Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fiziksel ve sosyal dezavantajları nedeniyle sokağa çıkamayan, hayata katılamayanlara elini uzatan bir kampı var Türkiye’nin. Hafta ortasında Kaş’ta ziyaret ettiğimiz Düşler Akademesi’nde engelli dostu olarak tasarlanmış atölyelerde gençler dans, müzik, fotoğraf, film, DJ’lik, resim, aşçılık, yoga, tasarım eğitimleri alarak sanatçı kimliklerini ve becerilerini geliştiriyorlar. Engelli çocuklardan oluşan Social Inclusion Band, o kadar başarılı oldu ki, Babylon ve yurt dışında konserler vermeye başlamışlar. Grup üyeleri konserlerde aldıkları sanatçı kaşesi ile ekonomik özgürlüklerini de kazanmış durumda. Düşler Mutfağı ise eğitim atölyesi olmanın dışında imalathane olarak değerlendiriliyor ve catering hizmeti sunuyor.

Haberin Devamı

Babylon’da konser holdingde kurabiye


Sebze meyve bahçeden

Düşler Akademisi’ndeki basın toplantısında, engellilerin pişirdiği kurabiyeleri yerken Düşler Akademisi Kurucusu Ercan Tutal güzel haberi verdi:’’Tüm Hilton Otelleri kurabiyelerini bizden alıyor. Büyük holdingler toplantılarına bizim kurabiyelerimizden istiyor”

Kaş’a 15 kilometre uzaklıkta, çam ağaçlarıyla kaplı Çukurbağ Köyü’nde, 1940’lardan kalma metruk bir ilkokul elden geçirilmiş, içine 16 bin kitaplık bir kütüphane kurulmuş. Az ilerisinde bir mutfak, altta küçük bir yatakhane, yan tarafta bir tarla, onun hemen yanında müzik odası var.

Burada engelliler ve toplumsal olarak dezavantajlı olan herkes, yaşamın dışına itilmişlikten kurtuluyor. Birlikte resim yapılıyor, ritm tutuluyor, tarlada patlıcan, biber yetiştiriliyor. Yıllarca engeli yüzünden eve kapanan çocuklar hayata tutunacakları uğraşlar, beceriler ediniyor. Türkiye Vodafone Vakfı’nın, 8 yıl önce Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) işbirliğiyle hayata geçirdiği Düşler Akademisi projesinin, iki yıl önce Kaş’ta açılan şubesini ziyaret ettik. Bugüne kadar 5 bin gencin hayatına dokunan ve başarılı sosyal girişim modeliyle dünyaya ilham veren Düşler Akademisi’nin bir benzeri Kanada’da “Sesini Bul Sanat Akademisi” adıyla faaliyet göstermeye başlamış. Düşler Akademisi Kaş, bugüne kadar 1.037 öğrenci, 582 gönüllü ve eğitmen ile 9.077 ziyaretçiye ev sahipliği yapmış. Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, engelli ve sosyal dezavantajlı gençlerin ekonomik ve sosyal hayata eşit katılımını sağlamak için bu mali yılda 1 milyon lira daha yatırım yaptıklarını anlattı. Böylece, bu alandaki toplam yatırım miktarının 4 milyon liraya ulaşacağını söyledi.

Haberin Devamı

BAĞIŞ DEĞİL GELİR İSTİYORLAR

Babylon’da konser holdingde kurabiye

Vodafone, ‘Dijital Dönüşüm’ vizyonu doğrultusunda bugüne kadar 29 milyon liralık sosyal yatırım yapmış. Engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak ürün ve servislerde bugüne kadar toplam 140 binden fazla engelli ve ve dezavantajlı bireye ulaşılmış. Tam 8 yıl önce Alternatif Yaşam Derneği ile birlikte Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ortaklığında çıkılan Düşler Akademisi yolculuğunda gençlere alternatif gelir modelleri oluşturuluyor.

İstanbul Ataşehir’deki merkezde engelli bireylere özel sanat atölyelerinin yanı sıra iş hayatına hazırlık, iletişim becerileri gibi kişisel gelişim atölyeleri var. Bu atölyelerden mezun gençlere profesyonel sanat kariyeri yolu açarak aslında birer gelir modeli sunulmuş oluyor. Böylece, bağış toplamak yerine engellileri sosyal hayata kazandırarak kendi ayakları üzerinde durma olanağıveriliyor.

Haberin Devamı

Babylon’da konser holdingde kurabiye

MODEL KANADA’YA İHRAÇ EDİLDİ

Düşler Akademisi yurtdışında da ses getirmiş. Birleşmiş Milletler’in Eylül 2013’te New York’ta gerçekleştirdiği ‘Engellilik ve Kalkınma’ konulu toplantı kapsamında ‘Innovation Enables’ başlıklı etkinlikte örnek proje olarak tüm dünyaya tanıtılmış. Kanadalı müzisyen Joelle, müzisyen bir gönüllü olarak Düşler Akademisi’nde bulunduğu 1 aylık süre boyunca bir yandan Social Inclusion Band kadrosunda aktif görev alıp, bir yandan da benzer bir akademinin Kanada’da kurulması hayalini nasıl bir zemine oturtacağı konusunda bilgi edinmiş ve ülkesine döner dönmez ‘Sesini Bul Sanat Akademisi’ni kurmuş.

Yıl boyunca binlerce engelliye ücretsiz hizmet veren merkezde, Türkiye’nin her yerinden gönüllü katılımcı ve eğitimcilerin yönetiminde eğitim, sanat ve spor programları uygulanıyor. Sanat altında resim, müzik, dans, heykel ve tiyatro dersleri verilirken, sporda yelkenden dalışa, tenisten biniciliğe, farklı alanlarda gönüllüler ders veriyor. Eğitim alanında da kişisel gelişim, işaret dili, yabancı dil, fotoğraf, kamera ve senaryo konularında dersler yapılıyor. Düşler Akademisi Kaş, 2015 yılında SKD Türkiye tarafından düzenlenen II. İnovatif Sürdürülebilirlik Uygulamaları Ödülleri’nde “İnovatif Sürdürülebilirlik Uygulamaları Yarışması 2015, Kobi Kategorisi En İyi Sosyal İnovatif Uygulama” ödülüne layık görüldü.