Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Okulların tatile girmesiyle Palandöken, Uludağ, Kartalkaya’ya doğru ya yola çıkıldı, ya da varmak üzereyiz! Hal böyle olunca Uludağ, Palandöken, Kartalkaya ve Erciyes gibi kayak merkezleri yüzde 100 doluluğa yaklaştı. Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, Rus ve İranlı turistlerin de Palandöken bölgesine yeniden gelmeye başladığını söyledi.

Kayak yaşı dörde indi

Uluslararası olimpiyatlar

Kendisiyle buluşmuşken bugünlerin popüler sorusu Doğu Avrupa kayak turizminde Türkiye’ye ciddi bir rakip haline olur mu konusunu da sordum. Uluslararası olimpiyatlara ev sahipliği yapan, Türkiye’nin en yüksek zirvesine sahip Erzurum Palandöken bölgesinde büyük turizm yatırımları bulunan Adnan Polat ile kış turizmini konuştuk.

Haberin Devamı

Erzurum’un kaderi değişti

Sezona nasıl başladınız?

Sömestr dönemleri Erzurum’da her zaman yoğun geçer. Bu yıl da yine yoğunuz, tatil öncesinde doluluk oranımız yüzde 90’ın üzerindeydi. Sömestr sonuna kadar da yüzde 100’e ulaştı. Okulların tatil olmasıyla kışın gelmesini iple çeken kayak tutkunlarının istikameti belli. 2000 yılında, Polat Erzurum Resort Hotel hizmete açıldığında Doğu Anadolu Bölgesi’ne açılan ilk 5 yıldızlı kayak ve kongre oteli oldu.

Kayak yaşı dörde indi

Otelle birlikte Palandöken’in, Erzurum’un kaderi değişti diyebiliriz. Otelimiz açıldığında bölge kış turizmi açısından değerlendirilemiyordu. Polat ailesi olarak doğduğumuz yere vefa borcumuzu ödemek istedik. Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden birinin altına imzamızı attık. Otelin en büyük özelliği Palandöken Dağı’nın eteklerinde yer alması. Otelimiz 223 odası ile 12 ay boyunca kışın kayak turizmi ile ön plana çıkarken diğer dönemlerde kültür ve kongre turizminin uğrak noktalarından.

İstanbul-pist iki saat

Kayak tatili için Avrupa’ya gidenlerin sayısı hala çok fazla. Size göre tesislerimiz mi yeterli değil?

Fazlamız var eksiğimiz yok. Bana göre bu eğilim de azalıyor. Avrupa’nın bütün kayak merkezlerinde, kayak alanları havaalanına araba ile minumum iki saat uzaklıkta. Uçağa bindiniz indiniz, kayak merkezine gittiniz. O gün kayıp, dönüşte de yine bir gün kayıp. Bizim otelimiz mesela hava alanına 15, şehir merkezine de 5 dakika mesafede.

Haberin Devamı

Uçuş mesafesi dahil İstanbul’dan ayrıldıktan sonra, iki saat içerisinde kayak pistindesiniz. Otelimizin suni karlama sisteminin de olduğu 8 pisti var. Palandöken’deki tüm pistlerde suni karlama sistemi olması sebebiyle bölgede aralık ayı başından mart ayı sonuna kadar kayak yapılabiliyor.

Erzurum bu sezon kar garantisini tüm Türkide’de verebilen tek şehir. Palandöken’in fiziki konumu sebebiyle, futbol takımları yüksek kalitede spor yapma imkanı buluyor, Özellikle son üç yıldır yüksek irtifa kampı olarak birçok yerli, yabancı ve süper lig futbol takımına da ev sahipliği yapıyoruz.

Kayak yaşı kaça kadar indi acaba?

Öncelikle bu duruma nasıl baktığımıza bağlı. Eğer konu sporcu yetiştirmek ise bu spora başlama yaşı 6’dır. Ancak tatil amaçlı misafirleri göz önüne aldığımızda eskiden 6 yaştan bahsedilirdi. Fakat günümüzde değişen kayak kaliteleri, ağırlıkları ve dönüş açılarının gelişmiş olması nedeni ile kayağa başlatmak istediğimiz çocuğumuzun kemik yapısı gelişmişse 4 yaş artık başlama yaşı olarak kabul görüyor.

Haberin Devamı

Ruslar ve İranlılar geldİ

Palandöken’e geçmiş yıllarda İran ve Rusya’dan turist geliyordu. Bu sezon durum nasıl?

Ülkemizdeki konjonktür sebebiyle geçmiş yıllara oranla yurtdışından gelen turist sayısında ve haliyle İran ve Rusya’dan gelen tatilcilerin sayısında da düşüş var. Ancak her şeye rağmen otel olarak bu yıl da yılbaşı döneminden başlayarak hem Rusya’dan hem de İran’dan misafirlerimiz gelmeye başladı. Yüzdesel olarak; bu yıl için Rusların oranı yüzde 2, İranlıların oranı yüzde 5 diyebiliriz.

Ama bu rakam geçtiğimiz yıllarda yüzde 10’lara çıkıyordu. Yabancı uyruklu misafirlerimiz şehrimizin meşhur cağ kebabını çok seviyorlar. Dönerin yatı deriz bu kebaba, ama kıymadan değil etten yapılır.

