz. Bu yolda bize destek veren İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne, Türkiye Yelken Federasyonu’na EAYK’a ve buraya gelip Körfez’i renklendiren yelkencilere çok teşekkür ediyorum” dedi.