Her yıl geldiklerinde mutlaka yöresel lokantaları ziyaret ediyorlar. Palandöken’de ki pist imkanları ve otel kaliteleri turistlerin Erzurum’u tercih etmelerinde ki en büyük etken. Fiyatlar da ucuz.

Kayak yaşı dörde indi

Palandöken Alpler kadar kristal

Son dönemde Doğu Avrupa kayak merkezi olarak dikkat çekiyor. Bulgaristan, Türkiye için ciddi rakip haline geldi mi size göre...

Dağlarımızın hepsi belli bir altyapıya kavuştular. Türkiye’de gerçekten kış turizmi için önemli merkezler var. Mesela, Palandöken; dünyanın ikinci, Avrupa’nın ise en iyi doğal kayak pistine sahip. Bölgenin en önemli özelliği buraya yağan kar ile Alp’lere yağan karın aynı kristalize dokuda olması. Günde 32 bin kişinin kayak yapabileceği kapasiteye sahip olan Palandöken Kayak Merkezi’nde, 3.125 metre yükseklikten 2.100 metreye kadar durmadan kayabilmeniz mümkün. Ülkemizde kayak pistleri daha uzun, doğal kar kalitesi yüksek, suni karlama sisteminin mümkün olması ve gece kayağı imkanları bizi hem Bulgaristan hem de yurtdışındaki birçok kayak merkezine göre daha avantajlı kılıyor. Türkiye’de biz de dahil olmak üzere oteller genelde tam pansiyon çalışıyor. Ve fiyatlar bizde daha uygun.

Mutfakta hazine var

Doğu Avrupa’ya kıyasla tam pansiyon olmamız avantaj yaratıyor mu?

Kesinlikle yaratıyor. Tam pansiyon fiyatları yüksek gibi gösterebilir ama yurtdışındaki merkezler daha çok oda kahvaltı ile hizmet verdiği için onlar daha ekonomik gibi algılanabiliyor. Ancak emin olun ki tam pansiyon her zaman oda kahvaltıya oranla daha avantajlıdır. Bir de biliyorsunuz ki Türkiye’nin en özelliklerinden biri Türk Mutfağı.

Ülkemizin gerçekten Karadeniz mutfağından Güneydoğu mutfağına, Orta Anadolu’dan Ege Bölgesi’ne bütün yörelerin kendilerine ait zengin bir yemek hazinesi var. Tatil severler için Türk otellerinde tam pansiyon kalmanın yanı sıra en cazip şeylerden biri de hiç kuşkusuz yemekler.

Kayak merkezlerindeki oteller yüzde yüz doluluğa ulaştı

Erciyes’te kapasite 1.350’ye çıktı

Her düzeydeki kayakçıya hitap edebilecek pist çeşitliliği sunan Erciyes Kış Sporları Merkezi, havaalanına 25 dakikalık erişim mesafesinde. Merkezde yapay kar üretimi için gerekli su rezervi de var. İyi bir sezon geçiren merkezde pist ve kar kalitesi yüksek. Kış boyunca sürekli kar alan merkeze günübirlik turlar da düzenleniyor. Türkiye’deki en uzun telesiyej hizmetlerinden birini sunuyor. Kayakçılar tarafından oldukça avantajlı bulunan pist, 1800 ve 300 metre arasında yüksek zirvelere sahip. Erciyes her bütçeye hitap eden konaklama tesislerine ve kamp yapılabilecek alanlara sahip. Konaklama tesislerindeki 350 kişilik yatak kapasitesi, yeni yapılan otellerle bin 350’ye yükseldi.

Uludağ macerası 50 yılı devirdi

1961 yılında milli park ilan edildiğinden bu yana en çok rağbet gören kayak merkezimiz. Konaklama tesislerinin çeşitliliği ve büyük şehirlere yakın oluşu bölgenin popülerliğini devam ettiriyor. Kış mevsimi boyunca çeşitli festival ve şölenlere ev sahipliği yapıyor. Ekim ve nisan ayları arasında sürekli karlar altında olması sebebiyle yılın yarısında kış sporları ve turizmine elverişli. Bursa’nın 36 km güneyinde olan ve yaklaşık 40 dakikada ulaşılabilinen merkez, İstanbul’dan ise sadece 150 kilometre uzakta. Türkiye’nin en büyük kayak merkezi unvanını taşıyor. Kayak dışında, snowboard yapabilir, kar motorsikleti ile turlayabilir, buz pateni kayabilir ve bigfoot deneyimi yaşayabilirsiniz. Aynı zamanda oteller bölgesinde bulunan telesiyej ve teleski gibi ulaşım araçlarını da kullanarak macera dolu bir kış tatili geçirebilirsiniz.

Kartalkaya’nın iklimi cezbediyor

Kış döneminde kar kalınlığı 3 metreye ulaşan Kartalkaya, Avrupa standartlarında hazırlanmış özel bir snowboard pistine sahip.

Bolu’da ünlü Köroğlu dağları üzerinde yer alan Kartalkaya kayak merkezi her kış yerli ve yabancı kayak severlerin akınına uğruyor. En önemli kayak merkezlerinden Kartalkaya’da 1.850-2.220 metre yükseklik kuşağı üzerinde tatilciler kış sporlarının tadını çıkarıyorlar. Kış turizmine oldukça önemli bir katkısı olan merkezde, snowboard da yapılabiliyor. Çevresi muhteşem çam ormanlarıyla kaplı olan Kartalkaya, ılıman bir iklime sahip.